Kulcsár Anita posztumusz lett 2004 legjobb női kézilabdázója

2005.04.19. 16:02
A januárban, autóbalesetben elhunyt Kulcsár Anitát választották a szurkolók a tavalyi év legjobbjának a nemzetközi kézilabda-szövetség szavazásán. A beállósra a negyvenezer szavazat 67,5 százaléka érkezett.
Éppen három hónappal ezelőtt vesztette életét autóbalesetben Kulcsár Anita a magyar női kézilabda-válogatott és Dunaferr világklasszis játékosa. A beállós otthonából, Sukoróról ment edzésre, de Velence és Pusztaszabolcs között lecsúszott az útról, egy fának ütközött és sérüléseibe még a helyszínen életét vesztette. A szakértői vizsgálat megállapította, a bekötött biztonsági öv megmenthette volna Kulcsárt.

A halálhír nem csak a kézilabdasportot, de az egész országot megrázta, de világszerte megemlékeztek a játékosról. A válogatott márciusban az olimpiai bajnok dánokkal emlékmérkőzést vívott Dunaújvárosban.

Nagy fölénnyel

A nemzetközi kézilabda-szövetség (IHF) Kulcsár halálával majdnem egy időben indította el szavazását 2004 legjobb játékosáról. A magyar szövetség honlapján kérte a szurkolókat, válasszák Kulcsárt a legjobbnak.


Tekintse meg képeinket!!
Az IHF kedden hirdette ki az eredményt, amely szerint a huszonnyolc évesen elhunyt világklasszis elsöprő fölénnyel végzett az első helyen. A szavazatok 67,5 százaléka érkezett Kulcásrra a negyvenezer voksból. A második, dán Katrine Fruelundra 8,8, a harmadik szintén dán Rikke Schmidtre 6,4 százalék szavazott.

Az IHF és a WHM 1988 óta rendezi meg választását. Ezt megelőzően Kocsis Erzsébet (1995) és Radulovics Bojana (2000 és 2003) végzett az élen a magyarok közül.

"Sírva örülünk"

"Nagyon nehéz bármit is mondani. Remélem, senkiben sem merül fel az, hogy Anita azért kapta meg ezt az elismerést, mert már nem lehet közöttünk. Fantasztikus év volt mögötte és megérdemelten lett a világ legjobbja. A szurkolók az egész pályafutását koronázták meg" - mondta Kocsis Erzsébet, Kulcsár utolsó klubjának, a Dunaferrnek ügyvezető igazgatója, az első magyar, aki a szavazáson győzni tudott.

"Sírva örülünk" - kommentálta a szavazás eredményét Sinka László, a hazai szövetség főtitkára. A sportvezető elmondta, nála Kulcsár volt 2004-ben világ legjobb formában lévő kézilabdázónője, szerinte ez független a tragédiától. A főtitkár még hozzátette, az emlékmérkőzés után is lesz alkalom, amelyet Anitának szentelnek, a díj átadását is méltó körülmények között akarja megszervezni a szövetség. Sinka felidézte, az MKSZ honlapján megjelent felhívást szurkolói kezdeményezésre tették ki, mert természetesnek tartották, hogy az ötlet mellé állnak.

A világ legjobb kézilabdázói 2004-ben
Nők
1. KULCSÁR ANITA 65,7 százalék
2. Katrine Fruelund (dán) 8,8
3. Rikke Schmidt (dán) 6,4
4. Line Daugaard (dán) 5,3
5. Véronique Pecqueux-Rolland (francia) 4,7
Férfiak
1. Henning Fritz (német) 38,5
2. Juan Garcia (spanyol) 17,2
3. Mirza Dzomba (horvát) 9,7
4. Ivano Balic (horvát) 9,2
5. PEREZ CARLOS 8,5
Korábbi győztesek (nők/férfiak):
1988: Svetlana Kitic (jugoszláv)/Veselin Vujovic (jugoszláv)
1989: Kim Hjun Me (dél-koreai)/Kang Je Von (dél-koreai)
1990: Jasmiza Kolar (osztrák)/Magnus Wislander (svéd)
1991-93: nem volt szavazás
1994: Mia Hermansson-Högdahl (svéd)/Talant Dujsebajev (orosz)
1995: KOCSIS ERZSÉBET/Jackson Richardson (francia)
1996: Lim O Kjeong (dél-koreai)/Dujsebajev (spanyol)
1997: Anja Andersen (dán)/Stéphane Stoecklin (francia)
1998: Trine Haltvik (norvég)/Daniel Stephan (német)
1999: Ausra Fridrikas (osztrák)/Rafael Guijosa (spanyol)
2000: RADULOVICS BOJANA/Dragan Skribic (jugoszláv)
2001: Cecilie Leganger (norvég)/Jon Kjung Sin (dél-koreai)
2002: Csao Zsaj (Chao Zhai, kínai)/Bertrand Gille (francia)
2003: RADULOVICS/Balic