'Mindenkiben csalódtam'

2005.05.23. 17:48
A vasárnap csodával határos módon a női kézilabda EHF-kupát megnyerő Cornexi egyik legjobbja, Balogh Beatrix az első góltól kezdve tudta, hogy képesek felül múlni a Győrt, az edző, Szabó Edina szerint tökéleteset nyújtott minden játékosa. A nemzetközi sorozat fináléjában negyedszer vesztes ETO csalódott edzője személyes hibájának is mondta a számukra sokkoló kudarcot.
Négyezer ember fogadta vasárnap délután a székesfehérvári Jégcsarnokban az EHF-kupa-döntő visszavágóján a Cornexit és Győrt, és némileg az esélyeket tükrözte a két szurkolótábor is: a közel ezer vendégszurkoló folyamatosan énekelve elnyomta a hazai többség hangját. Amikor a bemutatásnál a fehérváriak a kupát ábrázoló, szektornyi transzparenst feszítettek ki - ekkor még bátor húzásnak tűnt győztesként feltűntetni a Cornexit. Az első meccset az ETO nyerte, hat góllal, így nagy esélye volt a végső sikerre.

Negyedóra alatt dolgozták le a hátrányt

Amikor fél perc sem telt el, és Elena Korgyuk átütő elszántsággal lőtte a hazaiak be az első gólját, egyértelmű volt, alkalmasnak tartják magukat arra, hogy véghez vigyék a csodát. A Cornexinél mindenki ellenállhatatlanul játszott, míg a győriek fásultan lézengtek a pályán. Ekkor még úgy tűnhetett, az egyik legjobbjukat, Mehlmann Ibolyát pihentető zöld-fehérek hagyják ellenfelüket, lendüljön meg, aztán a folytatásban, vagy hajrában, amikor a legszükségesebb, megfogják ellenfelüket, és hat gól alatt tartják a különbséget.

Amikor alig negyedóra elteltével ledolgozta összesítésben a hátrányát a hazai csapat, még volt esélye a győrieknek. Azonban a fordulás után, a végig szenzációsan játszó Sugár Tímea újabb bravúrjaival és Tápai Szabina, Kenyeres Fanni, Siti Bea és Balogh Beatrix kiváló játékával végleg eldőlt a párharc, amikor 24-11-nél már összesítésben is hét gól volt a Cornexi előnye.

Négyből semmi, egyből egy

A 28-19-es sikerrel - összesítésben 49-46 - a fehérváriaknak tehát sikerült a csoda, amiről edzőjük, Szabó Edina beszélt a visszavágó előtt, az ETO hat éven belül negyedszer bukott el az EHF-kupa döntőjében, pedig úgy tűnt, most van a legnagyobb esélye a végső sikerre. Ezzel szertefoszlott az az álom is, hogy három sorozatban is élen végezzen a zöld-fehér klub, a Magyar Kupa áprilisi megnyerése után az EHF-kupában és a bajnokságban is első akart lenni Róth Kálmán csapata. A Cornexi úgy győzte le 2003. októbere után először a Győrt, hogy az összesítésbeli sikerhez szükséges arányban (legalább hat góllal) még múlta felül riválisát.

A végig önkívületben és szinte tökéletesen játszó fehérváriak végén lefújás utáni önfeledt ünneplésben még a kupa tetejét is leejtették, aztán a szurkolók is ölelgethették a serleget.

A Cornexi csak a kupára figyelt

A Cornexi edzője szerint csapata még soha nem játszott olyan fegyelmezetten, mint vasárnap. "Tökéletesek voltak a lányok, egészen egyszerűen minden tökéletesen működött, senkit nem tudok kiemelni" - értékelt Szabó Edina. A siker titka szerinte az volt, hogy mindenki tudta a feladatát és nem volt az esélyesek terhet. "Úgy mentünk ki a pályára, hogy amit tudunk, azt megpróbáljuk, ha sikerül, jó, ha alulmaradunk, ilyen sport" - és azzal magyarázta, hogy nem vált a lelkesedés, az akarás görcsössé, hogy mindenki tudta, mi a feladata.

"Ez egy rutintalan csapat, ha valami nem jön össze az elején, rögtön kizökken. A tapasztalatlanság miatt van az is, hogy a két sorozatban, az EHF-kupában és a bajnokságban egyszerre nem tudunk helytállni" - tette hozzá Szabó. Elárulta, hogy ahogy egyre tovább jutottak a nemzetközi sorozatban, úgy rendelték alá a hazai szereplést az EHF-kupának.

Balogh az első perctől érezte

Az edző szerint is a siker egyik alapja volt Sugár Tímea kirobbanó formája. A Ferencvárosból a nyáron érkezett kapus szerényen azt mondta, próbálta segíteni a csapatát. "Közben egyfolytában mondtam nekik, hogy még nagyon sok van hátra" - tette hozzá Sugár.

A válogatott szélső, Balogh Beatrix úgy emlékezett vissza, hogy az első gólnál biztos volt a sikerben. "Amilyen elszánt volt Léna (Elena Korgyuk) az első találatnál, éreztem, csak nyerhetünk" - idézte fel.

A tavalyi év legjobb utánpótlás-játékosának választott Tápai Szabina fantasztikus érzésnek mondta, hogy ilyen fiatalon ekkora siker részese lehet. "Egész héten erre a meccsre készültünk, és összejött a csoda" - lelkendezett.

Meglepő győri védekezés

A fehérvári csapatkapitány, Siti Bea a győriek védekezésén lepődött meg. "Ha felsorakoznak a magas győri lányok, akkor nem is látom a kaput. Most viszont az egyikük mindig kilépett előre a falból, és mellette be lehetett törni" - mutatott rá hatékonyságuk egyik kulcsára. Siti szerint a győriek nem voltak lelkileg felkészülve arra, hogy a fehérváriak is képesek kemény védekezésre és hatékony támadásra egyszerre közel hatvan percen át. "Ez a kupájukba került" - mondta a csapatkapitány, aki 1998-ban a Dunaferr-rel, majd a Győr ellen 2002-ben a dán Ikast Bordinggal győzött a sorozatban a vasárnapi diadal előtt.

Győr: teljes kudarc, letargia

A győri edző, a tavalyi kupaezüst után csapatával újra a döntőben elbukó Róth Kálmán nagyon csalódott volt a találkozó után. "Mindenkiben csalódtam, beleértve magamat is. Mindenki rosszul játszott, borzasztó, ami történt" - mondta a lesújtott szakvezető. "Ez az én személyes kudarcom is, mert nem sikerült levenni a lányok válláról az esélyesség terhét. Ezért kaptunk ki" - tette hozzá. Róth egyébként kifejezetten úgy küldte fel csapatát a pályára, hogy ne hagyják elhúzni az ellenfelet, ne kaphassanak lendületet Sitiék. A szünetben is ezt kérte játékosaitól, akik azonban erre képtelenek voltak ezen a délutánon.

"Sportdiplomáciai vereséget is szenvedtünk" - jegyezte meg szűkszavúan, de kifejteni nem kívánta ezt a véleményét.