Sára, Márió
2 °C
6 °C

Pontlevonással sújtották a Dunaferrt

2005.03.03. 17:29
A dunaújvárosi női kézilabda csapatot Kulcsár Anita halála és a sorozatos sérülések után újabb csapás érte. Játékosuk jogosulatlan szereplése miatt négy pontot levontak tőlük, így a Győr átvette a vezetést a tabellán.
Pontlevonással sújtotta a Dunaferr női kézilabdacsapatát a magyar szövetség (MKSZ) versenybizottsága, mivel egyik utánpótláskorú játékosa jogosulatlanul szerepelt a február kilencediki, Hódmezővásárhely elleni bajnoki mérkőzésen. A tabella első helyéről lecsúszó dunaújvárosiak az ítélet kézhez vétele után döntenek arról, hogy fellebbeznek-e.

Kulcsár halála miatti halasztás

Az ügy sajnálatos előzménye, hogy a dunaújvárosi Kulcsár Anita január tizenkilencediki halála miatt el kellett halasztani az összecsapást, amelyen aztán játéklehetőséget kapott az 1988-as születésű Fauszt Éva, aki azonban az eredeti időpontban pedig nem rendelkezett a felnőtt bajnokságra érvényes engedéllyel. Amikor a csapatot sérüléshullám is tizedelte - Radulovics, Lovász, Nagy és Németh is harcképtelen volt - a klub megkérte a saját nevelésű Fauszt számára az engedélyt, és február kilencedikére meg is kapta a licencet, a szabály alapján azonban az eredeti időpont szerinti állapotot kell figyelembe venni.

A módosított tabella:
1. Győr 31/18
2. Dunaferr 28 pont/17 mérkőzés
3. FTC 28/19
4. Cornexi 25/18
5. Debrecen 23/18
6. Hódmezővásárhely 16/18
7. Vác 12/18
8. Spartacus 11/17
9. Kiskunhalas 10/19
10. Vasas 8/18
11. Pécs 6/18
Az Esztergom visszalépett.

"Amikor Anitát elveszítettük, mindenki jelezte, bármiben a segítségünkre lesz. Aztán a tragédia és a sok sérülés miatt már nem tudtunk volna kiállni, mert létszámban nem voltunk meg, így Fausztot is beneveztük" - mondta Sáriné Kocsis Erzsébet, a Dunaferr női kézilabdaklubot működtető cég ügyvezető igazgatója.

A Hódmezővásárhely kapja a pontokat

"Az ítéletkézhez vétele után jogászainkkal egyeztetve döntjük el, van-e értelme fellebbezni. Legkorábban pénteken délután tudok bővebbet mondani" - közölte Takács Csaba szakosztály-igazgató.

A találkozót 27-20-ra a Dunaferr nyerte, az MKKSZ illetékes testületének csütörtöki döntésével azonban a két pontot - 10-0-ás gólkülönbséggel - a Hódmezővásárhely kapja. A versenybizottság saját hatáskörben járt el, vagyis nem érkezett beadvány.

Nincs mérlegelés

Katona Sándor, a versenybizottság elnöke az MTI-nek elmondta, a szabálykönyv alapján nem lehet azt mérlegelni, hogy egy ifjúsági vagy serdülő korú játékos mennyit tett hozzá felnőtt csapata teljesítményéhez. A klub már akkor elkövette a szabálytalanságot, amikor az adott kézilabdást benevezte az összecsapásra.

A testület vizsgálta a február 23-i - szintén a tragédia miatt későbbre halasztott -, a vendégek 32-23-as sikerével zárult Kőbánya-Spartacus - Dunaferr bajnoki mérkőzést is, amelyen mindkét gárda jogosulatlanul szerepeltetett egy-egy játékost.

Két pont visszaszerezhető

Fausztnak az eredeti időpontban ez esetben sem volt licence, míg a fővárosiaknál Borkowska Katalin játszott engedély nélkül. Utóbbi játékos az Esztergom visszalépése miatt váltott klubot, vagyis a mérkőzés korábban kiírt időpontjában még nem volt spartacusos. A csütörtöki döntés értelmében ezt a találkozót újra kell játszani, mégpedig a két klub közös megegyezése alapján és teherviselésével március 31-ig.

A Dunaferr a versenybizottság határozatai alapján négy pontot vesztett, de kettőt még visszaszerezhet.