Fiatal kéziválogatott utazik az Eb-re

2006.01.18. 16:59
Az első hat közé kerülés a célja a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a jövő csütörtökön kezdődő svájci Európa-bajnokságon.

A decemberi szentpétervári, női kézilabda-világbajnokság után a férfiak az Európa-bajnokságra készülnek, amelyet Svájcban rendeznek a jövő héttől.

Jó korban lévő együttes

A férfi válogatott kerete
Az Eb-keret: kapusok: Mikler Roland (Dunaferr), Fazekas Nándor (TuS-N-Lübbecke), Szente Gábor (Pick Szeged) mezőnyjátékosok: Buday Dániel (MKB Veszprém), Ilyés Ferenc (szeged), Császár Gábor (Dunaferr), Józsa Máté (PLER-Airport), Gál Gyula (MKB Veszprém), Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Iváncsik Tamás (Tatabánya-Carbonex), Lendvay Péter (Szeged), Laluska Balázs (Ademar Leon), Törő Szabolcs (Dunaferr), Nagy László (Barcelona), Grebenár Gábor (Dunaferr), Harsányi Gergely (PLER-Airport), Zubai Szabolcs (Dunaferr)

Skaliczki László szövetségi kapitány a szerdai elnökségi ülés után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az elvárás, vagyis az első hatba kerülés reális, teljesíthető, bár a felkészülés nem volt zökkenőmentes. Fazekas Nándor és Lendvay Péter ezen a héten sérülés miatt nem tréningezhet - utóbbi helyett Grebenár Gábor kapott meghívót -, és mindketten kihagyják az Eb-n címvédőként induló németek elleni pénteki és szombati idegenbeli felkészülési összecsapásokat.

Az edző megjegyezte, hogy a védekezésben még sok javítani való akad, viszont a csapatszellemmel elégedett. Az együttes átlagéletkora 25,7 év, míg az átlag válogatottságszám 54, a keretben öt újonc található. Az Eb-re 16-an - 3 kapus és 13 mezőnyjátékos - utaznak.

Erős csoportban

A kontinenstornán - sorrendben - Dánia, Szerbia és Montenegró, valamint Izland lesz az ellenfél a csoportban. A kvartettből az első három jut a középdöntőbe, ahol az orosz, horvát, portugál, norvég négyesből a legjobb három lesz a következő ellenfél.

Női válogatott: jó döntések

Az elnökség értékelte a decemberi női világbajnokságon szereplő és bronzérmet szerzett magyar válogatott teljesítményét is. Amint Kiss István, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke kiemelte: a csapat dicséretet és elismerést érdemel.

"Utólag bebizonyosodott, hogy az elnökség jól döntött, amikor klubedzőt kért fel a szövetségi kapitányi posztra, és támogatta a korábbiaktól eltérő felkészülési rendszert" - tette hozzá Kiss.

Németh András kapitány - aki egyben a Ferencváros trénere is - úgy véli, a siker egyik záloga volt a játékosok teljesítményén túl, hogy sikerült jó viszonyt kialakítani a klubokkal, amelyekre bátran támaszkodhatott.

"Remélem, hogy a színvonalas magyar bajnokság még több játékost emel ki, akik előbb-utóbb a válogatott értékei lehetnek. Folytatjuk a megkezdett munkát, mivel úgy érezzük, hogy jó úton járunk. Persze, voltak hibák is, ezeket igyekszünk kijavítani" - mondta Németh András.

Az MKSZ szerdán tízmillió forintos támogatási szerződést kötött a Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft.-vel.