Csipes Tamara bombaformában, legyőzhetetlen volt Szolnokon

2023.05.22. 08:16
A kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara bombaformában versenyzett a hét végén Szolnokon rendezett első felnőtt női kajakválogatón, amelyen előbb egyesben, majd párosban is legyőzhetetlennek bizonyult.

Szombaton, a felnőtt női K–1 500 méter döntőjében Fojt Sára kapta el a legjobban a rajtot, nem sokkal később azonban Csipes Tamara vette át a vezetést – számolt be róla a magyar szövetség honlapján.

A kétszeres olimpiai bajnokra többen is próbáltak tapadni a szomszédos pályákon, de végül nagyjából fél hajóhossznyi előnnyel győzött. Mögötte az utolsó méterekig komoly küzdelem folyt a dobogós helyekért, másodikként a két héttel ezelőtti szegedi tájékoztató versenyt megnyerő Gazsó Alida Dóra, harmadikként pedig Fojt Sára csapott be.

Csipes Tamara szerint nagyon jól beosztott pályát ment, amelyen teljesen kihajtotta magát, a rajttól a célig végig fókuszált pályája volt.

„A tájékoztató verseny óta eltelt két hét nagyon sokat számított nekem, sikerült meggyógyulnom és az idő is sokkal jobb, ami nagyon sokat segít. Jelenleg úgy gondolom, hogy visszatértem ahhoz a formához, ami a dél-afrikai edzőtáborban megvolt és ez jó kiindulási pont. Egy teljesen új, fiatalokkal teli mezőny alakult ki most, ahol pozicionálnom kell magamat. Ez egy jó kezdet volt és elégedett vagyok a mai teljesítményemmel.”

Vasárnap, a viadal második napján a női K–2 500 méter volt a slágerszám. Csipes azzal a Gazsóval alkotott párost, aki egyesben mögötte lett második, magabiztos győzelmükhöz nem is fért kétség. Az egység nagyon jó rajt után végig vezetett, mögöttük Fojt Sára és Pupp Noémi másodikként, a Hadvina Dóra, Rendessy Eszter egység pedig harmadikként csapott célba.

Csipes elmondta: még az előfutamban is úgy gondolta, mint egy nappal korábban az egyesnél, hogy lutri lesz a döntő, és majd meglátjuk, mi lesz.

Kényelmetlen volt az ülésem, ezért egy kis technikai beavatkozást eszközölve átraktuk az egyes ülésemet és ez nagyon sokat számított. Apróságnak tűnik, de hatalmas löketet adott, egyfajta »magabiztosságfröccsöt« kaptam már a rajt előtt. Nem volt kapkodós, nyugodt, jól felépített pálya volt végig.” 

Gazsó hozzátette: mind a ketten nagyon akaratosak, szerinte ezúttal ez vitte előre őket.

Nagyon jól kaptuk el a rajtot és végig vezetni tudtunk, szerintem úgy, hogy az első éles pályánk volt, ez egy jó kiindulási pont.

A vasárnapi program másik felnőtt száma a női kétszáz egyes volt, amelyet Lucz Anna nyert meg. Mögötte Kiss Blanka és Kiskó Réka értek be még a dobogós helyekre. Lucz Anna szerint próbált „egy maxos pályát menni”.

„Úgy tűnik, sikerült. Ez az egyik kedvenc számom és mindenképpen számolok vele a nyárra is. Az ötszáz párosunkban most ennyi volt, a következő válogatóig van még mit javítani.” 

A második válogatót június közepén rendezik Szegeden.

Eredmények:
női K–2 500 m:
1. Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara (Budapesti Honvéd SE) 1:45.628 p
2. Fojt Sára, Pupp Noémi (Kovács Katalin Akadémia, Atomerőmű SE) 1:47.170
3. Hadvina Dóra, Rendessy Eszter (Szolnoki KKK, UTE) 1:47.286
női K–1 200 m:
1. Lucz Anna (UTE) 41.783 mp
2. Kiss Blanka (UTE) 42.765
3. Kiskó Réka (KSI SE) 43.153
női K–1 500 m:
1. Csipes Tamara (Budapesti Honvéd SE) 1:58.778 p
2. Gazsó Alida Dóra (Budapesti Honvéd SE) 1:59.576
3. Fojt Sára (Kovács Katalin Akadémia) 1:59.742  • Tippek
  • Biztosítás