Németh András lett a női kézilabda-válogatott kapitánya

2005.02.08. 17:24
A Ferencváros női kézilabdacsapatát tizenhárom éve edző Németh Andrást kedden a pekingi olimpia végéig bízták meg a magyar válogatott felkészítésével. A megállapodás 2008-ig kétszer is felbontható, mindkét fél részéről, mindenféle következmény nélkül. Németh 2006 nyaráig maradhat a zöld-fehérek szakvezetője is.
A magyar kézilabda-szövetség rendkívüli elnökségi ülésének fő napirendi pont az új szövetségi kapitány kijelölése volt. Az elnöksége egyhangúlag szavazott bizalmat Németh Andrásnak. Az 52 éves trénernek, akinek megbízatása a 2008-as pekingi olimpia végéig szól. Az elnökség két értékelő időpontot jelölt ki, amikor mindkét fél jogi következmények nélkül felbonthatja a megállapodást. Az egyik 2006 júniusának vége, a másik pedig a 2007-es, olimpiai kvalifikációs világbajnokság, decemberben.

Hét éve már kapitánykodott

Németh András - Zsiga Gyulával közösen - 1998-ban, az Európa-bajnoki selejtezők idején már vezette a válogatottat. A párost követte a Németországból hazatérő Mocsai Lajos, aki a 2004-es athéni olimpián elért - csalódást keltő - ötödik helyezést követően búcsúzott. Ezután Kiss Szilárd, a Dunaferr mestere lett a kapitány, de ő már kinevezésekor jelezte, csak a 2004 decemberi, hazai rendezésű Eb-re vállalja a megbízatást.

Ekkor került képbe Németh András. Az elnökségi tagok személye iránti elkötelezettségét jelzi, hogy más szakemberrel igazán nem is tárgyaltak, bár Kovács Péter és Zsiga Gyula neve szóba került, előbbi a Pick Szeged férfi, utóbbi a Kiskunhalas női csapatának trénere.

Már a múlt hétfői elnökségi ülésen majdnem mindenben sikerült megállapodnia Némethnek és az elnökségnek, azonban a szövetség a női klubokat tömörítő liga véleményét is ki akarta kérni, ezért halasztotta el a végleges döntést mostanra. A Liga nem szorgalmazta, hogy a válogatott kapitánya klubedző is legyen egyszerre, mondván csak vitás eseteket produkálna akár egy egyszerű fegyelmi tárgyalás is.

A Fradit választotta volna

Németh ugyanakkor február elején a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, ha a liga negatívan ítéli meg a kettős szerepvállalását, inkább a zöld-fehéreklet választja. Egyébként a nyárig biztos, hogy nem hagyná el a Fradit, hiszen ez nem lenne etikus a nehéz gazdasági helyzetben lévő klubbal szemben. Ezt az elnökség is méltányolta, így Németh szerződése lejártáig, 2006. június 30-ig, maradhat a klubnál.

Bemutatkozás az olimpiai bajnok ellen

A válogatott - mivel bronzérmes lett a legutóbbi Eb-n, ezért nem kell vb-selejtezőt vívnia - csupán az év végi, decemberi, szentpétervári világbajnokságon játszik legközelebb tétmérkőzést. Addig persze több felkészülési találkozón lép pályára, legközelebb március 2-án, Dunaújvárosban az olimpiai bajnok Dánia ellen.

Portré:
Németh András:
születési idő, hely: 1953. augusztus 12., Budapest
Játékosként szerepelt az Úttörőstadion, a III. Ker. TTVE, a Szondi SE, a Tatai Rákóczi, és az FTC színeiben, játszott az ifjúsági válogatottban.
Edzőként korábban a Ferencváros ifjúsági és felnőtt férfi, a Bp. Építők női, az Újpesti Dózsa férfi, a III. Kerületi TTVE és annak jogutódja, a Gödöllői SC együttesénél dolgozott, 1992 óta vezeti az FTC női csapatának szakmai munkáját. A zöld-fehérek vele 1994-ben KEK-, 2002-ben BL-döntőig jutottak. Hatszor nyert magyar bajnokságot, hétszer pedig Magyar Kupát.
1998-ban rövid időn keresztül, az Európa-bajnoki selejtezők idején Zsiga Gyulával közösen már volt szövetségi kapitány. Akkor a nemzeti csapat sikerrel vette az akadályt, és ezt követően Mocsai Lajos lett a kapitány.