Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Görbicz Anita az elmúlt év kézilabdázója

2006.05.15. 14:29
Az IHF és a World Handball Magazin 1988 óta tartó szavazásán a győriek irányítója sorozatban a harmadik, összességében a negyedik magyar játékos aki elnyerte a megtisztelő címet a nők mezőnyében. A férfiaknál a korábbi veszprémi kapus, Sterbik Ártpád végzett az élen.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) közlése szerint a szurkolók Görbicz Anitát választották az elmúlt év legjobb női kézilabdázójává. A Győri Graboplast ETO KC és a válogatott irányítója két román játékost előzött meg a "dobogón". A szavazásnál minden bizonnyal sokat nyomott a latba, hogy az eredetileg irányítóként számításba vett kéziéabdázó, többnyire csapata egyik legeredményesebb játékosa.

Görbicz személyében sorozatban a harmadik, összességében a negyedik magyar játékos nyerte el a megtisztelő címet a nők mezőnyében. 1995-ben Kocsis Erzsébetet, 2000-ben és 2003-ban Radulovics Bojanát, 2004-ben pedig a tavaly közlekedési balesetben elhunyt Kulcsár Anitát választották a legjobbnak.

Görbicz idén is remekel, hiszen együttesével jó esélye van megnyerni a bajnokságot is, míg a KEK döntőjének első találkozója után döntetlenről várhatják a szerb Buducnost Podgorica elleni hazai visszavágót.

"Megharcoltam ezért a díjért"
"Úgy érzem, megharcoltam ezért a nagyon értékes díjért, nem gondolom, hogy ilyen fiatalon kapta már meg valaki ezt a trófeát. Tavaly sok szép sikert arattunk, de azért hiányérzetem is volt az EHF Kupában a Cornexitól elszenvedett vereség után. Remélem, jó hetem lesz. Szombaton, mely napon 23 éves lettem, értékes döntetlent játszottunk a KEK-döntő első mérkőzésén, most szombaton pedig a klub történetének első nemzetközi sikerét érhetjük el, ráadásul szerdán, a Fradival megmérkőzünk a bajnoki aranyért is. Nagyon fontos számomra, hogy nekem ítélték a világ legjobbja címet, de azért az lenne a legjobb, ha a válogatottal olimpiát nyernénk" - nyilatkozta az MTI-nek a győriek kiválósága.

Az IHF és a World Handball Magazin 1988 óta rendezi meg választását, melyen Görbicz mellett a férfiaknál a szerb és magyar kettős állampolgárságú Sterbik Árpád, a spanyol Ciudad Real - korábban a veszprémi csapat - kapusa került az élre két horvát kézilabdázó előtt.

Érdekesség, hogy a dobogósok valamennyien érdekeltek voltak a Bajnokok Ligája idei döntőjében, de végül csak Sterbik és Dzomba örülhetett, miután a Ciudad kettős győzelemmel nyert Balical felálló Portland San Antonio ellen.

A dobogósok:
nők:
1. Görbicz Anita 42,75 százalék
2. Luminita Dinu (román) 21,01
3. Valentina Neli Ardean Nilsei (román) 17,44

férfiak:
1. Sterbik Árpád 22,5
2. Ivano Balic (horvát) 21,14
3. Mirza Dzomba (horvát) 17,20

Korábbi győztesek (nők/férfiak):
1995: KOCSIS ERZSÉBET/Jackson Richardson (francia)
1996: Lim O Kjeong (dél-koreai)/Dusebajev (spanyol)
1997: Anja Andersen (dán)/Stéphane Stoecklin (francia)
1998: Trine Haltvik (norvég)/Daniel Stephan (német)
1999: Ausra Fridrikas (osztrák)/Rafael Guijosa (spanyol)
2000: RADULOVICS BOJANA/Dragan Skribic (jugoszláv)
2001: Cecilie Leganger (norvég)/Jon Kjung Sin (dél-koreai)
2002: Csao Zsaj (Chao Zhai, kínai)/Bertrand Gille (francia)
2003: RADULOVICS/Ivano Balic (horvát)
2004: KULCSÁR ANITA/Henning Fritz (német)