Döntetlen a magyar csoport rangadóján

2003.12.03. 10:23
A női kézilabda világbajnokság első napjának legnagyobb meglepetését az ukránok okozták az Eb-második norvégok legyőzésével, a "magyar" csoportban pedig döntetlen játszott Németország és Dánia. A horvátországi torna kezdőnapján a mieink Elefántcsontparton léptek át könnyedén.
A magyar érdekeltségű D-csoport és az első nap legkeményebb mérkőzésén igazságos döntetlen született Csáktornyán a hatos egyik favoritja, Dánia és az ugyancsak erősnek tartott németek között. A válogatottunk szerdai ellenfele éppen az utóbbi együttes lesz, akikről a mieink Frankfurtban játszó légiósa, Szrnka Hortenzia úgy vélekedett, támadásban és védekezésben egyaránt jók, talán a kapusposzt a gyengéjük. A németek erre cáfoltak rá, Harlanderrel a kapuban - a dánokhoz hasonlóan - nagyon jól védekeztek, az első harminc percben összesen 19 gól esett. A németek a félidő végén vették át a vezetést, sőt, három gólra el is húztak a tavalyi Európa-bajnok ellen. A második harminc percben aztán felváltva estek a gólok, a befejezés pedig drámaira sikeredett. Az utolsó percben, 20-20-nál a dánok lőhettek hetest, de Englert fogta a büntetőt, az ellentámadásból azonban a németek nem tudták megszerezni a győztes gólt. Az utolsó pillanatokban még a dánok támadhattak, de a kapuig már nem jutottak el, így igazságos döntetlen született.

A csoport harmadik összecsapásán a szlovénok magabiztosan, végig vezetve, nyolcgólos győzelmet arattak az erősebbnek tartott - az olimpiai kvalifikációt Ázsiából Dél-Korea előtt már megszerző - Kína előtt, így az első játéknap után az Elefántcsontpart ellen győző Magyarország vezeti a D-jelű hatost.

A nap másik meglepő eredményét a norvégok szállították: a tavalyi Eb-ezüstérmes az ukránok ellen maradt alul minimális különbséggel. A gólzáporos mérkőzés nagy játékot hozott, a favoritnak tartott északiak elhúztak a mérkőzés elején, de keleti szomszédunk egyenlíteni tudott. A norvégok már négy góllal is vezettek a második harminc percben, sőt az utolsó percnek is előnnyel vágtak neki, az ukránok azonban a legjobbkor tudtak fordítani, ezzel az első nap legnagyobb meglepetését okozva.

A többi összecsapáson az esélyesek hozták a papírformát, érdekes találkozó volt még a két hete Budapesten is látott Franciaország-Spanyolország mérkőzés, amelyen a gallok visszavágva az akkori vereségért, háromgólos diadalt arattak. A házigazda horvátok telt ház előtt a brazilokat "intézték el". Két harmincgólós győzelem is történt: a románok Argentínát, a csehek Uruguayt semmisítették meg.