Magyarország-Franciaország 24-29

2003.01.21. 23:03
Férfi kézilabda csapatunk a világbajnokság második napján a franciák ellen nem tudta megismételni az oroszok elleni produkcióját. Az első és a második félidőben sem kerülte el a mélypontot a csapat, és a nyitott védekezésnek nem találták az ellenszerét átlövőink. Csak Perez és a kapus Fazekas teljesített átlag felett. Az eredmény nem tükrözte a két csapat közötti különbséget, mert olykor kilátástalanul, és hit nélkül játszott a gárda.
Az első fordulóban a magyar válogatott közel állt a bravúrhoz az oroszok ellen, de Perez időn túli szabaddobása a kapufán csattant. (Ami nekünk nem sikerült, az összejött az argentinoknak, akik a horvátok legyőzése után 26-26-os döntetlent értek az oroszokkal.) A világbajnoki címvédő franciák hét góllal, 30-23-ra verték a csoport leggyengébbjének tartott szaúdiakat, ám ebből a sikerből nem lehetett levonni messzemenő következtetéseket.

Négy éve az olimpiától fosztottak meg bennünket a gallok

A mieink délelőtt edzettek, délután pedig taktikai értekezletet tartottak, amelyiken elemezték a világklasszis ellenfél - Martini, Richardson, Cazal, Anquetil - játékát. A találkozót megelőzően a tavalyi Eb-n meglepetésre a hatodik helyen végző franciák a magyar csapatot tartották a legveszélyesebb riválisuknak, ezért külön is tanulmányozták a Skaliczki-gárda játékát. (Különösen Pereztől féltek.)

A legutóbbi vb-n emlékezetes meccset játszott a két válogatott, és a mieink egy góllal veszítettek, három másodperccel a vége előtt, és ez a vereség az olimpiai részvételünkbe került.

Bendó révén először és utoljára vezettünk

A mieink kezdték a meccset, de egy eladott labda után a franciák jutottak vezetéshez. Majd Pásztor kihagyott egy ziccert, de Cazal lövése is elkerülte a kaput. Szathmári védése után Bendó egyenlített. Gilles és Perez gyors gólváltása után ismét egyenlő volt. Egy indítás után - az oroszok ellen szinte egyszer sem jött össze - Bendó már a javunkra fordította meccset. (Ekkor vezettünk először és utoljára, 3-2-re.) A gallok ezek után egyenlítettek, Cazal is megvillant, és így megint náluk volt az előny. Fernandez pedig már kettőre növelte.

A nyitott védekezés nem tetszett a mieinknek, és miután ismét labdát szereztek a franciák, Cazal pedig megint büntetett. Perez a következő támadásból szűkített a hátrányunkon, de Cazal és Anquetil ismét betalált, ezzel pedig 4-8 lett. Skaliczki időt kért, az ezt követő akciónkból emberelőnybe kerültünk, de előbb Martini, majd a védelem hárított. A franciák is hibáztak, de Perez ezúttal mellébombázott. Nem lőttünk gólt létszámfölényben, ám ahogy kiegészültek a franciák, ők igen. Gilles - beállóból - újabb kínokat okozott, és már hat gól volt oda, ráadásképpen a játékvezetés sem volt mellettünk.

Nyolc perc telt el magyar gól nélkül az első félidő közepén

Szathmári végre lebdát fogott, a kipattanót azonban Cazal bevarrta, a következő labdaeladásunkat pedig újra Gilles büntette.(4-12) A nyolcperces gólcsendünket Perez törte meg, majd az időközben beállt Fazekas hárított, és Pásztor is gólt lőtt. A 13. gall gólt Narcisse szerezte. Doros és Kertész sem találta el a kaput támadásainkból, nem úgy, mint Cazal, aki hatodszor is bevágta.

Ezek után megint nem magyar volt a soros gólszerző, hanem Giroud. Lendvay szépített, de a meccs első hetesét belőtték a másik oldalon a franciák, szerencsére Iváncsik sem hibázott büntetőből, majd rögtön egy indítás után is betalált a szélső. Anquetil sem tett másként. A végszót Narcisse és Perez mondta ki. Nyolc gól mínusszal, a mutatott játék alapján szinte reménytelen helyzetben fordultunk.

Tíz is volt a két csapat között

A második félidő újabb francia góllal kezdődött, Perez azonban ismét szépített. A magyar csapat játékáról mindent elárult, hogy Gál egy szabaddobás előtt kiejtette a kezéből a labdát - így az ellenfél következhetett -, majd Richardson belőtte első gólját - a félpályáról. Kétszámjegyű lett a különbség.(11-21) Padlóra került a csapat, a gyorsabb, agresszívebb, lelkesebb ellenféllel szemben.

A kapitány: Csak a mez a pályán
Egy nagyon jól védekező francia csapattal játszottunk, és nem tudtunk mit kezdeni az erőkézilabdájával. Nagy László nem volt képes kibontakozni, a többiek keveset mozogtak, sok labdát adtunk el, bosszantó hibákat vétettünk. A védelmünk csak a mérkőzés végére állt össze. Úgy éreztem többen erőtlenül álltak ki, és csak mezüket vitték ki a pályára.
Az újabb időkérés után Nagy Laci végre betalált. Anquetil ellen azonban megint nem volt ellenszer, most az alapvonalról is gólt lőtt. Nemsokára - Perez révén - tízen belülre kerültünk, és megint jött Nagy. A gólok sorát egy nagy bombával, majd okos lövéssel Narcisse folytatta, így ismét tíz lett, oda. "Válaszként" Buday hetese a kaput sem találta el. Kertész hozta be a csapatot tízen belülre, Perez pedig - az egyetlen átlag felett teljesítő mezőnyjátékos - nyolcra mérsékelt, Laluska pedig hétre.

Feljöttünk négy gólra, de a hajrá megint nem a miénk volt

A szegedi átlövő a szélről is eredményes volt, így hat maradt a franciák előnyéből, de a csereként beállt Abati egyet hozzátett a francia gólokhoz. Buday szerencsés gólja után megint hat gól volt a két csapat között, Giraud azonban gondoskodott arról, hogy hét legyen. Fazekas védéseinek valamint Buday és Iváncsik góljának köszönhetően már csak öt volt a hátrányunk. Laluska találata pedig azt jelentette: akár szoros is lehet a hajrá.

De nem lett az, mert támadásban kétszer is hibáztunk, ellenfelünk cseréi viszont nem.(22-28) Az utolsó percekben Perez ás Laluska kitett magáért, de mindez a lényegen már nem változtatott: vereséget szenvedtünk, és talán a legjobbkor jön a válogatott számára a szerdai szünnap.

Jegyzőkönyv
Franciaország-Magyarország 29-24 (18-10)
Góldobók: Narcisse, Cazal 6-6, Girault 5/1, Gille, Anquetil 3-3, Burdet 2, Fernandez, Richardson, Abati, Houlet 1-1, illetve Perez 8, Laluska 4, Iváncsik 3/1, Bendó, Buday, Nagy 2-2, Pásztor, Lendvay, Kertész 1-1
Hétméteresek: 1/1, illetve 2/1
Kiállítás: 12, illetve 8 perc