Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Csodát tett a Cornexi az EHF-kupa-döntőben

2005.05.22. 21:56
A vasárnapi székesfehérvári visszavágón végig extázisban játszó Cornexi-Alcoa-HSB Holding nyerte a női kézilabda EHF-kupát. Siti Beáék 28-19-re győzték le az ugyancsak első kupasikerére készülő Győri Graboplast ETO KC csapatát, így 49-46-os összesítéssel jobbnak bizonyultak riválisuknál.
Először játszottak csapatsportág nemzetközi kupadöntőjében magyar párharcot: az EHF-kupa fináléjába a Győri Graboplast ETO és nagy bravúrral a székesfehérvári Cornexi-Alcoa-HSB Holding jutott. A győriek negyedszer értek el ide, de eddig mindannyiszor - 1999-ben, 2002-ben és 2004-ben is dán csapat ellen - kikaptak az utolsó párosításban, míg a székesfehérvári egyesület már így is története legnagyobb sikerét aratta.

Biztos előnnyel érkezett a Győr

Az egy héttel ezelőtti, győri odavágót 27-21-re nyerte a Győr, amely a papírformának megfelelő eredménynek számított. A két csapatnak az már a harmadik találkozója volt alig két hónapon belül, és valamennyit magabiztosan a zöld-fehérek hozták. A különbség lehetett volna több is, mint hat gól, Szabó Edina, a fehérváriak edzője is azt emelte ki a mérkőzés után, örül, hogy sikerült elkerülni a kiütéses vereséget. A két találkozó között az keltett némi izgalmat, hogy egyes hírek szerint Róth Kálmán, az ETO edzője lefutottnak mondta a döntőt, ami némileg felbőszítette a fehérváriakat, de a győri szakvezető cáfolta, hogy lebecsülte volna a Cornexit.

A visszavágót nem a székesfehérvári egylet alig ezerötszáz fős csarnokában rendezték, hanem a városi jégcsarnokba vitték. Jó döntés volt, telt ház, négyezer ember és felülmúlhatatlan hangulat fogadta a csapatokat vasárnap délután.

Önkívületben az elejétől

Edzői nyilatkozatok
Szabó Edina (Cornexi): Sugár teljesítménye volt az alap. Minden játékosom tökéletes volt ma, senkit sem emelnék ki és a közönség is fantasztikus volt.
Róth Kálmán (Győr): Mindenkiben csalódtam, beleértve magamat is. Nagyot hibáztunk, nem tudtuk levenni a csapatról az esélyesség terhét.
A Cornexi gyakorlatilag az első pillanattól kezdve önkívületben játszott: Korgyuk első gólja éreztette, hogy a hazaiak tényleg elhitték képesek a csodára, amit edzőjük várt tőlük. Az ETO még 5-3-ig tartani tudta a lépést ellenfelével, de keveset volt a pályán a vendégek irányítója, Görbicz Anita, akit a támadásban is kiemelkedő szélső, Balogh Beatrix "le is vett" a pályáról, illetve a volt válogatott kapus Sirina Irina sem tudott sokat hozzátenni a játékhoz, le is cserélte őt Róth Kálmán.

Gyorsan ledolgozták a hátrányt

Amikor Balogh hetese a Cornexi 7-3-as vezetését jelentette már, érződött, nagyobb a baj a győri oldalon. Képtelenek voltak betalálni a vendégek, összesen tizenkét percig maradtak találat nélkül, de akkor is csak hetedből sikerült némileg zárkózni. Negyedóra elteltével, 9-3-nál dolgozta le hátrányát a Cornexi, Korgyuk emberhátrányból tudott betalálni. Sőt, fokozni is sikerült az előnyt, 10-3 után ért véget a már említett győri gólcsend.

Ezután a hazai együttes is kicsit elbizonytalanodott támadásban, közel nyolc percig nem is lőtt gólt a Cornexi, de a Győr ezt sem tudta kihasználni. Szinte hihetetlen, de az első félidőben a magyar válogatottak egész sorát felvonultató ETO-ból kizárólag három légiós - Bradeanu, Dokics és Gogirla - tudott betalálni. A bírók figyelmeztették Görbicz Anitát, ne játsszon rá az ellenfelek szabálytalanságaira, az irányító ugyanis ezúttal is a valóságosnál kétszer nagyobbnak akarta láttatni a lökéseket és ütéseket.

Sugár fantasztikus formában

A játékrész vége ismét a fehérváriaké és Korgyuké volt, így 16-8-as vezetéssel vonulhattak az öltözőbe. Úgy tűnt, a Győr tartalékol a második félidőre, Mehlmann például nem volt az első harminc percben a pályán, így egyáltalán nem lehetett lefutottnak tekinteni a mérkőzést és az egész döntőt.

A második félidő elején a közel ezer győri szurkolónak reményt adhatott a Dunaferrbe távozó Mehlmann színre lépése, de első gólja is csak a 17-8-as eredményhez volt elég. A hazai kapuban a fantasztikus formában védő Sugár Tímea heteseket fogott, Kenyeres Fanni és a tavalyi év legjobb utánpótlás játékosa, Tápai Szabina továbbra is kiemelkedően játszott. A másik oldalon szinte észre sem lehetett venni a válogatott Vérten Orsolyát és Görbicz is csak a negyvenegyedik percben lőtt először a hálóba (19-10).

Negyedórával a vége előtt eldőlt

A Cornexitől Korgyuk eldőlve helyezett a bal alsó sarokba és a közönség révén extázisban játszó hazaiak nem ismertek elveszett labdát, és hősiesen tartották 9-10 gólos előnyüket.

Az átlövést erőltető Gogirla kísérletei sem jöttek már be, így a negyvennegyedik percben a Cornexi kétszer annyi gólnál járt, mint riválisa: 22-11. A harminchetedik percben Tápai góljával 24-11-re módosult az állás, és a hátralévő időtől függetlenül eldőlt: az idei EHF-kupa Székesfehérvárra kerül.

A Győr ebben a félidőben is produkált egy tizenkét perces gólcsendet, így esélytelenné vált a végső sikerre.

Mehlmann elveszti a fejét

A hajrában egy kicsit kiengedett a csodát tévő fehérvári egylet, a tizenhárom gólos különbséget a több heteshez is jutó vendégek végül kilencre faragták. Maradt egy méltatlan jelenet is az utolsó percekre, a kudarcot nehezen viselő Mehlmann nekiesett a szerinte szabálytalan Kenyeresnek, amiért kétperces kiállítást kapott.

A negyedik magyar EHF-kupa-siker

A döntőt végül kettős emberhátrányban fejezte be a Cornexi, amely története legnagyobb sikerét érte el. Korábban az EHF Kupát a magyarok közül a Debrecen 1995-ben és 1996-ban és a Dunaferr 1998-ban nyerte meg. A hajdúságiak 1994-ben, a dunaújvárosiak pedig 2003-ban veszítettek döntőt.

Női EHF-kupa-döntő, visszavágó
Cornexi-Alcoa-HSB Holding - Győri Graboplast ETO KC 28-19 (14-6)
Székesfehérvár, 4000 néző, v: Vakula, Liudovik (ukránok)
Gól: Tápai 8/3, Balogh 7/1, Korgyuk 5, Tóth 3, Siti 2, Lőw, Kenyeres, Szabó 1-1, illetve Mörtel 5/4, Bradeanu 4, Gogirla 3/1, Görbicz 3, Dokic 2, Mehlmann, Vérten 1-1
Hetesek: 4/4, illetve 7/5
Kiállítások: 16, illetve 12 perc
A kupát a Cornexi nyerte 49-46-os összesítéssel.