A Dunaferr megszorongatta a világ legjobbját

2006.01.15. 00:11
Jó napot zártak a női kézilabdacsapatok a nemzetközi kupákban szombaton. A BL-ben a Győr hozta a kötelező hazai győzelmet, a Dunaferr szoros meccsen kapott csak ki a világ legjobbjának tartott Slagelsétől. Az EHF-kupában a Cornexi és a vereséget szenvedő Debrecen is továbjutott, akárcsak a KEK-ben a Vác. Az FTC vasárnap játszik az EHF-kupában, a továbbjutása nem forog kockán.

Nehezen nyert a Győri Graboplast ETO KC a vendég orosz Dinamo Volgograd ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája D csoportjának 2. fordulójában.

Győr: megvan a kötelező

A győriek az első fordulóban tíz góllal kikaptak a macedón Kometal Szkopje vendégeként, így most mindenképpen győzniük kellett. A sérült Görbicz Anita vállalta a játékot, és ilyen állapotban is segítségére volt a gárdának. A mérkőzés előtt rövid szünetet tartottak a tavaly január 19-én autóbalesetben elhunyt ex-győri Kulcsár Anita emlékére.

Gogirlát rögtön a kezdés után kiállították, így a vendégek 2-0-val indítottak. Az első hazai gólra négy percet kellett várni. Azonos létszámban már fej-fej mellett haladt a két együttes, ám az ETO nem tudta átvenni a lélektanilag fontos vezetést, mert az orosz kapus remekelt. Ez a feljavult védekezésnek köszönhetően a 20. percben sikerült, fordítani azonban 8-10 után, amikor Róth Kálmán, a hazaiak edzője időt kért.

A fordulás után kétszer is emberelőnybe került az ETO, és Görbiczet még az sem zavarta, hogy büntetőt rontott, mert aztán kétszer is látványos gólt lőtt (16-12). A 39. percben megsérült a győriek vb-ezüstérmes román gólvágója, Gogirla, és le kellett cserélni. Fokozatosan lett egyre durvább a találkozó, a bírók nem győzték kiállítani a szabálytalankodókat. Gogirla nélkül nem ment a játék, a Volgograd ezt kihasználva felzárkózott, de Görbicz vezérletével a végjátékban keményen őrizte előnyét a győzelmi kényszerben lévő ETO, és ha nehezen is, de otthon tartotta a két pontot.

A Dunaferr megszorította a Slagelsét

A Dunaferr óriási csatában 27-25-re kikapott a címvédő dán Slagelse otthonában, ugyancsak a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. A két együttes egyaránt győzelemmel kezdte a mostani sorozatot, így egy újabb siker lépéselőnyt jelenthetett a riválisokkal szemben.

Rögtön a kezdés után a kapusok parádéztak, emiatt aztán alig esett gól. Jól tartotta a lépést a Dunaferr, aztán kis bírói segítséggel 4-2-re ellépett a Slagelse. Negyedóra elteltével nagyobb sebességre kapcsolt a címvédő, és többször hibázásra kényszerítette a vendégeket, így aztán 6-5 után 9-6-ra módosult az állás és a szünetig már nem igazán változott a helyzet.

A folytatásban is jól játszott a magyar csapat, és tartotta a lépést a világ legjobb klubjának tartott Slagelsével. Ebben a szakaszban mindkét együttes eredményesen támadott, alig volt elrontott akció. A rohanásból a Dunaferr jött ki jobban, és a 43. percben sikerült egyenlítenie (17-17). Radulovics jó százalékkal értékesítette helyzeteit, és a vendégeknek még fordítani is sikerült (49. perc: 19-20)

A hajrában a fokozatosan fáradó dunaújvárosiak már nem tudtak olyan ellenállást kifejteni, mint azt megelőzően, így - ugyan emelt fővel, de - veszítettek.

Debrecen, Cornexi: simán

A szombaton pályára lépett magyar két csapat remekelt az EHF-kupában. A címvédő Cornexi és a sorozatot korábban megnyerő Cornexi is simán lépett tovább a következő körbe.

A Debrecen a női kézilabda a hazai 12 gólos siker után az utolsó tíz percet "elrontva" csak nyolc találattal kapott ki a norvég Bergen otthonában rendezett visszavágón. A hajdúságiak az egy héttel ezelőtt lejátszott mérkőzésen 31-19-re nyertek, így nem volt miért izgulniuk. A Bergen csak a félidő közepéig tudta tartani a lépést, és a kilencgólos Orbán vezette Debrecen a félidőben már vezetett. A folytatásban a cseresorát szerepeltette a magyar együttes, és így végül nyolc góllal kikapott, de a továbbjutása egy pillanatig sem forgott veszélyben.

A visszavágó sem okozott gondot a Cornexi-Alcoa-HSB Holding csapatának az osztrák Atzgersdorf ellen, Balogh Beatrixék idegenben is tizennégy góllal tudtak győzni.

A Vácot sem kellett félteni

A hétvégi kupaforduló előtt a leginkább féltett magyar együttes, a Vác is továbbjutott a női kézilabda KEK-ben, miután a 16 közé kerülésért rendezett párharc visszavágóján remekül hajrázva "csak" 26-24-re kapott ki a szerb-montenegrói Nis otthonában, így az első meccsen szerzett hatgólos előny elégnek bizonyult. A második félidő derekán a hazaiak egyszer öt gólra is elhúztak, de a Vác jól hajrázott.

Női kézilabdakupák

Bajnokok Ligája, 2. forduló
D csoport
Győri Graboplast ETO KC - Dinamo Volgograd (orosz) 25-23 (11-10)
Az állás: 1. Kometal Szkopje (macedón) 2 pont/1 mérkőzés (32-22), 2. Győr 2/2 (47-55), 3. Aalborg (dán) 1/1 (31-31), 4. Volgograd 1/2 (54-56)
A győriek jövő szombaton 14:15 órakor a dán Aalborg otthonában lépnek pályára.
B csoport
Slagelse (dán) - Dunaferr 27-25 (12-10)
A csoport másik mérkőzésén: Lada Toljatti (orosz) - Knjaz Milos (szerb-montenegrói) 32-23 (17-12)
Az állás: 1. Slagelse 4 pont, 2. Toljatti 2 (59-53), 3. Dunaferr 2 (55-54), 4. Knjaz Milos 0
A Dunaferr jövő szombaton 18 órakor a Knjaz Milos otthonában lép pályára.
Női EHF Kupa, a 16 közé jutásért, visszavágók
Bergen (norvég)-Debrecen 28-20 (10-13)
Továbbjutott: a Debrecen, 51-47-es összesítéssel.
Atzgersdorf (osztrák) - Cornexi-Alcoa-HSB Holding 19-33 (9-17)
Továbbjutott: a Cornexi, kettős győzelemmel, 70-34-es összesítéssel.
Női KEK, a 16 közé jutásért, visszavágó
Nis (szerb-montenegrói) - Vác 26-24 (14-13)
Továbbjutott: a Vác, 56-52-es összesítéssel.