Magyarország-Szlovénia 38-25

2003.12.04. 18:34
A horvátországi női kézilabda-világbajnokság harmadik játéknapján a magyar csapat számára az olimpiai kvalifikációs remények életben tartása volt a tét. A szlovénok elleni meccs első félideje nagyon hullámzó játékot hozott, majd Radulovicsék a fordulás után egy 6-1-es rohammal kezdtek, és innentől nem forgott veszélyben a Mocsai-csapat győzelme. Pénteken szünnap következik, szombaton Kína lesz az ellenfél.
A horvátországi Csáktornya közel fekszik mind a magyar, mind a szlovén határhoz, de az eddigi hírek szerint ezt eddig szomszédunk szurkolói használták ki. Drukkereik szinte hazai környezetet teremtettek az eddigi két fellépésen, amelyeken előbb Kínát nyolc góllal verték, majd kevésbé magabiztosan gyűrték le Elefántcsontpartot. A mieink előbb az afrikaiakat verték 18 góllal, aztán szerdán jött egy kellemetlen vereség Németországtól.

A D-csoportból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, és az erőviszonyokat és az eddigi meccseket tekintve a hatosból Dánia és Németország biztos továbbjutónak tűnik. (A két favorit az első fordulóban 20-20-ra végzett.) Vagyis a szlovén-magyar párharc akár a harmadik hely sorsát is eldöntheti, amennyiben egyik csapat sem lesz képes bravúrra az utolsó két napon.

Első félidő

Idegesen kezdődött a mérkőzés, egy hetessel a magyar csapat szerzett vezetést, majd nagyon gyorsan fordítottak a szlovénok (1-2). Radulovics villant, de védekezésben nem nyújt eddig megfelelőt a Mocsai-csapat, így továbbra is mi futunk az eredmény után. (4-4) Pálinger első nagy védése, majd Kirsner gyönyörű betörése után már mi vezettünk. (5-4) Majd ismét az újvárosi kapus villant, hetest védett, fordulásból pedig Radulovics lőtt gólt, majd Ferling következett, és már három volt a különbség (7-4). Egy perccel később Pigniczki gólja már a négygólos fórt jelentette. (9-5)

Egy időkérés nagyon jót tett a szlovénoknak, vagy a mieinket zavarta meg nagyon, de másfél perc alatt egy gólra csökkent a két csapat közti különbség. (9-8) Nagyon kapkodóan játszottak ekkor támadásban a magyarok, majd Bohust, Sitit és Kirsnert is kiállították, és hirtelen hármas emberhátrányba kerültünk. Iszonyatosan nehéz perc következett, Pálinger mentette meg a csapatot, minden kapura tartó lövést fogott, és gól nélkül húztuk ki az emberhátrányt. (10-9) Kiállítás jött a szlovén oldalon is, így hamarosan öten játszottak öt ellen, és ekkor növeltük is előnyünket. Majd a déliektől küldtek ki két percre játékost, és ekkor beindult a magyar henger: Radulovics, Pigniczki és Ferling volt eredményes, előnyünk így ötre nőtt. (14-9)

A nagy különbség Lovászékat zavarta meg, támadásban pontatlanná vátak, kapkodtak, a szlovénok pedig négyszer voltak ekkor eredményesek, így a 24. percben ismét minimálisra olvadt a fórunk. (14-13)

Kirsnerék idejében vetettek gátat a szlovén lendületnek és sikerült ismét három találatnyira elhúznunk. Négy perccel a félidő vége előtt azonban ismét kettős emberhátrányba kerültünk, a svéd bírók nagyon szigorúan ítélték meg a szabálytalanságokat. A szlovénoknál Oder taglózta le Radulovicsot, így hamarosan egyenlő lett a létszám. Mehlmann betalált, így lett 18-15.

A félidő végére ismét kicsit szétesett játékunk, a különbség ismét a minimálisra csökkent, de Ferling utolsó pillanatokban szerzett gólja háromtalálatnyi fórt jelentett.

Második félidő

Magyar emberhátránnyal, Pigniczki-góllal és Pálinger-védéssel kezdődött a második harminc perc. Ferling csodálatos találatai következtek, és már "hat volt közte" a 34. percben (23-17) A szlovénok hét perce nem találtak már be a hálóba, Radulovics nyolcadik, illetve kilencedik góljával már nyolcra nőtt az előnyünk. (25-17) A déliek gólcsendjét Gyerepaskó törte meg, de a nagyvenedik percre Radulovics és Kirsner révén még jobban elhúztunk. (27-18) Újra ez a duó vette be az ellenfél kapuját, így már 11 góllal vezettünk. (29-18)

Először a mérkőzésen nálunk volt a kettős emberelőny, Görbicz első gólja a csapatnak már a harmincadikat jelentette. (30-19) Lovász szemtelen gólt lőtt - a háta mögül eresztette el a labdát - majd Pálinger védései, Ferling nyolcadik találata már a tucatnyi gólos előnyt jelentették. (32-20) Az utolsó tíz perc kezdetére a szlovénok kicsit magukhoz tértek, így nem nőtt tovább a két válogatott közötti különbség. (34-23)

Az utolsó percekre Sirina állt be a kapuba, Ferling tizedszer volt volt eredményes és Lovász is betalált. (37-24) Sokat cserél Mocsai Lajos, Radulovics már pihent, így a kevesebbet játszók is feliratkozhattak a góllövők közé. (38-25) Az utolsó percnek kapus nélkül vágtunk neki, kettős emberelőnyt kialakítva így, azonban majdnem mi kaptunk gólt. Többször már nem rezdült meg a háló, így Pálinger, Radulovics, Ferling és Kirsner vezérletével magabiztos győzelmet arattunk az eddig hibátlan szlovénok ellen.