Auguszta
-4 °C
2 °C

Kézilabda, szüret, enyhe illumináltság

2005.10.07. 11:59
A székesfehérvári Cornexi női kézisei inkább a fotósoknak tartottak szüretet, mint a borászoknak, mi azért jól éreztük magunkat. Főleg azután, hogy saját szemünkkel láthattuk, a Tápai család lányai nem csak a pályán tűnnek ki.
Mit tehet az újságíró, ha meghívást kap a Cornexi-Alcoa-HSB Holding női kézilabda-csapatának "szüreti munkálatairól", a rovatvezetője megszállott kézilabda-rajongó, ráadásul Fejér megyéből származik. Nincs mást tenni, a fizetésemelés érdekében irány Mór, ahol a kézislányok dolgozni fognak.

Sokkoló Tápai testvérek


Nézegessen szüretelő kéziseket!
Az első sokk akkor ér, amikor a kényelmes újságíróknak rendelt buszon kapjuk a hírt, a jelenkor talán legcsinosabb női kézise, Tápai Szabina nem lesz ott, mert reggelre negyvenfokos láza lett. Így kissé csalódottan, másfélórás buszozás után érkezünk a tragikus bankrablásról elhíresült kisvárosba. Aztán a megyei sajtómunkásokkal kiegészülve, a buszt hátrahagyva - de továbbra sem gyalog, hanem kocsikba szétszórva - elindulunk a domboldalra.

A második sokk akkor ért, amikor a csinos játékosok között észrevettem a hiányolt átlövő "kishúgát", Andreát. A tizennyolc esztendős játékos idén került a fehérvári együtteshez, de ha holnap abbahagyná a kézilabdázást, biztos helye lenne a szépségiparban. Maga a "szüret" mindössze két, egyenként tízméteres sorra korlátozódik, és a munkafolyamat is inkább a tévéseknek, fotósoknak szól, mintsem segítség a tulaj Iván Jánosnak, aki a Brindisi Szent Lőrinc Borrend főparagrafusőre. A borász köszöntőjében megemlíti, fiatalabb korában ő is kézilabdázott, mi több, osztálytársa volt a nyolcvanas évek legendás kapusának, Bartalos Bélának.

Leginkább a fotósok dolgoztak

A majdnem félórás munka után vissza Mórra, ahol a vendéglátó borász saját házában mutatja meg a borkészítés fázisait. Ebben megint az EHF-kupa idei győztesének tagjai vannak segítségére: akad, aki egyszerre két fürtöt is képes a présbe dobni. A vakuk sorozatban villognak, a lányok mosolyognak, az újságírók - akiknek idáig szinte semmi dolga nem volt - pedig várják a nap legnehezebbnek ígérkező részét.

Végre dél körül eljön a pillanat, irány a borospince, kóstoló. Az ezerjóból és a muskotályosból is igazi kóstolót, azaz alig pár kortyot kapunk, így kissé letörten jövünk ki a pincéből. (Persze így is sikerült majdnem hasra esnem a lépcsőben, amit szerencsére többen is az elfogyasztott mintegy deci bor számlájára írtak, és nem az én ügyetlenkedésemnek tudtak be.)

A folytatásban kötetlen beszélgetés, további borok kóstolása, pogácsa, bórkóstolás, pizza, borkóstolás pogácsa, borkóstolás, borkóstolás, borkóstolás...

Balogh Bea: A vb-n bármi lehet
A Cornexi és a válogatott jobbszélsője, Balogh Bea a komoly munka után elmondta, klubszinten a minimum elvárás az első négybe kerülés, de mindenképpen szeretnének előrelépni az idén is megszerzett negyedik helyről. "Nemzetközi szinten igen magasra tettük a mércét, hiszen ott "maximum" megvédeni tudjuk a címünket, ugyanakkor ellenünk mindenki bizonyítani akar, de rengeteg múlik a sorsoláson is" - mondta Balogh.

A válogatottal kapcsolatban nem tudott ilyen pontos előrejelzést adni, véleménye szerint a jövő heti, horvátországi torna után (a házigazdán kívül ellenfelek lesznek a spanyolok és a szlovénok) jobban kirajzolódnak az erőviszonyok, de a decemberi oroszországi vb-vel kapcsolatban abszolút tanácstalan. "Nem tudom a vetélytársak milyen változásokon mentek keresztül a tavalyi olimpia és az Eb óta. Nálunk kicsit átalakult a keret, de ez nem jelenthet nagy visszaesést. Az is lehet, hogy nem jön össze a jó szereplés, de egy kiemelkedő eredmény elérése is előfordulhat" - mondta a szélső aki szeretne legalább a pekingi olimpiáig válogatott lenni.