Minden magyar egység megőrizte esélyét az olimpiai kvótára

csizmadia
2021.05.12. 18:25
Minden magyar egység kiharcolta a döntőbe jutást a szegedi viadal szerdai napján, így Bodonyi András, Csizmadia Kolos, az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenu kettős, valamint a Béke Kornél, Varga Ádám kajakpáros is megőrizte esélyét az olimpiai kvótaszerzése.

Az olimpiai pótkvalifikációs versenyen hat magyar férfi sportoló állt rajthoz, hogy kiharcolja a még hiányzó négy tokiói kvótát (kajakban a maximális hat helyből öt van meg, a kenusoknál még három helyet szerezhetünk a háromból) – a hölgyek mezőnyében kenuban (3) és kajakban (6) is megszereztük már az összes lehetséges indulási opciót.

A délelőtti programban csupán a kenusok 1000 méteres számában volt magyar érdekeltség, Bodonyi András előfutamában a második helyen végezve harcolta ki a csütörtök délelőtti (11.24) finálét.

Kicsit meglepett, hogy én rajtoltam a legjobban, ebben nem én vagyok a legjobb, utána viszont a második 250 méteren megint kicsit elléptek a többiek, erre a döntőben nagyon oda kell figyelnem. A futamgyőztes Carlo Tacchinivel öt-hat éve folyamatosan felváltva verjük meg egymást, úgyhogy remélem a döntőben nekem jön ki jobban a lépés, és közel leszek a kvótaszerző helyhez. Csak az első helyezettnek van erre lehetősége, nincs más opció, a győzelemre hajtok, de az elsődleges cél, hogy minél jobb pályát tudjak menni

– mondta délelőtt a Kossuth Rádiónak  Bodonyi András.

Délután a férfi kajakosok 200 méteres versenyszámában érdekelt Csizmadia Kolos állt elsőként rajthoz, azzal a tudattal, hogy ebben a számból csak a győztesek jutnak automatikusan a csütörtök délutáni döntőbe.

A második futamban induló magyar versenyző a végén kiengedve is fölényesen, majd' egy hajóhosszal végzett az élen (34.75-ös idővel), így sikerrel abszolválta a feladatot.

A rajtom még nem is volt tökéletes, utána viszont nagyon magas végsebességet sikerült elérnem, az utolsó 20-30 méteren – tudom, hogy nem nagyon szabad, de – kitekintettem jobbra és láttam, hogy megengedhetem magamnak, hogy egy kicsit visszavegyek, úgyhogy még spórolni is tudtam.

A meggyőző teljesítménye után adja magát a kérdés, csütörtökön meglesz a kvóta?

Nem szeretném elkiabálni a dolgokat, párszor megtettem már régen, és nem lett jó vége. A saját legjobb teljesítményemet igyekszem nyújtani, és az jó dolgokra lehet elég. Ebben a pályában van még bőven, bízom magamban, hogy jól sikerül a döntő.

Csizmadia még kifejezetten kellemes körülmények között lapátolhatott – a későbbi előfutamok során időnként viharos széllökések is hátráltatták már a versenyzőket.

A hátszél is segített sokat, de ha megfordul a szél, amire azért van esély, akkor sem esünk pánikba, mert én az erősebb versenyzők közé tartozom, és a szelet el kell tolni erőből, az meg van nekem, úgyhogy bízunk abban, hogy a gyengébb versenyzőket ezzel esetleg hátrányba tudom hozni

– mondta bizakodva.

A C–2-esek 1000 méteres számában az első három hely valamelyike kellett az egyaránt 1999-es születésű Adolf Balázs, Fejes Dániel kettősnek, amely fél távnál még jócskán a fehéroroszok mögött haladt másodikként, 750 méternél viszont már közel egy másodperccel vezetett, végül pedig három hajóhosszal nyerte a futamot.

Előfutamnak úgy gondolom tökéletes volt, de a döntőben ennél jobban kell menni – mondta Adolf Balázs. – Úgy érezzük, hogy sok maradt még bennünk, mozgásban is tudunk ennél jobbat, de ez nem meglepő, ez volt az első versenyünk idén, a döntőben majd jobb lesz.

Az, hogy másik előfutamban kicsivel jobbat mentek, az azért volt, mert ott ketten mentek az első helyért, húzták egymást, mi a végén az utolsó 200-on már nem indultunk, amit meg szoktunk tenni, kicsit lazább volt a pálya – tette hozzá Fejes Dániel, aki a pénteken induló világkupán is elindul társával. – Ez nekünk egyféle válogató lesz, jön a másik magyar egység, meg az a lényeg, hogy felmérjük a nemzetközi mezőnyt, sokan lesznek a jobbak közül, jó értékmérő lesz ez a világkupa.

A K–2-esek 1000 méteres előfutamában Béke Kornél és Varga Ádám duója a negyedik helyen zárt, így ők az elődöntőben is érdekeltek voltak.

A középdöntők kezdése csúszott kicsit, mivel a női K–1 200 méteres verseny előtt előtt a román Maria-Lorena Manolica megbillent és beborult a vízbe. A tényszerűség kedvéért, végül az első elődöntő utolsó előtti helyén ért célba a csúsztatott rajt után, így nem jutott a fináléba.

Béke és Varga már a rajt után igyekezett ellépni a mezőnytől, 500 méternél már egy hajóhosszal vezetett a magyar egység, és végül kicsit kiengedve is meggyőző előnnyel zárt elsőként, így ők is készülhetnek a holnapi döntőre.

A viadal csütörtökön a kvalifikációs verseny elődöntőivel és döntőivel folytatódik, péntektől pedig a világkupa-futamokat rendezik meg – a döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor.

KAJAK-KENU

OLIMPIAI PÓTKVALIFIKÁCIÓS VERSENY (SZEGED)

C–1 1000 méter: Bodonyi András – 4:02.85 (saját futamában 2., összességében 3. idővel döntős)

C–2 1000 méter: Adolf Balázs, Fejes Dániel – 3:40.08 (saját futamban az 1., összességében 3. idővel döntős)

K–1 200 méter: Csizmadia Kolos – 34.75 (saját futamát megnyerve, összességében 1. idővel döntős)

K–2 1000 méter: Béke Kornél, Varga Ádám – 3:18.92 (a saját futamból negyedik helyen elődöntőbe került, ott elsőként végezve döntős)

A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM

11.24: C–1 1000 méter(Bodonyi András)

18.46: K–1 200 méter (Csizmadia Kolos)

18.55: C–2 1000 méter (Adolf Balázs, Fejes Dániel)

19.04: K–2 1000 méter (Béke Kornél, Varga Ádám)

(Borítókép: Csizmadia Kolos – Szalmás Péter/kajakkenusport.hu)  • Tippek
  • Lakáshitel