A kapitány szerint vezéregyéniség kell női kéziseinknek

2004.11.11. 14:11
A jövő héten kezdi meg a felkészülést a decemberi hazai rendezésű kézilabda-Európa-bajnokságra a magyar válogatott. Kiss Szilárd csapata három erős ellenfél ellen készül, és az új szövetségi kapitány szerint az Eb-n nem is lehet más a cél, mint az arany megszerzése. A szakvezető szerint vezéregyéniség kell a csapatnak, de még keresi az alkalmas játékost.
"Még nem állunk sehogyan" - vágta rá egy mosoly kíséretében a felkészülés állását firtató kérdésre Kiss Szilárd, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Egy hónappal a decemberi, magyarországi Európa-bajnokság előtt az új szakvezető még csak egyszer találkozott a kerettel - egy baráti vacsora keretében. A közvetlen felkészülés hétfőn, Békéscsabán kezdődik meg.

Felkészülési meccsek az Eb előtt
November 18.: Magyarország-Ukrajna - Békéscsaba, 17:45
November 19.: Magyarország-Ukrajna - Gyula, 15:00
November 25. és 26.: Magyarország-Szlovénia - Zalaegerszeg
December 2. és 3.: Magyarország-Románia - Debrecen
Az utolsó két rivális elleni második összecsapás zártkapus lesz.
Pótolni a hiányosságokat

"Három erős, Eb-résztvevő csapat ellen próbáljuk meg a nemzetközi szintre hozni magunkat, mert a hullámzó színvonalú magyar bajnokságban nem tudnak kellően felpörögni a játékosaink" - mondta a kapitány a sorrendben Ukrajna, Szlovénia és Románia elleni - békéscsabai, zalaegerszegi és debreceni - találkozók jelentőségéről. Mindhárom gárdával két-két meccset vívnak Radulovicsék, a második találkozók zártkapusok lesznek. A felkészülés első és második szakaszában napi három edzéssel készülnek női kéziseink, majd a rajthoz közeledve enyhülnek az adagok.

Sikeréhes játékosokkal

A kapitány kijelölte huszonnégyes keretét - ezt a névsort nevezte az Európa-bajnokságra. Közülük bárki pályára léphet az Eb-n: a szűk tizenhatos listát december elején kell leadni, de a középdöntőkön plusz két játékos, a helyosztókon újabb egy kézilabdázó szerepelhet majd a mostani huszonnégyből. A behívott játékosok nagy része eddig is a válogatott tagja volt. Kiss szerint ez a keret alkalmas a célok megvalósítására. "Ezek a játékosok sikeréhesek, úgy érzem az olimpiai kudarc - ami számomra most sem az - kihozta belőlük a nyerni akarást" - mondta az Indexnek Kiss.

A kapitány nem beszél félre

A célról a Dunaferr edzője nyíltan és határozottan beszél: "Meg akarjuk nyerni az Eb-t". Kiss Szilárd úgy látja, nincs értelme másról beszélnie, mint amit mindenki vár a csapattól. "Tapasztalatból tudom, hogy nem szabad a lehetségesnél kisebb célt magunk elé tűzni, mert ha azt sikerül elérni, jóllakottá válhat mindenki. Ha a harmadik helyet tűznénk ki, akkor biztosan nem leszünk elsők. Csak így megy" - indokolt a szakember.

A vezéregyéniséget keresik

A kapitány a kellő összetartás és a vezéregyéniség hiányát tartja a csalódást okozó olimpiai szereplés okának. "Korábban, például a világbajnokságon Görbicz jól fogta össze a csapatot, de Athénban úgy tűnt, nem tudja elviselni a rá nehezedő nyomást" - tette hozzá a kapitány, aki úgy véli, a következő hetek feladat lesz megtalálni azt a játékost, aki a pályán és azon kívül is képes lesz "jól üzemeltetni" a gárdát.

A női kézilabda-válogatott huszonnégy fős kerete
Kapusok: Pálinger Katalin, Sirina Irina, Sugár Tímea, mezőnyjátékosok: Balogh Beatrix, Bohus Beáta, Borbás Rita, Farkas Ágnes, Ferling Bernadett, Görbicz Anita, Kindl Gabriella, Kirsner Erika, Kulcsár Anita, Lovász Zsuzsanna, Mehlmann Ibolya, Mörtel Renáta, Nagy Ivett, Pálffy Zsuzsanna, Pigniczki Krisztina, Radulovics Bojana, Siti Beáta, Siti Eszter, Szrnka Hortenzia, Szűcs Gabriella, Tóth Tímea