Magyar döntő lesz a női kézilabda EHF-kupában

2005.04.17. 22:15
Szenzációs játékkal továbbjutott a Győri Graboplast ETO KC a német HC Leipzig ellen, s a Cornexi-Alcoa-HSB Holdinggal magyar házidöntőt vívhat majd a női kézilabda EHF Kupában.
Bosszúsak voltak a Győri Graboplast ETO játékosai és edzői a női kézilabda EHF-kupa egy héttel ezelőtti elődöntője után: a Magyar Kupa friss győztese az utolsó percek figyelmetlenségei miatt hat góllal kapott ki a német listavezető HC Leipzig otthonában és ezzel nehézzé tette maga számára a visszavágót. A győriek péntek óta azt is tudhatták, hogy a fináléban a két magyar csapat közül a Cornexi vár majd rá, mert a székesfehérvári együttes kisebb meglepetésre a párharc második, budapesti meccsén le tudta győzni az odavágón előnyt szerző Ferencvárost.

Egyszer fel tudtak zárkózni a németek

Kimaradt helyzetekkel indult a győri összecsapás, majd az első felvonáson eredménytelen Bradeanu kezdte a gólgyártást. Hamar felvette a nagy sebességet a hatgólos hátrányból induló Győr, Vérten háromszor is eredményes volt (a hetedik percben 5-2). A lipcseieknél a norvégok világ- és Európa-bajnoka, Sörlie-Lybekk megint remekelt, s vezérletével 6-5-re módosult az állás.

Reiche kiállítása alatt újra szárnyakat kapott az ETO, és fokozatosan növelte a különbséget (9-5). A védekezés - a jobb szélt kivételével - jól működött, és negyedóra elteltével már 12-7 volt az eredmény, vagyis összesítésben már csak egy góllal vezetett a HC Leipzig.

Bevehetetlen volt Sirina kapuja

Sirina védései további erőt adtak a hazaiaknak, s a tizennyolcadik percben 14-8 lett, vagyis alig negyedóra alatt ledolgozta hátrányát a Győr. A vendégeknél ebben a szakaszban Milica Danilovic tartotta a lelket, ha büntetőt dobhatott, nem rontott. A Győr viszont továbbra is jól összpontosított, s növelte a különbséget (19-11). Megroppantak a németek, 21-12-nél pedig edzőjük időt kért. De hiába, mert a következő támadásnál újabb győri találat esett.

Tíz gól különbség a szünetben

A jelentős hazai formajavulásra jellemző adat, hogy a csapat az egy héttel ezelőtti találkozón összesen 27 gólt dobott, most pedig 30 perc alatt 24-et.

Visszavett a Győr

A szünet nem törte meg az ETO lendületét, a nagy kedvvel játszó Görbicz rögtön egy csavart, úgy nevezett cunderes gólt dobott. A tetemes előny kissé kényelmessé tette a hazai együttest, s kicsit közelebb jött a Leipzig, de ez az állapot nem tartott sokáig, mert Gogirla magára talált.

Gála a végén

Végleg padlóra került a lipcsei csapat, szinte semmi sem sikerült neki, így esélye sem volt a felzárkózásra. Az utolsó negyedóra 33-20-as győri vezetéssel és német időkéréssel kezdődött. A fantasztikus hangulatot teremtő szurkolóknak a hátralévő szakaszban sem kellett izgulniuk, a csereként pályára lépő kapus, Herr jól helyettesítette Sirinát, így a különbség már nem változott.

Először magyar döntő kézilabdakupában

A két találkozó alapján a Győr teljesen megérdemelten lépett tovább. Kedden azt sorsolják Bécsben, az európai kézilabda-szövetség központjában, hogy mely csapat kezdi otthon a május közepén esedékes döntőt.

A Cornexi-Alcoa-HSB Holding története első, a Győr pedig negyedik EHF-kupa fináléját vívja. Az ETO még soha sem nyert, igaz, eddig mindig dán - kétszer az Ikast, egyszer pedig (tavaly) Viborg - riválisa volt a döntőben. Ez lesz az első teljesen magyar finálé európai kézilabda kupában.

Női kézilabda EHF-kupa, elődöntő, visszavágó Győri Graboplast ETO KC-HC Leipzig (német) 43-31 (24-14)
Gól: Gogirla 10, Görbicz 8, Vérten 7, Bradeanu, Mörtel 4-4, Borbás, Kovacicova 3-3, Mehlmann, Juhász 2-2, illetve Sörlie-Lybekk 8, Danilovic 6, Langkeit, Radzeviciute 5-5, Vlckova, Wörz, Reiche 2-2, Pietzsch 1
Továbbjutott: a Győr, 70-64-es összesítéssel.