'Pokoli' Eb-re számít a kézisek kapitánya

2004.12.08. 18:13
Az első három hely valamelyikének megszerzése a nőikézilabda-válogatott a célja a csütörtökön kezdődő magyarországi Európa-bajnokságon. A kapitány, Kiss Szilárd még keresi csapata vezéregyéniségét és azt tervezi, hogy terheket vesz le az irányító Görbiczről.
Az alig egy hónnappal ezelőttihez képest némileg visszafogottabban fogalmazott két nappal az Európa-bajnokság előtt csapata céljairól Kiss Szilárd, a női kézilabdázók szövetségi kapitánya. A Dunaferr edzőjeként is ténykedő szakember a felkészülés kezdete előtt egyértelműen a torna megnyeréséről beszélt, kedden Győrben azt mondta, az első három hely valamelyikén szeretne végezni a tavaly vb-ezüstérmes, idén olimpiai ötödik együttessel.

A fehéroroszok egyelőre érdekesebbek a franciáknál

"Nagyon erős lesz az Eb, úgy tűnik egyik csapat sem áll ki a szokásosnál gyengébb csapattal, pokolian nehéz lesz jó eredményt elérni" - fogalmazott a kapitány. Csapata felkészülését - hat meccsen öt győzelem, egy döntetlen - pozitívként értékelte Kiss Szilárd, a leendő ellenfelekkel kapcsolatban pedig azt mondta: egyelőre nem érdekli a franciák játéka. Előbb az első meccsen kell legyőzni a fehéroroszokat, hangsúlyozta, mert az exszovjetek a klasszikus orosz kézilabdát játsszák és egyáltalán nem tűnnek könnyen legyőzhetőnek.

Hiányzik Farkas

A kapitány azt mondta, némileg megzavarta elképzeléseit, hogy az eddigi csapatkapitány, Farkas Ágnes a múlt héten lemondta az Eb-szereplést. "Én megtaláltam volna az ő helyét" - tette hozzá Kiss, aki nem látta a fizikai fáradtság jeleit a Dániában légióskodó átlövőn, aki a keretből szintén kimaradó Siti Beával együtt képviselhette volna az utolsó hazai világversenyen, az 1995-ös világbajnokságon ezüstérmes magyar csapatot.

Kevesebb teher Görbiczen

A mostani gárdának azonban még nincs igazi vezéregyénisége, véli Kiss Szilárd. Hangsúlyozta, minél több terhet akar levenni a tavalyi világbajnokságon remeklő, de az olimpián halványabb irányítóról, Görbicz Anitáról.

"Nem lehet a pályán az első perctől az utolsóig, nem vállalhat el mindent, mert ha gyengébben játszik, az mások teljesítményére is kihat" - tette hozzá. Úgy véli, Görbicz és Ferling együtt jól mozgatja majd a csapatot. Az együttes az első két meccsen találhatja meg vezérét, tette hozzá.