Két magyar arany- és bronzérem a kanadai világbajnokság szombati napján

IMG 20220806 101301
2022.08.06. 16:43
A kanadai kajak-kenu világbajnokság szombati napján a Kiss Blanka, Lucz Anna kajak páros és Kopasz Bálint is aranyérmet szerzett, előbbi 200, utóbbi 1000 méteren. A Bragato Giada, Nagy Bianka kenu kettős sem lehet elégedetlen, hiszen 200-on és 500-on is bronzérmesként zárt, így a mieink négy érmet szereztek ma. A paraszakágban a pénteki aranyérem után ezúttal egy bronzérem jutott a mieinknek. Helyszíni tudósítás.

Szombatra is jutott egy érem a paraszakágnak

A szombatot a paraszakág fináléi vezették fel, Kiss Péter Pál pénteki aranyérmét követően ezúttal Varga Katalin végzett dobogós helyen, a két favorit brit hölgy (Charlotte Henshaw és Emma Wiggs) mögött a harmadik helyen zárta a KL–2 200 méteres versenyszámát.

Hogy őszinte legyek, nem vagyok megelégedve a pályával, nem olyan volt, mint szokott lenni, ma reggel is mentem egyet, az azért jobb volt. Marha jó érzés a két brittel menni, mindig nagyon húznak. Nyilván ők a legközelebbi cél, akiket el kell kapni. Idén március 15-én eltörtem a lábam, akkor még egyáltalán nem gondoltam, hogy itt tudok lenni a világbajnokságon, ahhoz képest a lehető legjobban alakult

– értékelt Varga Katalin az Indexnek.

Ami a többieket illeti, Pulai Erika (KL–1 200 m) a 9. helyen végzett, a tegnap negyedik Suba Róbert ezúttal az ötödik (VL–2 200 m) lett, Molnár Nikoletta (KL–3 200 m) pedig a hetedik.

A szombati finálék – női kajak párosunk aranyat, kenu kettősünk két bronzot szerzett

Elsőként a pénteken a vízbe borulásával együtt is futamot nyerő Korisánszky Dávidnak szurkolhattunk, számára ezúttal nem jött ki annyira jól a hajó berúgása, ezúttal a nyolcadik helyen zárt.

Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Dorka Alida összetételű kajak négyes a rendkívül erős mezőnyben nagy csatában a hatodik helyet szerezte meg – ezzel sem lehetett elégedetlen az egység.

„Jó pályát jöttünk, az előfutamhoz képest sokkal jobbat. Meg tudtuk csinálni azt, amit kint a parton megbeszéltünk, illetve amit előtte lévő nap gyakoroltunk, és büszke vagyok a csapatomra. Elégedett vagyok az eredménnyel” – foglalta össze a futamot Gazsó Dorka Alida.

Bragato Giada, Nagy Bianka kenu kettes az olimpiai számban szenzációsan rajtolt, 250 méternél csak a kínai kettős előzte meg, és bár a végére feljöttek a riválisok, a bronzérem így is meglett 500 méteren.

A 2019-ben és 2021-ben egyaránt ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettősnek ezúttal a hetedik hellyel kellett beérnie.

„Nagyon felkészülten és jó állapotban értünk ma ki a pályára, ez volt az első napom, amikor ki tudtam magam pihenni. Nagyon nehezen sikerült az átállás, pedig errefelé utazva könnyebb – kezdte Hajdu Jonatán. – Az első 250 méterünk érzésre a terveink szerint alakult, jól eljöttünk a rajtból, jól sikerült átállni az utazósebességre, ott sikerült újulni is, talán egy pici diszharmónia volt a váltásban, de ennek nem volt nagy hatása. Igazából ennyi volt benne. A végén nemigen láttam, hol tartunk a pályán, csak jöttünk, egyszer csak beértünk.”  

Helyi idő szerint alig váltott át az idő délutánra, amikor megjött az első magyar arany is, Kiss Blanka és Lucz Anna nyerte meg a női K–2 200 métert!

A tegnap 500 méteren az A döntőről századokkal lemaradó páros ma érthetően sokkal boldogabban érkezett meg a partra. És hogy mikor érezték, hogy ez a világbajnoki cím meglesz?

Szerintem Blanka hamarabb látta, én kinéztem balra, és láttam, hogy a kanadaiak nagyon örülnek, és ott egy kicsit megijedtem, hogy lehet, még sincs meg. Aztán láttam, hogy minket mutat a kivetítő is, meg hallottam, hogy be is mondják, én akkor hittem el csak

– felelte Lucz Anna a futamot követően. 

„Szerintem nem volt tökéletes futam, bár igazából tök mindegy, ha nyerünk, akkor tökéletes a pálya, ez volt a legtöbb, ami ki tudtunk hozni, úgyhogy egy kicsit sem lehetünk csalódottak” – mondta nevetve Kiss Blanka.

Pillanatokkal később a Bragato Giada, Nagy Bianka duó 200 méteren is harcba szállt, és ha már ott volt, ezen a távon is harmadikként ért be, megszerezve a kettős második, a magyar csapat harmadik érmét.

„Próbáltunk ötszázon egy minél jobb pályát menni, és nagyon örülünk, hogy éremmel zártunk, utána pedig úgy voltunk a kétszázzal, hogy ami még bennünk van, kiadjuk, és egy örömkenuzás legyen” – fogalmazott Bragato Giada az M4 Sportnak.

„Olyan embereket vertünk meg, akiket még soha. Az ukránok most jobbak voltak, de a világkupán őket is megcsíptük, de tegyük hozzá, hogy ők az olimpiai ezüstérmesek, nagy névnek számítanak. Ez a kétszáz egy jutalom, ötszázon nagyobb nyomást éreztem, keményebb a mezőny, és nagyon örülök, hogy harmadikok lettünk” – tette hozzá Nagy Bianka a televíziós csatornának.

Rendessy Eszter az elődöntő után arról beszélt, hogy egyelőre nincs döntőbeli célkitűzése, csak élvezni szeretné a lehetőséget, illetve tapasztalatokat gyűjteni, nos, 500 méteren egy 7. hellyel lett gazdagabb az önéletrajza.

Balla Virágnak pedig egy negyedik pozícióval, a hajrában egy ponton úgy tűnt, a dobogó is meglehet C–1 1000 méteren, végül azonban éppen lecsúszott erről.

„Az utolsó 250-nél indítottam egyet, úgy éreztem, hogy végre felzárkózom, de úgy néz ki, hogy a többiek az utolsó 150-re hagyták az indítást, én pedig addigra már elfogytam ebben a nagyon kemény szembeszélben. Nagyon szerettem volna érmet szerezni, akkor sokkal boldogabb lettem volna, de mivel úgy érzem, hogy jól kihajtottam magam, maximálisan elégedett vagyok a teljesítményemmel, hiszen ez volt a cél” – vélekedett Balla Virág.

Kopasz Bálinté volt a csattanó

A szombati A döntők utolsó futama a királyszám volt, a férfi K–1 1000 méteren az olimpiai bajnok Kopasz Bálint a kettes pályán senkitől sem zavartatva evezett végig az élen állva, bár az utolsó métereken a portugál Fernando Pimenta majdnem utolérte, és végül csak öt századdal kapott ki.

Nem láttam senkit, ahogyan indultam, elrajtoltam, csak a pályámat figyeltem, és az 1000 méter végénél lévő vascsövet néztem, így kirekesztettem a külvilágot. Ez így tök jó volt. Azt sem érzékeltem, hogy Pimenta a végén jön, csak amikor befutottunk, akkor néztem balra, és láttam, hogy nagyjából egyszerre futottunk be, ez így is történt. Éppen hogy, egy ceruzavonal-vastagsággal előztem meg, de hát ez király! Nagyon boldog vagyok

– értékelt Kopasz Bálint, aki már a Nádas Bencével való vasárnapi párosversenyére készül 500 méteren.

„Még evezünk egyet délután Bencével, és utána a pihenésé a szerep. Szeretnénk az első négy helyen végezni” – erősítette meg pénteki várakozásait az immáron kétszeres világbajnok.

A B döntők és a mix kettes elődöntője

A délután programban három B döntőben voltunk érdekeltek, illetve a K–2 mix 500-as elődöntőben. Elsőként a tegnap a fináléról kevéssel lemaradó Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence kajak négyes állt rajthoz, és nagy csatában a második helyen végeztek Litvánia mögött.

„Nagyon szembeszeles volt, volt egy rész, ahol picit talán szét is estünk, de utána visszataláltunk magunkhoz. Nyilván szerettük volna megmutatni, hogy tudunk mi jót is, tegnap egy tizeddel maradtunk le a döntőről. Úgy kell felfogni, hogy ebből nagyon gyorsan kell tanulni, és inkább idén jöjjön egy pofon, mint jövőre a kvalifikációs világbajnokságon. Az az elsődleges célunk, hogy arra a versenyre olyan négyes teljesítményünk legyen, amivel meglesz az olimpiai szereplés. Bízom benne, hogy az idei Európa-bajnokságon azért kijön belőlünk, amit edzésen tudunk, mert ebben az egységben ennél több van” – nyilatkozta lapunknak Nádas Bence.

Balogh Gergely K–1 500-on elképesztően szoros befutóban volt érdekelt, csupán öt századon múlt az első helye, ezzel együtt még így is befért elé még egy versenyző, így a harmadik lett a B döntőben, Fejes Dániel pedig C–1 500-on végzett hasonlóképpen.

A nap zárásaként érkezett a kajakosok mix elődöntője, a Kurucz Levente, Gazsó Dorka Alida kettős könnyedén került be a top 3-ba, csak a végén nagyot hajrázó amerikai kettős előzte meg.

„Az előfutamban kicsit lassabban sikerült a közepe, ezen próbáltunk meg javítani, mivel nem sok pályát mentünk edzéseken. Most sikerült ez a része erősebben, nagyobb csapásokkal jöttünk, a végén pedig kiengedtünk, mivel az amerikaiak felvették a versenyt, de mi úgy gondoltuk, hogy jobb frissen odaállni a döntőre, Dorka 500-on is ment, úgyhogy neki van mit kipihenni. A fináléban ha mindent meg tudunk csinálni, amit elterveztünk, akkor egy dobogó körüli helyre érhetünk oda” – árulta el kérdésünkre Kurucz Levente.  

Az első éremnap után a magyar csapat két arannyal és két bronzzal a harmadik helyen áll, az egyaránt két arannyal és egy ezüsttel első lengyel, spanyol kettős mögött.

A szombati program (félkövérrel szedtük az olimpiai számokat)

A DÖNTŐK

férfi C–1 200 m (Korisánszky Dávid – 8.)

női K–4 500 m (Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Dorka Alida – 6.)

női C–2 500 m (Bragato Giada, Nagy Bianka – bronzérem)

férfi C–2 500 m (Hajdu Jonatán, Fekete Ádám – 7.)

női K–2 200 m (Kiss Blanka, Lucz Anna – aranyérem)

C–2 200 m (Bragato Giada, Nagy Bianka – bronzérem)

női K–1 500 m (Rendessy Eszter – 7.)

női C–1 1000 m (Balla Virág – 4.)

férfi K–1 1000 m (Kopasz Bálint – aranyérem)

B DÖNTŐK

férfi K–4 500 m (Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence – 2.)

férfi K–1 500 m (Balogh Gergely – 3.)

férfi C–1 500 m (Fejes Dániel – 3.)

ELŐDÖNTŐ

21.02: mix K–2 500 m (Kurucz Levente, Gazsó Dorka Alida – 2., döntőbe jutott)

KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁG (Kanada)

FÉRFIAK

C–1 200 M

1. Oleksii Koliadych (Lengyelország) 39.25

2. Nico Pickert (Németország) 39.35

3. Viktor Sztepanov (Kazahsztán) 39.44

…8. Korisánszky Dávid 40.18

C–2 500 M

1. Spanyolország 1:46.32

2. Lengyelország 1:46.81

3. Kína 1:46.90

…7. Magyarország (Hajdu Jonatán, Fekete Ádám) 1:48.46

K–1 1000 M

1. Kopasz Bálint 3:38.93

2. Fernando Pimenta (Portugália) 3:38.98

3. Jacob Schopf (Németország) 3:40.27

NŐK

K–4 500 M

1. Lengyelország 1:30.70

2. Ausztrália 1:32.78

3. Mexikó 1:33.24

…6. Magyarország (Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese, Gazsó Dorka Alida) 1:34.11

C–2 500 M

1. Kína 2:01.26

2. Ukrajna 2:03.32

3. Magyarország (Bragato Giada, Nagy Bianka) 2:04.70

K–2 200 M

1. Magyarország (Kiss Blanka, Lucz Anna) 38.76

2. Spanyolország 38.96

3. Kanada 38.99

C–2 200 M

1. Kuba 45.09

2. Kína 45.24

3. Magyarország (Bragato Giada, Nagy Bianka) 47.59

K–1 500 M

1. Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:58.69

2. Anamaria Govorcinovic (Horvátország) 1:59.97

3. Jule Hake (Németország) 2:00.30

…7. Rendessy Eszter 2:01.06

C–1 1000 M

1. Liudmila Luzan (Ukrajna) 4:47.90

2. María Mailliard (Chile) 4:50.02.

3. Annika Loske (Németország 4:51.46

4. Balla Virág 4:52.49

(Borítókép: Tájkép csata előtt – fotó: Borbély László/Index)