A Győr kezd otthon az EHF-kupa döntőjében

2005.04.19. 16:07
A keddi bécsi sorsoláson eldőlt, hogy a női kézilabda EHF Kupa döntőjét a Győri Graboplast ETO KC otthon kezdi a Cornexi-Alcoa-HSB Holding ellen. Elképzelhető, hogy a székesfehérváriak a helyi jégcsarnokba viszik a döntő második mérkőzését.
Magyar döntőt rendeznek a második számú európai női kézilabda sorozatban, az EHF-kupában: a német Lipcsét búcsúztató Győr Graboplast ETO ellenfele a Ferencváros ellen továbblépő Cornexi-Alcoa-HSB Holding lesz.

Fehérváron kicsit esélyesebbnek tartják az ellenfelet

Kedden az európai szövetség (EHF) központjában kisorsolták a párharc pályaválasztói jogokat, ennek értelmében az első összecsapást május 14-én vagy 15-én Győrött, a székesfehérvári visszavágót pedig egy héttel később játsszák le.

"Előnye és hátránya is van annak, ha egy csapat idegenben kezd" - mondta Szabó Edina, a fehérváriak vezetőedzője. - "Más felkészülést, ráhangolódást igényel az egyik, illetve a másik. A Győrnek jobbak a cseréi, ez tény, s emiatt egy kicsit esélyesebbnek számít, főleg otthonában. Úgy vágtunk neki ennek a szezonnak, hogy nyerjünk valamelyik sorozatban, hát most az EHF Kupa utolsó párharcánál járunk. Az ETO elleni bajnoki mérkőzéseket külön kezelem a kupától."

Jégre vihetik a Győrt

A székesfehérváriak szakosztályvezetője, Balássi Imre azt mondta, elképzelhető, hogy nem saját pályájukon, a Köfém-sportcsarnokban, hanem az Alba Volán jégcsarnokában vívják meg a finálé második meccsét. "Folyamatban vannak a tárgyalások, a héten derül ki, hogy hol játsszuk a döntő meccsét" - mondta Balássi.

Nem hagyományos leosztás

A győriek trénere, Róth Kálmán nem igazán foglalkozik azzal, hogy hol lesznek a találkozók. "Számos példa van arra, hogy egyik és másik felállásban is lehet nyerni, illetve bukni. Ez nem egy hagyományos otthon-idegen leosztás, mert mindkét csapat jól ismert helyzetekben fog pályára lépni, főleg úgy, hogy előtte még két bajnokin is találkozik" - értékelt a győri szakvezető.

Bravúrokkal a döntőbe

Mindkét együttes bravúros győzelemmel került a fináléba. A Cornexi előbb otthon kikapott a Ferencvárostól, majd múlt pénteken a Népligetben nyert, s így története első európai kupadöntőjét vívhatja. A Győr Lipcsében hatgólos hátrányt szedett össze, de vasárnap szenzációs játékkal kiütötte német riválisát. Az ETO ezt megelőzően már háromszor jutott be a földrész második számú kupájának döntőjébe, de mindannyiszor alulmaradt dán vetélytársával - kétszer az Ikasttal, egyszer pedig (tavaly) a Viborggal - szemben.

Ez az első tiszta magyar finálé európai kézilabda kupában. A két csapatnak nem kell sokat várnia az újabb találkozóra: szerdán Győrött bajnoki mérkőzésen csap össze a két EHF Kupa-finalista.

A női európai kupák döntői
Bajnokok Ligája
Slagelse (dán)- Kometal Szkopje (macedón)
EHF Kupa
Győri Graboplast ETO KC - Cornexi-Alcoa-HSB Holding
KEK
Podravka Koprivnica (horvát)-Larvik HK (norvég)
Challenge Kupa Cercle Dijon (francia)- Bayer 04 Leverkusen (német)