Szinte kicserélődött a női kéziválogatott

2005.02.21. 18:19
Hat újonc és három visszatérő játékos kapott helyet abban a tizenkilenc fős keretben, amelyet Németh András, a női kézilabda-válogatott két hete kinevezett szövetségi kapitánya jelölt ki hétfőn.
A kézilabda-szövetségnek már a múlt héten leadta, de csak hétfőn vált világossá Németh András kapitány tizenkilenc fős válogatott kerete. A két hete kinevezett szakember hat új játékost hívott meg együttesébe a jövő heti, Dánia elleni barátságos mérkőzésekre.

Sirina kikerült

A kapusok között a következő idényt Dániában töltő Pálinger Katalin mellett Sugár Tímea, valamint a győri Sirina Irinát kiszorító klubtárs, az újonc Herr Orsolya szerepel majd.

A mezőnyjátékosoknál Borbás Rita, Gaál Adrienn, Madai Petra, Hornyák Ágnes és Bódi Bernadett számít újoncnak a nemzeti csapatnál.

Visszatér a gárdához az utóbbi években mellőzött Kenyeres Fanni, Benyáts Beatrix és a 2000-es romániai Európa-bajnokságon aranyérmes Nagy Krisztina.

Újoncok a beállós poszton

Fokozott érdeklődés kísérte, hogy kik lesznek a január 19-én autóbalesetben elhunyt Kulcsár Anita, illetve a visszavonuló Bohus Bea utódjai: a kapitány Borbás, Gaál és Madai versenyében látja megoldani a megüresedett beállós poszt kérdését.

A keret mindenki előtt nyitva áll

Németh András azért hajt végre jelentős átalakítást, mert több meghatározó játékos visszavonul és a 2008-as pekingi olimpián való részvétel eléréséhez fiatalok beépítését tartja fontosnak. "Természetesen a keret bárki előtt nyitva áll. Még olyan rutinos játékosok számára is, akik most nem kaptak meghívót, de később jelzik majd, hogy akár az olimpia kapcsán is lehet rájuk számítani" - mondta az MTI-nek a szakember, aki egyúttal megnevezte segítőit is.

A másodedző Zsiga Gyula lett, akivel az 1998-as Európa-bajnoki selejtezősorozatban már irányította együtt a válogatottat. A technikai igazgatói posztot Langauf István tölti be, ő korábban a vendéglátóiparban dolgozott, két idegen nyelven beszél kiválóan és tagja volt a tavalyi, magyarországi Eb szervezőbizottságának. A csapatorvos és a gyúró személye változatlan, dr. Tállay András, illetve Bába Mihály.

Felkészülés a világbajnokságra

A válogatott a jövő héten - március 2-án Dunaújvárosban, 5-én Aarhusban, 6-án pedig Frederikshavnban - az utóbbi három olimpián aranyérmes Dániával mérkőzik. Ezt követően március 23-án, Győrben Szlovákia lesz az ellenfél. A keret júliusban és augusztusban újabb egy-egy hetet tölt majd együtt és az utóbbi időpontban hazai rendezésű nemzetközi tornán is szerepel.

A kézilabda-szövetség elnöksége hétfői ülésén azt is jóváhagyta, hogy a tisztújító közgyűlést április 23-án 10 órakor rendezik a Sportok Házában.

A női kézilabda-válogatott kerete Kapusok: Pálinger Katalin (Dunaferr NK) 158/0, Sugár Tímea (Cornexi-Alcoa-HSB Holding) 73/0, Herr Orsolya (Győri Graboplast ETO KC) 0/0 Mezőnyjátékosok: Vérten Orsolya (Győri Graboplast ETO KC) 3/4, Kenyeres Fanni (Cornexi-Alcoa-HSB Holding) 13/13, Tóth Tímea (FTC) 55/67, Kindl Gabriella (Dunaferr NK) 68/70, Szűcs Gabriella (DVSC) 5/5, Görbicz Anita (Győri Graboplast ETO KC) 73/207, Ferling Bernadett (Dunaferr NK) 67/128, Siti Eszter (FCK) 97/217, Borbás Rita (Győri Graboplast ETO KC) 0/0, Gaál Adrienn (Liss-Hódmezővásárhelyi NKC) 0/0, Madai Petra (DVSC) 0/0, Mehlmann Ibolya (Győri Graboplast ETO KC) 74/114, Benyáts Beatrix (Esbjerg) 5/5, Hornyák Ágnes (Váci NKSE) 0/0, Bódi Bernadett (Győri Graboplast ETO KC) 0/0, Nagy Krisztina (Gudme) 4/8