Hideg, szél, eső és magyar érem a szegedi világkupa nyitányán

kopasz varga
2023.05.12. 18:00 Módosítva: 2023.05.12. 18:00
A férfi kajaknégyes bronzérmét hozta a nyitónap a szegedi kajak-kenu világkupán. A királyszámban Varga Ádám és Kopasz Bálint is bejutott a szombati fináléba.

Varga Ádám és Kopasz Bálint is döntőbe jutott a királyszámban

Csütörtökön az előfutamokkal kezdetét vette a 2023-as szegedi kajak-kenu világkupa, pénteken délelőtt már a középdöntőket rendezték meg, rögvest magyar érdekeltségekkel.

A kifejezetten hűvös, szeles, időnként pedig masszív esőt hozó idő ellenére rendkívül lelkes közönség gyűlt össze a mieink biztatására, a magyar versenyzők pedig igyekeztek is kiszolgálni a nagyérdeműt.

A női C–2 500 méteres versenyszámban Bragato Giada és Nagy Bianka párosa az első helyen jutott az A döntőbe, ugyanez nem jött össze a futamban hatodik Balla Virág, Takács Kincső kettősnek, amely így a B fináléra kvalifikált.

A mieink közül Birkás Balázs (K–1 200 m), a Rumi Gergő, Molnár Csanád páros (C–2 1000 m), Adolf Balázs (C–1 1000 m), a Dráviczki Dóra, Erdőssy Csaba duó (K–2 mix 500 m) és az olimpiai bajnok Kopasz Bálint is második helyen jutott a fináléba, utóbbit az tokiói ezüstérmes Varga Ádám előzte meg a K–1 1000 méteres középdöntőben.

A délutáni program nem indult fényesen

Itt elsőként Balogh Gergelynek jött össze az A döntő, K–1 500 méteren ugyancsak másodikként jutott tovább, ugyaninnen Kurucz Leventének a B finálé lett a folytatás.

Utóbbihoz hasonlóan Koczkás Dávid és Hodován Dávid (C–1 200 m), Balla Virág és Takács Kincső (női C–1 200 m), Szellák Szabina és Sólyom Dóra (női K–1 200 m) és Slihoczki Ádám számára sem jött össze a legjobbak közé kerülés, a C–1 500-on viszont a másik magyar indulónak, Buday Domonkosnak sikerült.

Végül a női és a férfi kajaknégyesek álltak rajthoz, a Szellák Szabina, Nemes Réka, Dráviczki Dóra, Kiss Janka egység a harmadik helyen ment tovább, a Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor négyes egy századdal maradt le a futamgyőzelemről, de ugyanígy A döntőbe jutott, az Opavszky Márk, Fodor Bence, Balogh Gergely, Szendy Maximilian kvartett erről lemaradt.

Bronzérem a nyitányon

A világkupa első fináléi 16 óra után rajtoltak el, elsőként a paraszakágban voltunk érdekeltek, a francia Rémy Boullé mögött Suba Róbert lett az ezüst-, Juhász Tamás a bronzérmes – zúgtak is a dobok rendesen a lelátón!

A férfi kajakosok 500 méteres egyéni fináléjában Balogh Gergely nem sokkal az egyes és a négyes középdöntője után ült ismét a hajóba, az 1000 méter egyik nagy esélyesét, Fernando Pimentát nem tudta megszorítani, végül a nyolcadik lett.

„Nem vagyok elégedett, de úgy gondolom, hogy ennyi délutáni futam után ez egy viszonylag jó helyezés. Jobbra számítottam, a balos szembeszél nem segített, ezt azért mutatta, hogy az egyes pálya nyert, és nagyjából a többiek is így következtek, fentről lefelé sorban. Beleadtam mindent, várom a következő futamot” – mondta a döntőt követően Balogh Gergely, aki az MTI kérdésére elmondta, ezt a kettős terhelést edzésen egyáltalán nem tudta modellezni, de rendkívül hálás azért a rengeteg segítségért, amit a felkészülés során kapott.

Fiatal kajakozónk a négyes búcsújával nem tudott foglalkozni a futam után, hiszen egyből rohant átöltözni és készülni a következő versenyszámra. Az U23-as négyes számára ez a viadal egy jó visszajelzés volt, az előfutammal elégedett volt, és szeretne ezzel az egységgel tovább javulni.

Kíváncsiak voltunk, hogy mennyivel lett volna könnyebb az egyéni fináléja, ha nincs a négyes előtte ennyire szorosan.

Egyik szám sem volt prioritás, mindkettőt száz százalékon próbáltam teljesíteni, szívem-lelkem beleadtam. Nyilván lehet matekozni, mondhatnám, hogy ha nem lett volna közte a négyes, akkor több időm lett volna rákészülni akár az oldalszélre, regenerálódni. Mondhatnám, hogy jobban sikerült volna, ha nincs közte a négyes, de mivel ez egy első verseny, és nem egy olimpia, így nincs bennem tüske az eredmény miatt. Energiaügyileg nyilván kivett, mert plusz egy pálya, amit maximális erősséggel mentem, de mentálisan úgy álltam hozzá, hogy ez nem vett ki belőlem sokat, és talán ez segített túllendülni a fáradtságon

– válaszolta Balogh az Indexnek. 

A kenusoknál Buday Domonkos a táv felénél még a kilencedik helyen haladt, ebből egyet tudott javítani a végére. Itt román aranyérem született, Catalin Chirilla győzött.

A női kajaknégyesünk kilencedikként ért be, az óriási hajrát kivágó kínai egység húzta be az aranyat a spanyolok és a Lisa Carrington vezette új-zélandiak előtt.

A nap zárásaként a férfi kajaknégyes következett, amely a féltávnál még vezetett, sőt, 350-hez érve is az első helyen haladt, a hajrára kissé elfáradt, de a bronzérmet óriási csatában meg tudta szerezni. Az arany Litvániáé lett.

Nagyon kemény futam volt. Az olimpiai programot tesztelte le itt a szervezőbizottság, ez a versenyzőknek is nagyon jó próba volt, hiszen két óra volt csak középfutamok és a döntő között. Ez nagyon megviseli a sportolókat. Nem lehet taktikázni, hiszen itt tizedek, századok döntenek a fináléba jutásról. Fájdalmas teszt volt, de jól vizsgáztunk. Elégedettek vagyunk, de óvatosak is. Az út jó, ezen kell menni tovább, ki kell javítani a kisebb problémákat, de egy remek visszajelzés volt a négyes számára

– értékelt a futam után Nádas Bence, aki elmondta, a legvégén tudatosult bennük, hogy meglehet az érem, és örült neki, hogy nem tartott még pár méterrel tovább a finálé.

KAJAK-KENU VILÁGKUPA, SZEGED
magyar érdekeltségű A döntők
férfi K–1 500 m: 8. Balogh Gergely 1:46.78
férfi C–1 500 m: 8. Buday Domonkos 2:00.30
női K–4 500 m: 9. Magyarország (Szellák Szabina, Nemes Réka, Dráviczki Dóra, Kiss Janka) 1:40.05*
férfi K–4 500 m: 3. Magyarország (Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor) 1:22.82*

A szombati A döntők programja
11.20: férfi K–1 200 m (Birkás Balázs)
11.28: női C–2 500 m (Bragato Giada, Nagy Bianka)*
11.37: női K–1 500 m*
11.50: férfi C–2 1000 m (Rumi Gergő, Molnár Csanád)
12.00: női C–1000 m (Csorba Zsófia, Kisbán Zsófia)
12.10: női K–1 1000 m (Bakó Olga)
12.20: férfi C–1 1000 m (Adolf Balázs)*
12.30: férfi K–1 1000 m (Kopasz Bálint, Varga Ádám)* 
* olimpiai számok

(Borítókép: Kopasz Bálint és Varga Ádám a K–1 1000 méter középdöntőjében – Fotó: MTI / Kovács Tamás)