Verőértágulás okozta a kézilabda-válogatott kapusának halálát

2004.11.25. 16:44
Csütörtök hajnalban holtan találták a magyar válogatott - év elején honosított - kubai kapusát, Vladimir Rivero Hernándezt. Az esetről a családtagok kérésére a boncolás végeztéig nem adtak tájékoztatást, de a vizsgálatból kiderült, hogy halálát természetes ok, verőértágulás okozta.
Váratlanul meghalt a 33 éves Vladimir Rivero Hernández, a magyar kézilabda-válogatott volt, utóbb Spanyolországban védő kapusa. A hírt Hajnal Csaba, a Fotex Veszprém vezetője megerősítette. Őt Hernández szintén Spanyolországban élő felesége értesítette.

A kapus szerdán csapatával a San Antonio Portlanddal lépett volna pályra, de nem jelent meg a mérkőzésen. Nem sokkal később a lakásán, a saját ágyában fedezték fel a kapus holttestét.

A család kérésére nem fedték fel halálának körülményeit

Halálának körülményeiről csütörtök délutánig a család kérésére semmit nem hoztak nyilvánosságra. A Diario de Navarra című spanyol lap csürörtöki számában azt írta, "a sportoló az utóbbi időben depressziósnak tűnt", és mivel az egészségével nem voltak problémák, és a tetemen külsérelmi nyomokat sem találtak, nem lehetett kizárni az öngyilkosság lehetőségét sem.

A boncolás viszont természetes halálokot, verőértágulást állapított meg. A klub elnöke, José Ignacio San Miguel, és Javier Aquerreta csapatorvos a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy "az aortában alvás közben bekövetkezett verőértágulás okozta a kapus halálát".

A havannai születésű Hernandez Magyarországon a Szolnok, a Nyíregyháza és a Dunaferr játékosa volt, de már negyedik éve játszott Spanyolországban. Idén májusban kapta meg a magyar állampolgárságot, hogy pályára léphessen a válogatottban, de egy edzőtábori összetűzés miatt mégsem utazhatott a csapattal az athéni olimpiára: egy másik kapussal, Szatmárival került összetűzésbe, és kikerült a keretből.

"Bohém fiú volt, de néha nem lehetett vele beszélni"

"Beleborzongtam a hírbe - kommentálta a tragikus hírt Skaliczki László, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. - Hernández pályafutása csúcspontján volt, nem tudom, hogy mi történhetett. Az új olimpiai ciklusban számítottam rá, bár nem tudom, hogy vállalta-e volna a válogatottságot."

A szakvezető szerint szerint "bohém fiú volt Hernandez, de a kedélyállapotában voltak hullámzások - Néha magába fordult, olyankor nem lehetett vele beszélni".

A hatalmas termetű játékost a világ egyik legjobb kézilabda-kapusának tartották, nagyrészt neki volt köszönhető a Portland nyári KEK-sikere.

Pérez: Teljesen össze vagyok törve

Carlos Pérez, a magyar válogatott és a Fotex Veszprém kubai származású átlövője szintén döbbenettel értesült barátja haláláról. "Teljesen össze vagyok törve, kisgyermekkorunk óta együtt játszottunk, a serdülő és az ifjúsági válogatotton keresztül a felnőtt nemzeti együttesig, majd Magyarországon is találkozott a pályafutásunk. Úgy volt, hogy ott lesz az athéni csapatban, csak az utolsó pillanatban került ki onnan, de akkor sem szakmai okok miatt. Depressziójáról nem volt tudomásom, de zaklatott életet élt, ez tagadhatatlan" - mondta Perez a kezilabda.com nevű internetes oldalnak.

Hernandeznek három gyereke volt, kettő a kubai, egy a második, magyar feleségétől, és állítólag mindkettejükkel együtt élt.

A kapus csapata, a Portland San Antonio vezetői már jelezték, nem játsszák le a csütörtök esti, Ciudad Real elleni Szuperkupa-meccsüket.