Vereséggel is olimpiai kvótáért játszunk

2003.12.11. 16:45
Ha a női kézilabda válogatott nyer a csoportot vezető, és már a négy közé jutó ukránok ellen, akkor éremért játszhat a világbajnokságon. Döntetlen esetén is ott lehet a négyben, vereség esetén semmi esetre sem, de az athéni repülőjegyet érő ötödik helyet még elcsípheti szombaton.
A magyar női kézilabda-válogatott negyedik - Szlovénia, Kína, Dánia, Norvégia - ki-ki meccsét nem tudta megnyerni a horvátországi kézilabda világbajnokságon, így nem jutott tovább, egyelőre nem szerzett olimpiai kvalifikációt, de helyzete még mindig nem reménytelen.

A hármas pontversenyből mi jól jövünk ki, de az ukránok nem

Amennyiben a mieink legyőzik a már továbbjutó ukránokat, akkor az első helyen végez, és a másik, zágrábi középdöntő második helyezettjével találkozik a döntőbe jutásért.

Hármas pontegyenlőség is kialakulhat azonban - két azonos pontszámú csapat esetén az egymás elleni eredmény dönt -, ha a magyar és a norvég gárda is nyer. Ebben az esetben a három válogatott egymás elleni teljesítményét veszik figyelembe. A mieink a norvégok ellen nullára állnak, a norvégok az ukránok ellen egy gólos vereségüknek köszönhetően mínusz egyre. Így ha a Mocsai-csapat két góllal veri az ukránokat, akkor a nevük mellett is mínusz egy lesz, az eddigi plusz egy helyett. Ha hárommal nyernek Radulovicsék, akkor az ukránok gólkülönbsége mínusz kettővé alakul át, és ők lesznek a harmadikok, mi pedig a norvégoknak kaparhatjuk ki a gesztenyét, és vihetjük őket tovább magunkkal.

Szerencsére a szlovénok meccse előttünk lesz

Ha a magyar válogatott döntetlenre végez az eddig még veretlen ukránokkal, akkor megtarthatja második pozícióját, ha a szlovénok legyőzik a norvégokat. (Az egymás elleni eredmény ugyanis számunkra kedvező.) Ám ha a norvégok nyernek, akkor a döntetlen csupán a harmadik helyhez elegendő, igaz akkor még mindig játszhatunk az ötödik helyért, ami olimpiai kvótát ér. Ha mindkét meccs eredménye döntetlen lesz, akkor marad az eddigi sorrend, vagyis másodikak maradunk. Szerencsére a társulatnak úgy kell pályára lépnie, hogy már tisztában lesz a szlovén meccs eredményével.

Magyar vereség esetén teljesen mindegy a másik meccs eredménye, így is, úgy is harmadikok leszünk a csoportban, és az ötödik helyért mérkőzhetünk. Félő azonban, hogy a másik csoportból az oroszokkal kell meccselnünk.

Nagy káosz a másik ágon

A másik ágon még nagyobb a káosz, mint a miénken, mert a középdöntőbe nulla ponttal érkező szerbek kétszer is nyertek, és ha az osztrákokat is legyűrik, akkor hat pontosak lesznek, és biztosan továbblépnek, még csak az a kérdés, hányadik helyen.

A csoportok állása:
I. csoport: 1. Franciaország 6 pont, 2. Spanyolország 5 (110-106), 3. Oroszország 5 (110-109), 4. Dél-Korea 4 (126-122), 5. Szerbia 4 (118-120), 6. Ausztria 0.
II. csoport: 1. Ukrajna 7 pont, 2. Magyarország 5, 3. Norvégia 5, 4. Szlovénia 4, 5. Németország 2, 6. Románia 1.
A játéknap meccsei: Spanyolország-Koreai Köztársaság 16 ó, Oroszország-Franciaország 18, Szerbia és Montenegró-Ausztria 20 - II-es csoport
Fiume (Rijeka): Románia-Németország 17:15, Norvégia-Szlovénia 19:15, Magyarország-Ukrajna 21:15