Eltemették Wichmann Tamást

D MTZ20200303005
2020.03.03. 21:55 Módosítva: 2020.03.03. 23:36

A Farkasréti temetőben kedden utolsó útjára kísérték Wichmann Tamás kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenust, aki hosszan tartó, súlyos betegség után február 12-én hunyt el 72 éves korában – írja az MTI.

A gyászolók között családtagjai mellett barátai, tisztelői, más sportágak képviselői, de elsősorban kajakosok és kenusok rótták le tiszteletüket az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója előtt. A szertartás előtt legnagyobb sikereinek képsorait vetítették, a tömegben pedig többen kenulapáttal a kezükben tisztelegtek az emléke előtt.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár búcsúbeszédében Magyarország egyik ikonikus sportolójának nevezte Wichmann Tamást, aki örökre beírta magát a hazai sporttörténelembe. Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke felidézte, hogy Wichmann Tamás négy olimpián indult, amelyeken három érmet – két ezüstöt és egy bronzot – szerzett, és a fair play díjáról is beszélt, amit azt követően vehetett át, hogy segített felkészülni riválisának, a jugoszláv színekben versenyző Matija Ljubeknek,

aki aztán a belgrádi világbajnokságon legyőzte őt.

Wichmann Tamás volt klubja, az MTK nevében Deutsch Péter ügyvezető, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nevében pedig Vaskuti István, az 1980-as, moszkvai olimpia kenus bajnoka búcsúzott az elhunyttól. A sportoló koporsóját kenulapátok sorfala között vitték a sírhoz, ahol Vaskuti István eltört egy kenulapátot, amelyet Wichmann Tamással együtt eltemettek.

A főváros és Erzsébetváros éppen kedden jelentette be, hogy dombormű készítését kezdeményezik Wichmann emlékére, amit a Kazinczy utcában, az egykori „Wichmann kocsma” épületének falán helyeznének el. Wichmann Tamás életéről és karrierjéről nekrológunkban írtunk bővebben:

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport