Adolf Balázs viharos ezüstöt szerzett, rögvest utána félbeszakadt a verseny

D KOS20220820002
2022.08.20. 17:33
Adolf Balázs ezüstérmet szerzett szombaton kenu egyes 5000 méteren a müncheni multisport-Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon, amelyet a versenye után félbeszakítottak a közelgő vihar miatt.

Amint arról beszámoltunk, Kopasz Bálint aranyérme adta meg az alaphangot a müncheni kajak-kenu Európa-bajnokság szombati döntőihez magyar szempontból. Olimpiai bajnokunk K-1 1000 méteren védte meg Eb-címét. Bő 40 perccel később érkezett az újabb érem, Bragato Giada és Nagy Bianka küzdelmes verseny végén lett második női C-2 500 méteren. A folytatás aztán értékes helyezéseket, a többi között három negyedik pozíciót hozott.

A terv az volt, hogy bő egyórás szünet után jön az 5000 méteres számok döntője, s minden fináléban szoríthattunk volna egy magyarért. Ehhez képest a leghosszabb táv délutáni programja eleve több mint húszperces késéssel rajtolt el, mert a szervezőknek gondot okozott a pálya kijelölése, a bóják lehelyezése.

A férfikenus-mezőny próbálta melegen tartani az izmait a parton, a visszalépések miatt végül nyolcan vállalták, hogy nekivágnak az öt kilométernek, köztük a tavalyi világbajnok Adolf Balázs. A verseny hamar a címvédő német Sebastian Brendel és Adolf különcsatájává alakult, a két versenyző váltott vezetéssel érkezett el az utolsó körig. Az utolsó száz méterhez érve még a magyar vezetett, de aztán Brendel begyújtotta a rakétákat, Adolf pedig ezt már nem tudta lereagálni, így ezüstérmet szerzett.  

A befutó után közvetlenül bejelentették, hogy félbeszakítják a versenyt, a heves eső pedig néhány perc múlva meg is érkezett – tudósított az MTI. Az elmaradt számok pótlására egyelőre nem született új időterv, így kérdés, mikor versenyezhet majd az azokba bejutott Noé Bálint (K-1), Kőhalmi Emese (K-1) és Balla Virág (C-1).

Adolf délután 1000 méteren is hajóba ült, abban a fináléban 8. helyet szerzett.

KAJAK-KENU EURÓPA-BAJNOKSÁG (MÜNCHEN)
Férfi C-1 5000 m

1. Sebastian Brendel (Németország) 22:50.803 p
2. Adolf Balázs 22:52.684
3. Carlo Tacchini (Olaszország) 23:13.346

(MTI/Index)

(Borítókép:  Adolf Balázs a férfi kenu egyes 1000 méteres döntőjében a müncheni multisport-Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon 2022. augusztus 20-án.  Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)