Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Az érem a cél' a női kézivébén

2003.12.12. 17:29
Már biztosan olimpiai résztvevő a magyar női kézilabda-válogatott, szombaton, pedig a döntőért csap össze a betegeskedő Mocsai Lajos csapata Dél-Koreával. A csapatvezető Sinka László MKSZ-főtitkár nagy örömről és fáradtságról számolt be, és nagyon nehéz összecsapásra számít a fizikailag jól felkészített ázsiaiak ellen. Jegyet még lehet kapni a szombati és vasárnapi meccsekre, de már csak a helyszínen.
"Hihetetlen az öröm a csapatnál" - jellemezte röviden a női kézilabda-válogatott hangulatát Sinka László a csütörtök esti, Ukrajna elleni tizenkét gólos győzelem másnapján. A Magyar Kézilabda-szövetség főtitkára, akit éppen úton Rijeka és Zágráb között értünk el, azt mondta az Indexnek, hogy a célkitűzés, az olimpiai részvétel kivívásával teljesült, de természetesen nem elégszenek meg ennyivel.

Módosult a hétvégi program
Felborult az elődöntők előzetesen kiadott programja. A televíziós tárgyalásoknál "diktáló" pozícióban lévő norvégok kérésére az utolsó olimpiai kvótáról döntő Spanyolország-Norvégia találkozó kezdődne "fő műsoridőben", azaz 19.15 órakor. Ez alapján az elődöntők közül a francia-ukrán 13:30-kor, a Magyarország-Koreai Köztársaság összecsapás pedig 16 órakor indul.
Szombat
elődöntő:
Franciaország-Ukrajna, 13:30 ó
Magyarország-Koreai Köztársaság 16
az 5. helyért:
Spanyolország-Norvégia, 19:15
vasárnap
16: a 3. helyért
19:15: döntő
A teljesítőképesség határán

"Most mindenki nagyon fáradt, embertelen igénybevételnek vannak kitéve a lányok" - mondta Sinka, megjegyezve, hogy tíz nap alatt nyolc meccset játszottak Radulovicsék. A csapat hajnalban került csak ágyba - és az előző nappal ellentétben most nem az áramszünet, hanem az öröm tartotta ébren őket.

"Mindenki örül az athéni részvételnek: ki azért, mert tudja, milyen egy olimpián szerepelni, más amiatt, hogy eddig csak álmodozott az ötkarikás játékokról", tette hozzá a főtitkár. Sinka szerint most "első az érem", ennek biztos megszerzéséhez szombaton Dél-Korea ellen kellene nyerni. Többen fizikai teljesítőképességük határára értek, véli, így nagyon nehéz összecsapás vár Sitiékre a fizikailag nagyon jól felkészített ázsiaiak ellen. Ráadásul a '95-ös magyar-osztrák rendezésű világbajnokság nyertese - a bécsi döntőben éppen ellenünk nyertek a koreaiak - Sinka László szerint sokkal könnyebb csoportból került a középdöntőbe, így sokkal pihentebben érkezhet a zágrábi elődöntőbe.

"Mindenki Zágrábba"

A szombati meccsen a remények szerint már a lázas beteg Mocsai Lajos is leülhet a kispadra. A főtitkár elmondta, már jobban van a tegnapi diadal alatt is ágyat nyomó szövetségi kapitány.

"Mindenki Zágrábba" - szavalták csütörtök este a magyar szurkolók Rijekában, és a szövetségi vezető is reméli, hogy sokan elmennek a horvát fővárosba, hogy a helyszínen szurkoljanak a válogatottnak a - módosítás miatt - szombaton négykor kezdődő elődöntőn, illetve a vasárnapi bronzmeccsen vagy akár a fináléban.

Magyarországon már nem lehet jegyet kapni a hétvégi összecsapásokra, a belépőket itthon árusító IBUSZ ugyanis pénteken egykor lezárta az értékesítést. A vasárnapi döntőre 3600 és 7200 forintért adták a tiketteket, és mindkét fajtából ezer-ezer darabot kaptak a horvát szervezőktől. Az oktogoni iroda tájékoztatása szerint nem adták el valamennyi jegyet. Zágrábban azt közölték, hogy szombaton tízkor nyitnak ki a pénztárak, és még sok belépőt tudnak eladni az ötezer férőhelyes Dom Sportova lelátóira. A szervezők szerint mindkét napra 900-900 jegy kelt el, a tikettek 50, 100, 200 kunába, azaz kb. 1700, 3400, 6800 forintba kerülnek majd.

Ha valaki autóval akar eljutni a horvát fővárosba, Letenyénél célszerű kilépnie az országból, és onnan autópályán folytathatja útját. A sztrádadíj Zágrábig 25 kuna, azaz kb. 900 forint. Aki a vasutat választja, hosszabb úttal kell számolnia: Budapestről - vonattól függően - 5-6 óra a menetidő. A szomszédos fővárosba két, a célnak megfelelő vonat is indul: a Déli Pályaudvarról 6.45-kor a Kvarner IC (pótjegyes), valamint egy sebesvonat a Keletiből 10.15-kor. Előbbi déli 12 előtt néhány perccel, utóbbi délután négy órakor érkezik meg a főpályaudvarra, így ezzel a szombati elődöntőt már nem lehet elcsípni. A meccsek helyszíne, a Dom Sportova a városközponttól nem messze, a Trg Sportován található, és mind a főtérről, mind a vasútállomásról jól megközeíthető villamossal.