Képtelen európai kézilabdakupát nyerni a Győr

2006.05.20. 20:25
Kikapott a KEK döntőjének visszavágóján a montenegrói Buducnost Podgoricától, így ötödik európai kupafináléjában bukott el a Győri Graboplast ETO KC női kézilabdacsapata. A vesztes csapat edzője, Róth Kálmán szerint néhány játékosa lopja a kézilabdát.

Bajnoki arany és hazai kupagyőzelem után következett újra európai kupadöntő Győr számára. Tavaly azonban nagyarányú hazai győzelem után is sikerült elbukni a Cornexi ellen az EHF-kupában, idén a KEK fináléja következett, a montenegrói Budcnost Podgorica ellen. A múlt heti összecsapáson a Győr - főleg remek második félidei játékával - 25-25-ös döntetlent ért el idegenben, így ismét jó eséllyel vágott neki a döntőnek Róth Kálmán csapata. A Győr számára az is tét volt, hogy négy elbukott európai kupadöntő után végre megszerezze első kontinentális címét.

Ideges kezdés, az elejétől hátrányban

Idegesen kezdett a hazai csapat, míg a "minden mindegy" alapon támadó vendégek 4-2-re elhúztak úgy, hogy eleinte nem hibáztak támadásban. Aztán Görbicz - aki hétfőn tudta meg, hogy a 2005-ös teljesítménye alapján a világ legjobb női játékosának választották - gyorsan duplázott és egyenlített. Csapata első öt góljából négyet szerzett az irányító, de a vendégek még emberhátrányban is betaláltak. A Győrnek gyorsan kapust kellett cserélnie: Petróczi helyett a visszavonulása után "reaktivált" Farkas Andrea állt be.

Durvult a meccs

Vérten Orsolyáék ziccereket hagytak ki, előbb 8-5-re, majd a 17. percben már 9-5-re vezetett a Podgorica. Hullámvölgyben volt a Győr, egyszerűen semmi sem sikerült a vendéglátóknak ebben a szakaszban, a kapufáról is többször kifelé pattant a labda, Görbicz pedig büntetőt rontott, ráadásul Knezovic kapus ellenállhatatlanul védett. Védekezésben sem tudott felnőni a feladathoz a Győr, Róth Kálmán cserékkel próbált frissíteni, majd a 21. percben, 5-10-nél időt kért.

Legalább nem nőtt a különbség, a magyar bajnok közelített (7-10). Egyre durvábbá vált a mérkőzés, a norvég bírók egyre több kiállítást ítéltek mindkét gárda ellen. A félidő hajrájában azonban Mörtel hétméterest hibázott, így 10-14-gyel fordultak a csapatok. (Egy hete 12-7-re vezetett a félidőben a montenegrói együttes.)

Magabiztos vendégcsapat

A folytatásban is idegesen játszott a Győr, kimaradt egy újabb emberelőny, miközben a horvátok már 18-12-re vezettek Dmitrieva révén a 38. percben. Hihetetlenül enerváltan játszott a fáradt hazai gárda, ám elszántan küzdött.

A kapuba visszaállt Petróczi több lövést is megfogott, ám a társak elől változatlanul pontatlanok voltak, így nem csökkent a különbség. A Podgorica hat percen át nem talált be (15-18), ám két gyors gól után megint elúszni látszott a siker. Ezután már állandósult a Buducnost jelentős előnye. Tíz perccel a vége előtt, 18-24-nél Róth Kálmán időt kért, és utolsó rohamra kérte tanítványait.

Most a KEK-ben ezüst

A hajrában sem állt össze a csapat, szinte csak Görbicz jelentett veszélyt az ellenfél kapujára, a többiek alig mertek próbálkozni. 20-24-nél emberhátrányban kétszer találtak be a vendégek. Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy a hazai csapat ezúttal nem nyerhet. A vége 23-26 és újabb kudarc lett.

A Győr 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben az EHF-kupában bukott el döntőt, most sajnos egy KEK-ezüst jött ezek mellé. Pedig ebben a szezonban parádézott: akárcsak tavaly, megnyerte a Magyar Kupát és a bajnokságot.

Csalódott és kritikus edző

Az együttes edzője, akárcsak tavaly Fehérváron, ezúttal is nagyon csalódottan nyilatkozott.

"Erre a mérkőzésre fáradtunk el. Nézzük meg a versenynaptárt! Az utóbbi két hónapban háromnaponta játszottunk fontosabbnál fontosabb mérkőzéseket, és most fogytunk el. Sokkal jobb volt a Podgorica. Nem voltunk elég frissek, az ellenfél sokkal gyorsabban kézilabdázott. Egy hetet tudott a visszavágóra készülni, míg nekünk szerdán a bajnoki aranyéremért kellett harcba szállnunk. A cserék sem jöttek be, így nem tudtunk nyerni. Ez a csapat idén bravúrt hajtott végre, mert úgy nyerte meg a bajnokságot és a Magyar Kupát, hogy nincs jobbszélsője és átlövői. Ráadásul ma egyértelmű volt, néhány játékosom lopja a kézilabdát. Négyen-öten odatették magukat, de bebizonyosodott, hogy nem olyan széles a cserepadunk, mint gondoltam. Ezekkel a játékosokkal ennyit lehet elérni. Látszott magyar kézilabda nagy betegsége is: Balogh Beán kívül a hazai mezőnyben nincs egyetlen nemzetközi szintű jobbszélső" - mondta Róth Kálmán.
Női kézilabda KEK-döntő, visszavágó

Győri Graboplast ETO KC-Buducnost Podgorica (montenegrói) 23-26 (10-14)
Győr, 2200 néző, v: Abrahamsen, Kristiansen (norvég)
A KEK-döntőt 51-48-as összesítéssel a Podgorica nyerte.