Vendéggyőzelem az EHF-kupa 'magyar' elődöntőjében

2005.04.16. 20:21
Fordulatos mérkőzésen nyert idegenben egy góllal a Ferencváros a székesfehérvári Cornexi ellen a női kézilabda EHF-kupa "magyar" elődöntőjében. A hazaiak már hat góllal is vezettek az első félidőben, a Kirsner Erika vezette zöldek azonban végül magabiztosan nyertek 31-30-ra.
Másfél órával a kezdés előtt több százan várakoztak Székesfehérvár legkisebb sportcsarnoka előtt a női kézilabda EHF-kupa elődöntője miatt. Magyar párharc a fináléért, Cornexi-Ferencváros, és a remények szerint a döntő másik résztvevője is magyar lesz, a német Leipziggel küzdő Győr. Félórával a kezdés előtt telt ház, a hazai drukkerek "Merjünk nagyok lenni" transzparenssel bíztatják a második számú európai sorozat elődöntőjét másodszor elérő együttest, míg a Fradinál az utóbbi napokban elsősorban a pénztelenség - a csapatot működtető cég huszonnyolc millió forinttal tartozik a játékosoknak és a stábnak - volt a téma.

Magabiztos hazai kezdés

A játékot a nemzeti gyásznap miatt egyperces néma csend előzte meg, egyébként mindkét oldal mosolygós, szinte felszabadultnak tűnő volt.

Aztán mégis idegesen kezdődik az elődöntő, az elmúlt hetekben betegeskedő Tóth Tímea például az első három lövéséből még a kaput sem találta el. A hazaiak előbb nyugodtak meg - ennek alapja a jó védekezés volt -, és 4-1-re elhúztak. Egyenlíteni tud a Fradi, de aztán a kirobbanóan játszó Kenyeres Fanni vezérletével növelni tudja előnyét a Cornexi. A vendégek szélsői - Kirsner Erika és Katarina Mravikova - mintha eltűntek volna, egy, a végletekig kijátszott támadás végén már 11-7. Lesz öt, majd hat is a különbség (16-9), de támadásban visszaesnek a fehérváriak és hiába Szabó Edina együttesének jó védekezése, a félidő vége a zöldeké: Kirsner az utolsó másodpercben betalál, így 18-14 a szünetben.

Gyorsan fordítottak a vendégek

Lehetséges, ebből a találatból merítettek erőt a fradisták, mert egymás után háromszor voltak eredményesek a folytatásban, s máris minimálisra csökkent a hátrány (18-17). Egyre durvábbá vált az összecsapás. Az addig biztos pontnak tűnő Siti Beáta kétszer eladta a labdát, a harmincnyolcadik percben egyenlített a Ferencváros (19-19), majd a magára találó Mravikova révén már vezetett is, 19-20.

Már négy góllal is vezetett az FTC

A folytatásban felváltva vezettek az együttesek - a Ferencváros például egyszer emberhátrányban fordított, a Cornexit Balogh Beáta lendítette előre -, így kimondottan élvezetes, az EHF-kupa elődöntőjéhez méltó színvonalú volt a mérkőzés. Négy perccel a vége előtt négy góllal ment el a Kirsner és Lucia Uhrakova vezette - Tóth játéka végig visszafogott volt - vendégcsapat (26-30), amelynek ekkor már nem forgott veszélyben a győzelme.

Nem lefutott

Egy rohamra még képes volt a Cornexi -, a kiválóan harcoló Ferencváros megérdemelten nyert vendégként 31-30-ra. A visszavágót jövő pénteken este hétkor rendezik a Népligetben, az eredmény ellenére azonban még nem lefutott a párharc.

A másik magyar csapat, a Győri Graboplast ETO KC vasárnap 15:30-kor a német HC Leipzig otthonában lép pályára.

Női kézilabda EHF Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés
Cornexi-Alcoa-HSB Holding - Ferencváros 30-31 (18-14)

Gólszerzők: Balogh, Tápai, Kenyeres 7-7, Kordjuk 5, Siti 3, Szabó V. 1, illetve Uhrakova 8, Kirsner 7, Tóth 5, Kamper, Mravikova 3-3, Csenki, Pádár 2-2, Kovács 1