Javítottak a vébén női kéziseink

2003.12.04. 23:55
Második félidei fergeteges játékával magabiztosan győzött Szlovénia ellen női kézilabda-válogatottunk. A horvátországi világbajnokságon a németek elleni fájó vereség után a Mocsai-csapat ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé, a továbblépéshez a hátralévő két mérkőzésen - Kína, illetve Dánia ellen - elég egyszer nyernie. Pénteken szünnap következik.
A horvátországi Csáktornya közel fekszik mind a magyar, mind a szlovén határhoz, de az eddigi hírek szerint ezt eddig szomszédunk szurkolói használták ki. Drukkereik szinte hazai környezetet teremtettek az eddigi két fellépésen, amelyeken előbb Kínát nyolc góllal verték, majd kevésbé magabiztosan gyűrték le Elefántcsontpartot. A mieink előbb az afrikaiakat verték 18 góllal, aztán szerdán jött egy kellemetlen vereség Németországtól.

A D-csoportból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, és az erőviszonyokat és az eddigi meccseket tekintve a hatosból Dánia és Németország biztos továbbjutónak tűnik. (A két favorit az első fordulóban 20-20-ra végzett.) Vagyis a szlovén-magyar párharc akár a harmadik hely sorsát is eldöntheti, amennyiben egyik csapat sem lesz képes bravúrra az utolsó két napon. A meccs előtt eldőlt, hogy a betegeskedő Farkas Ági a szerdai összecsapással ellentétben most nem lép pályára.

Ideges, hullámzó játék

Idegesen kezdődött az összecsapás, hétméteresből szerzett előnyünk gyorsan elfogyott, és néhány percig mi futottunk az eredmény után. Öt-négynél vezetett újra Mocsai Lajos együttese, és ezután már csak nálunk volt az előny. Radulovics ismét ellenállhatatlanul játszott, de hiába vezettünk előbb négy góllal (9-5), majd nőtt ötre a különbség (14-9), a szlovénok mindannyiszor minimálisra csökkentették hátrányukat. Egygólos volt fórunk akkor is, amikor hármas emberhátrányban kellett egy percig kézilabdázniuk Pálingeréknek, de éppen az újvárosi kapus révén gól nélkül úsztuk meg a kritikus időszakot. A játék továbbra is hullámzó volt, az első harminc perc végére három találattal (20-17) tudtunk elhúzni a BL-győztes Krim Ljubljanára épülő ellenféltől.

Padlón a szlovénok

Fordulás után gyakorlatilag hét perc alatt eldőlt a találkozó sorsa, ennyi idő sem volt elég ugyanis a szlovénoknak a gólszerzésre, Radulovics, Kirsner révén pedig a mieink hat találatot jegyeztek. (26-17) Pálinger is nagyot javult a második félidőre, és Ferling is nagy kedvvel, jó formában játszott, így negyven perc elteltével már 11 gól volt a fórunk. (29-18) Ellenállhatatlanul játszottak ekkor a mieink a szlovénok pedig nagyon sok labdát adtak el, Pálinger védéseitől pedig elbizonytalanodtak. Az utolsó tíz perc kezdetére a szlovénok kicsit magukhoz tértek, így nem nőtt tovább a két válogatott közötti különbség. (34-23)

Ferling tíz gólig jutott, majd Sirina jött a kapuba, sőt, az utolsó perc kezdetén, emberelőnyben Mocsai Lajos kipróbálta a hálóőr nélküli játékot is, igaz, kis híján mi kaptunk gólt. Az elkedvetlenedő szlovénok a végére sem rázták meg magukat, így hatvan perc után 38-25-ös végeredménnyel zárult a továbbjutás szempontjából döntő fontosságú csata.

Még egy győzelem kell

Győzelmével a magyar csapat gyakorlatilag bebiztosította továbbjutását a D-csoportból, ehhez a hátralévő - Kína, majd Dánia elleni - két mérkőzésen csak egy győzelemre van már szükség. A középdöntőben azonban nehéz lesz Farkasék dolga, ugyanis, ha a dánokat nem tudják felülmúlni, a szintén továbblépő Németország elleni vereség miatt nulla ponttal érkezhetnek a rijekai hatosba. (A csapatok magukkal viszik egymás elleni eredményeiket.)

Jegyzőkönyv
D-csoport (Csáktornya), 3. forduló:
Magyarország-Szlovénia 38-25 (20-17)

Csáktornya, 800 néző: V: Hansson, Olsson (svédek)
Magyarország: Pálinger - Lovász 4, Radulovics 11/4, Siti 2, Bohus, Ferling 10, Kirsner 5 cserék: Sirina (kapus), Pigniczki 2, Görbicz 1, Mehlmann 1, Kulcsár 1, Tóth 1
Szlovénia: Gorski - Ceckova 2, Freser, 3 Doler 5, Pus, Oder 10/2, Ilic 3 cserék: Marincek (kapus), Derepasko 1, Matuszewska, Kurent, Dercar, Krese, Cerar 1
Hétméteresek: 5/4, illetve 4/2
Kiállítások: 18, illetve 16 perc