Módszertani központ segíti a kajak-kenusok felkészülését

2022.04.26. 13:19
A jövőben módszertani központ segíti a magyar kajak-kenu versenyzők felkészülését – jelentette be kedden közös sajtótájékoztatón a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia (KKNKKA).

A központ – a munkatársain keresztül – jelenleg több helyszínen járul hozzá a sportolók munkájához, végleges otthona pedig a KKNKKA Sukorón épülő komplexumában lesz.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke úgy fogalmazott: a tavaly nyolcvanéves szövetség életében számos mérföldkő volt, és biztos benne, hogy a 2021–2022-es év is ilyen lesz. Ezzel utalt egyrészt a tokiói olimpiai sikerekre és az akadémiai rendszer elindulására, másrészt a lefrissebb projektre, a módszertani központ létrejöttére.

Az elmúlt húsz évben óriásit fejlődött a sportág, megerősödött, kiszélesedett a mezőny. Nekünk ebben a megerősödött mezőnyben kell helytállnunk, és ez ma már módszertani háttér nélkül nem megy

– mondta a szövetség vezetője, hozzátéve: miután maga is tíz évig edzősködött, lelkesen vesz részt a központ fejlesztésében.

A háromszoros olimpiai és 31-szeres világbajnok Kovács Katalin, a róla elnevezett akadémia elnöke elárulta: már aktív sportolóként megfogalmazódott benne, hogy szeretne valamit visszaadni a sportágnak. Mint mondta, a lehetőséget megkapta, s nagyon büszke arra, hogy egy kiváló csapattal dolgozhat együtt, és részt vehet a módszertani központ elindításában és működtetésében is.

A novemberi alapkőletétel óta gőzerővel zajlik a munka Sukorón, látványosan halad az építkezés. Nagy hangsúlyt helyezünk a sportágspecifikus kiszolgálóhelyiségekre. Lesz például ellenáramoltató medence, amely itthon egyedülálló, de a világon sincs sok ilyen. Ebben különböző méréseket lehet majd végezni, és fejleszteni a technikán, és persze télen is lehet használni

– mondta az egykori kiváló kajakos.

Sáfár Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportakadémiákért felelős miniszteri biztosa korszakalkotónak nevezte a kajak-kenu sportban kialakult akadémiai rendszert, és reményét fejezte ki, hogy olyan irányba fejlődik, amely hosszú évtizedekre meghatározza a sportágat. Betlenfalvi István, a KKNKKA szakmai igazgatója úgy fogalmazott: a módszertani központ elképesztő módon tudja majd katalizálni a sportágban zajló folyamatokat.

Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója az aktuális fejlesztésekről adott tájékoztatást. Szerinte a siker titka a hagyományok továbbvitele és az új irányok kigondolása. Ezen az úton haladva tavaly már több újdonságot is alkalmaztak – többek között hínárvágót a négyes hajón, lapáterőmérést, videoelemzést –, a módszertani központ pedig a mozgásszervi szűrések, a dietetika, a gyógytorna és a tehetségmenedzselés területén is segítséget nyújt majd a versenyzőknek.

Hüttner Csaba, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya is üdvözölte a központ létrejöttét. Mint mondta, tavaly, Tokióban is látszott, hogy csak azok az egységek lehetnek versenyképesek, amelyek mögött profi stáb áll.

A szakember előretekintett a szezonra is, amely szerinte nagyon érdekesnek ígérkezik.

Egyrészt új olimpiai számokat kaptunk, másrészt több olimpiai bajnokunk idén nem versenyez, ez hatalmas lehetőséget kínál a fiatalok számára

– mondta, utalva a hatszoros olimpiai bajnok, idén pihenő Kozák Danutára, illetve a gyermeket váró, ugyancsak ötkarikás aranyérmes Bodonyi Dórára.

A magyarok számára az első verseny a május 19–22-én sorra kerülő račicei világkupa lesz, a viadalt egy héttel az első hazai válogató előtt rendezik. Hüttner Csaba elmondta, hogy Csehországba egy kisebb, de nagy nevekkel teletűzdelt csapattal utaznak, ott lesz az indulók között például az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és Tótka Sándor, az olimpikon Nádas Bence, Adolf Balázs, Balla Virág, Takács Kincső vagy a világbajnok Gazsó Alida Dóra is.

A szakember szerint az idei idény felmérő lesz a jövő évi párizsi kvalifikáció előtt, fontos cél, hogy feltérképezzék a nemzetközi mezőnyt. A világbajnokság idén megelőzi az Európa-bajnokságot, előbbit augusztus 3–7-én rendezik a kanadai Halifaxben, utóbbit pedig – a multisport-Eb keretein belül – két héttel később Münchenben.

(MTI)