Magyarország-Norvégia 24-24 (14-11)

2003.12.11. 12:39
Az ukránoknak köszönhetően a magyar női kézilabda-válogatott úgy léphetett pályára Norvégia ellen, hogy tudta: ha győz, biztos az olimpiai részvétel. Azonban egy roppant izgalmas és fordulatos találkozón csak döntetlent értek el Görbiczék, így a döntés épp az ukránok elleni meccstől függ.
A horvátországi női kézilabda világbajnokságon a magyar válogatott abban a tudatban léphetett pályára a norvégok ellen, hogy győzelme esetén biztos elődöntős és olimpiai résztvevő. Ehhez mindössze arra volt szükség, hogy a mieink találkozója előtt rendezett összecsapáson, az ukránok megverjék a németeket. Miután észak-keleti szomszédunk két góllal 25-23 arányban diadalmaskodott, már csak a magyar csapaton múlott, hogy "érdektelenné" tegye a zárófordulóban rendezendő ukránok elleni összecsapást.

Parádés magyar kezdés

A sydneyi olimpián az elődöntőben a mieink diadalmaskodtak öt góllal, ezzel az eredménnyel minden bizonnyal most is kiegyeztek volna Radulovicsék. A magyar csapat kezdte a mérkőzést, de Ferling lövését védte az északi kapus. Szerencsére az ellenakció elhalt Kirsneren, majd Kulcsár révén már nálunk volt az előny, ami Pigniczki révén pár másodperc alatt kettőre nőtt (2-0).

Radulovics pazar ejtése nyomán már három gól volt a mieink előnye, de szerencsére nem tartott sokáig ez az állapot, mert Pálinger bravúrjainak és Lovász góljának köszönhetően öt perc játék után négy góllal vezetett Mocsai Lajos együttese. Az első norvég gólra több, mint hat percet kellett várni , de ekkor is csak hétméteresből tudták bevenni a magyar kaput (4-1).

Pálinger felülmúlhatatlan

A folytatásban érthetetlen okokból elkezdett kapkodni a magyar-válogatott, minek köszönhetően a norvégok feljöttek egy gólra (4-3). Görbicz "csípőből" ismét kettőre növelte az előnyünket. Újabb norvég gól, majd Kirsner szerzett gólt - háttal. (6-4). Két kimaradt magyar lehetőség után, egyenlítettek a norvégok. Görbicz álompassza után Kulcsár lőtt szép gólt, majd egy újabb Pálinger bravúr után Ferling találatával ismét plusz kettő ide (8-6).

Lovászt a nyakánál fogva rántották le, ennek ellenére belőtte helyzetét, jött újabb három Pálinger bravúr és Radulovics góljával ismét néggyel megyünk (10-6). Lunde szépített, majd Hynne tovább faragott a hátrányból. Ezt követően az utolsó norvég gól szerzője három ziccert is kihagy, mégis közelebb tudnak kerülni a norvégok. Radulovics révén ismét kettő a javunkra (11-9).

Először öt gól a különbség

Radulovics hetesből növeli előnyünket, majd egy kimaradt norvég emberelőny után kapkodva játszik mindkét gárda, így percekig "megfagy" az eredményjelző. Lovász szerencsére a mi oldalunkon változtat a kiíráson, majd ugyanő öt gólra növeli a magyar előnyt (14-9). Egy átlövés góllal és Nyberg talpról szerzett bombagóljával sikerül a szünetre három gólra feljönniük (14-11).

Áramszünet
Ilyen eset a magyar együttessel legutóbb a 2000-es romániai Európa-bajnokságon fordult elő. Akkor a hazaiakkal játszott elődöntő során - természetesen lendületes magyar rohamok közepette - aludt ki a lámpa. Ez azonban nem zavarta Kökényéket, akik nem csak a találkozót, de az egész kontinensvetélkedőt megnyerték.

A félidőt a norvégok kezdték, de az első két és fél percben nem született gól. Ekkor azonban sötétségbe borult a csarnok, és percekig állt a játék. Negyedórányi sötétség után, továbbra sem tud senki semmit a folytatásról. Bő húsz perce volt sötét a csarnokban, amikor a két csapat játékosai bevonultak az öltözőbe.

Közel egyórányi sötétség után elkezdtek felgyúlni a fények, a csapatok pedig kijöttek újból melegíteni. Két percnyi gimnasztika és egy-két passz után azonban ismét kialudtak a fények! Újabb várakozás, majd összesen közel másfél órányi szünet után folytatódott a találkozó.

"Természetesen" egy Pálinger bravúrral, majd egy norvég góllal. A folytatás egy Ferling gól és egy újabb Pálinger védés. Hiába szereznek újabb gólt a norvégok, Kulcsár tartja remek formáját (16-13). Egy-egy hétméteresből szerzett gól ide-oda, majd érthetetlen kapkodás a magyar oldalon, Lunde révén feljönnek egy gólra. Kétszer is egyenlíthettek volna a norvégok, de mindkétszer támadó szabálytalanság miatt elvették tőlük a labdát.

Határtalan izgalmak a végjátékban

A félidő felénél kétgólos magyar vezetésnél Pálinger nagyon fontos pillanatban védett hétméterest, majd Ferling talál be. Radulovics majd Kirsner ront helyzetben, ismét csak egy a különbség. Sűrű gólváltások és rengeteg kimaradt helyzet után, tíz perccel a vége előtt két gól az előnyünk (22-20). Öt perccel a vége előtt emberhátrányból kiegyenlítenek a norvégok (22-22).

Aamodt révén pedig már vezettek is, de Radulovics hetesből egyenlít. Az utolsó negyven másodpercben hibás csere miatt emberelőnyben támadhattunk, Görbicz gólt szerez. Húsz másodperc van hátra. Pigniczkit piros lappal kiállítják, tizenegy másodperc van hátra és a norvégok kiegyenlítenek.

A döntetlen azt jelenti, a magyar válogatottnak a csoport utolsó találkozóján megkell vernie az ukránokat, hogy elődöntőt játszon és biztos résztvevője legyen az athéni olimpiának. Az ukránok eddig mindössze egy pontot veszítettek (a románok ellen), viszont ellenünk már abban a tudatban léphetnek pályára, hogy ők biztos elődöntősök.

Jegyzőkönyv, nyilatzkozatok
Magyarország-Norvégia 24-24 (14-11)
Fiume, 500 néző: V: Josic, Rudic (horvátok)

Magyarország: Pálinger - Lovász 4, Radulovics 6/3, Görbicz 2, Kulcsár 4, Ferling 5, Kirsner 2, cserék: Sirina (kapus), Bohus, Pigniczki 1, Siti

Norvégia: Leganger - Aamodt 6, Kr. Lunde 6/5, Hilmo 3, Larsen, Hovind Johansen, Sandve 1, cserék: Tjugum (kapus), Harsaker 3, Hynne 1, Nyberg 3, Riegelhuth 1, Soerlie-Lybekk,

Hétméteresek: 3/3, illetve 7/5
Kiállítások: 8, illetve 6 perc

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
- Nagyon bosszantó volt az áramszünet, mert megtörte az addigi jó játékunkat. Úgy gondolom, hogy a második félidőben a bírók többet tévedtek a kárunkra. Kis szerencsével azonban így is nyerhettünk volna, és akkor már most meglenne az olimpiai kvóta. Így viszont csütörtökön le kell győznünk Ukrajnát. A sorsunk a kezünkben van, rajtunk múlik, hogy a négy közé kerülünk vagy pedig nem.

Thorir Hergeirsson, a norvég válogatott másodedzője:
- Elégedettek vagyunk a döntetlennel. Mindkét csapat dicséretet érdemel, mert a kínos és nagyon-nagyon hosszú közjáték ellenére magas szinten játszott. Megragadtuk az utolsó esélyünket, remélem sikerül élni vele.

Az I. középdöntő csoport eredményei:
Oroszország-Spanyolország 25-25
Ausztria-Franciaország 25-28
Dél-Korea - Szerbia-Montenegro 33-35

A csoport állása:
Franciaország 6 pont
Spanyolország 5 pont
Oroszország 5 pont
Szerbia-Montenegro 4 pont
Dél-Korea 4 pont
Ausztria 0 pont