A férfi kézisek Macedóniával játszanak az Eb-ért

2005.02.22. 13:22
A női kézilabda EHF-kupában érdekelt mindhárom magyar csapat itthon kezd a negyeddöntőben, jó hír viszont, hogy egyik rivális sem legyőzhetetlen. Kedden, Bécsben sorsoltak a férfi Európa-bajnokság pótselejtezőire is, Skaliczki László csapata Macedóniával mérkőzik majd júniusban.
Három magyar csapat is érdekelt volt a női kézilabda EHF-kupa keddi sorsolásán. A legjobb nyolc közé a Győr és a Ferencváros is hazai pályán kivívott két győzelemmel jutott be a norvég Vag és a görög Artasz ellen. A Cornexi szoros párharcban verte ki a szintén norvég Byasent.

A Győr újra Zilahra utazik

A bécsi sorsoláson kiderült, hogy a Győri Graboplast ETO KC a román Silcotub Zalauval mérkőzik. A zilahi együttessel már többször találkoztak Görbiczék, legutóbb két éve a KEK negyeddöntőjében mérkőzött a két csapat, az ETO összesítésben egy góllal bizonyult jobbnak. Igaz, akkor Magyarországon rendezték a második meccset. A Zalau az előző fordulóban a francia Le Havre-t búcsúztatta. A két klub az elmúlt nyáron is kapcsolatba került, a Győr le akarta igazolni a zilahiak egyik legjobbját, Valeria Motognát, de a Silcotub elnöke, Gheorghe Tadici megmakacsolta magát és a játékost akarata ellenére nem engedte el. Vanyus Attila, a győriek klubvezetője riválisuk megfelelő hozzáállással verhető.

Egy erősebb és egy gyengébb dán együttes

A Ferencváros nehéz ellenfelet, a válogatott kerettag Nagy Krisztinával felálló GOG Gudmét kapta. A dán együttes a lengyel Gdanskon lépett túl az előző körben és Németh András, a zöld-fehérek vezetőedzője nem volt egyértelműen boldog a párosítással: "Kaphattunk volna lényegesen könnyebb ellenfelet is. A dán kézilabdázás a csúcson van, így nincs egyszerű dolgunk." A Gudme jelenleg a hatodik a bajnokságban.

Dán csapat jutott a székesfehérvári Cornexinek is, Sugár Tímeáék a Horsensszel küzdenek az elődöntőért. A fehérváriak úgy vélik, verhető ellenfelet kaptak. A Horsens jelenleg a hetedik a bajnokságban, a pontvadászatban idén még nem tudott meccset nyerni. A kupában a szlovák, vágsellyei Duslo Salát búcsúztatta, összesítésben négy góllal.

Az EHF-kupa nyolcaddöntőinek első mérkőzéseit március 12-én vagy 13-án, a visszavágókat pedig egy héttel később rendezik.

Verhető macedónok, ismerősökkel

Veretlenül jutott tovább előselejtezőbeli csoportjából a magyar férfi válogatott, amely kedden ugyancsak a bécsi sorsolást figyelte. A jövő januári, svájci Európa-bajnokság selejtezőjében tíz csapat mérkőzik oda-visszavágó alapon, Skaliczki László szövetségi kapitány olimpiai negyedik csapatának Macedónia jutott. "Nehéz ellenfelet kaptunk, de igaz, hogy akár rosszabbul is járhattunk volna. A célkitűzés adott, ott kell lenni az Eb-n, így a júniusi párharcot nyernünk kell. Biztos, hogy az adott pillanatban mutatott forma alapján dől el, melyik gárda lép tovább" - mondta a szakvezető a párosításról.

A macedón kézilabda nem ismeretlen a magyarok előtt. A Pick Szeged többször is játszott az elmúlt években a Szkopjével, míg a magyar bajnok Fotex KC Veszprém nemrégiben hosszabbított szerződést a pillanatnyilag legjobb macedón játékossal, Kiril Lazarovval.

A macedónok szintén első helyen végeztek csoportjukban az előselejtező során, Bosznia-Hercegovinát azonban nem sikerült legyőzniük egyszer sem, mert otthon döntetlent értek el, idegenben kikaptak a szintén exjugoszláv állam válogatottjától.

Párosítások
A női EHF-kupa negyeddöntőinek párosítása
Cornexi Alcoa - Horsens (dán)
Győri Graboplast ETO KC-Silcotub Zalau (román)
Ferencváros-GOG Gudme (dán)
HC Leipzig (német)-Metz Metropole (francia)
A női KEK negyeddöntőinek párosítása
Tertnes Bergen (norvég)-Rapid Bucuresti (román)
Nürnberg (német)-Lada Toljatti (orosz)
Dinamo Volgograd (orosz)-Larvik (norvég)
Koprivnica (horvát)-Astroc Sagunto (spanyol)
Férfi Európa-bajnokság, selejtezők
Macedónia-Magyarország
Románia-Szerbia és Montenegró
Svédország-Lengyelország
Izland-Fehéroroszország
Norvégia-Bosznia és Hercegovina
Izrael-Franciaország
Csehország-Portugália
Görögország-Ukrajna
Litvánia-Spanyolország
Ausztria-Szlovákia