Elkezdődött a kézilabda Szuperliga

2005.09.27. 21:23
A közép-európai csapatoknak kiírt női kézilabda Szuperligában kedden kezdte meg szereplését az EHF-kupa-győztes Cornexi. Az első ellenfél a sztárokkal felálló német HC Leipzig volt, amelyik nyert is Fehérváron.

Hat csapat indul idén a közép-európai kézilabdaklubok számára kiírt női Szuperliga (SLE - Super League Europe) 2005-2006-os küzdelemsorozatában.

Erős mezőny

Minden országot egy csapat képvisel, a magyar élmezőnyből a Cornexi-Alcoa-HSB Holding indul. Az EHF-kupa győztese az osztrák Hypo Niederösterreichhel és a német HC Leipziggel játszik egy csoportban.

A másik hármast a Szerbia és Montenegró-i Podgorica, a horvát Koprivnica és a román Oltchim Vilcea alkotja.

A Hypo is Fehérvárra jön

Az egyébként nagyon erős kerettel rendelkező Leipzig kivételével valamennyi együttes kupainduló, a Kapronca és a Podgorica például vasárnap a Bajnokok Ligája selejtezőjében csap össze egymással. BL-résztvevő a Hypo is, az Oltchim az EHF-kupában vesz részt.

Az oda-visszavágós rendszert követően a két csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, ahol a keresztbe játszást követően kialakul a döntő, illetve a bronzmérkőzés párosítása.

A legerősebb kerettel érkeztek a németek

A németek a legerősebb keretükkel érkeztek Székesfehérvárra. Nyáron a lipcseiek meglévő német és norvég válogatott játékosai (Radzeviciute, Pietzsch, Wörz, Sörlie Lybekk) mellé Dániából olyan klasszisok éreztek, mint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok dán csillag, Katrine Fruelund és a norvég Európa-bajnok Camilla Thorsen.

Ráhangolódás az EHF-kupára

A Cornexi edzője, Szabó Edina a sorozat számukra nyitómeccse előtt így értékelt: "Eredeti elképzelésünk szerint már augusztusban, a felkészülés részeként lejátszottunk volna egy-két mérkőzést a Szuperligában, azonban a versenysorozat rajtjával meg kellett várni az EHF és a nemzeti szövetségek jóváhagyását. Bár természetesen a bajnoki szereplés egyértelmű prioritást élvez nálunk, nagyon örülök annak, hogy a világ élvonalába tartozó csapatokkal mérkőzhetünk meg. Különösen a decemberi összecsapások lesznek abból a szempontból is hasznosak, hogy versenyben tartják a csapatomat, és segítik a ráhangolódást a januári EHF-kupa-mérkőzésekre."

Ráhangolódásnak alighanem jó alkalom volt a mérkőzés, amelyiken szinte végig a németek akarata érvényesült és a félidei négygólos vezetésükhöz egyet még hozzátettek, így 29-24-re nyertek.