Magyarország-Szlovénia 34-33

2007.01.31. 10:16
A csalódást keltő kilencedik helyet szerezte meg a magyar férfi kézilabda-válogatott a németországi világbajnokságon. A szlovénok elleni helyosztón hullámzóan játszottak Nagy Lászlóék, de kiizzadták a győzelmet és az elvileg semmit nem érő pozíciót. Az is megtörténhet, hogy olimpiai kvalifikációs tornát ér ez a helyezés. A negyeddöntőben kiesett az olimpiai bajnok Horvátország és a címvédő Spanyolrszág is.

Nem tudta teljesíteni a kitűzött célt és csak a kilencedik helyet szerezte meg a férfi kézilabda-válogatott a németországi világbajnokságon Szlovénia keddi, 34-33-as legyőzésével.

Elszalasztott lehetőség

Skaliczki László csapata az olimpiai kvalifikációs tornát érő helyek valamelyikén akart végezni, de a jó kezdés ellenére a középdöntő utolsó, oroszok elleni meccsén öt másodperccel a vége előtt elbukták ezt az esélyt.

Pedig a negyeddöntőben a jóval könnyebb ágra került volna a magyar csapat: ha az oroszok helyén jutnak tovább Nagy Lászlóék, a másik középdöntős csoportot megnyerő, de decemberben legyőzött lengyeleket kapják, ha harmadikként lépnek tovább, Izland következett volna. Az elődöntőért tehát vagy a két fenti csapattal vagy Dániával játszottunk volna. A másik ágon viszont a címvédő Spanyolország, Németország, Horvátország és Franciaország szerepel.

Maradt tehát a kilencedik hely, ez a pozíció azonban egyelőre semmire nem jó. Azonban egyes hírek szerint már az is elképzelhető, hogy az olimpiai kvalifikációs tornákra még járó két szabadkártyát a vb nyolcadikja és kilencedikje kapja majd meg. Erről azonban egyelőre nincs hír. Ha ez nincs, a jövő évi Eb-n lesz lehetőség a pekingi részvétel kivívására.

Végig akaszkodtak a szlovénok

Végig hullámzott a magyar csapat teljesítménye a helyosztón. Sikerült többször is elhúznia két góllal Gál Gyuláéknak. Ezúttal jól teljesítet a kapuban Fazekas Nándor, az első félidőben Vadkerti villogott elsősorban. Már ekkor is, és végig a találkozón megoldhatatlan volt az ellnfél szélsőinek lefogása - akárcsak az oroszok ellen. Elsősorban a végül tizenkét gólig jutó Brumen volt elemében.

A meccset a padon kezdő Nagy László ezúttal is gólokkal és gólpasszokkal vétette magát észre, és visszanyerte a formáját Császár Gábor is, aki hetesekből és szép lövésekből érte el góljait.

A fordulás után ugyanaz volt a forgatókönyv, mint a szünet előtt: Fazekasék egy-két góllal elhúztak, majd a szlovénok zárkóztak. Így ment ez az utolsó percig, ekkor a végére beállt Puljezevics védése és Diaz betörése után ismét 34-32 volt az állás. Brumen még hozta tizenkettedik gólját, de az utolsó másodperceket most biztosan állta a magyar csapat, maradt a 34-32.

Férfi kézilabda-világbajnokság

A kilencedik helyért:
Magyarország-Szlovénia 34-33 (16-16)
a magyar gólszerzők: Császár 8, Diaz 6, Gál 5, Ilyés, Vadkerti, Tombor 4-4, Nagy 2, Mocsai 1
A 11. helyért: Tunézia-Csehország 25-21 (13-13)
Negyeddöntők:
Dánia-Izland 42-41 (16-17, 34-34) - hosszabbítás után
Németország-Spanyolország 27-25 (15-12)
Franciaország-Horvátország 21-18 (10-9)
Lengyelország-Oroszország 28-27 (16-14)

Részletes közvetítés, első félidő

Átlövésből Ilyés góljával kezdődött a találkozó, Kozlina felelt erre (1-1). A szlovén vezetés után Mocsai Tamás egyenlít, de Natek középről, talpról betalál (3-2). Császár szép góljával egyenlő, aztán gyenge védekezés után 3-4, Császár viszont hetesből újra egyenlít.

Vadkerti szépen forgatta meg a szlovén védőket, betört és ismét mi vezettünk (5-4). Luboj és Ilyés is átlövésből szerzett gólt: 6-5.

Brumen válaszol, a szinte hibátlan Gál Gyula első gólját szerzi, újra vezetünk, 7-6-ra. Lubej középen tör be, ezzel újra egyenlő az állás, Császár nagyon szép lefordulásával 8-7.

Kozlina és Vadkerti gyors középkezdés utáni góljával ugyanolyan ütemben változik az eredmény, mint eddig (9-8).

Vadkerti jó formában kedden és góljával már kétgólos az előnyünk, 10-8. Támadáshiba után viszont lerohannak a szlovénok és Brumen zárkóztat: 10-9. Aztán újabb magyar hiba, újabb szlovén lefordulás és már egyenlő (10-10).

A zsinórban harmadik szlovén gól már a délszlávok vezetését jelenti (10-11), Vadkertit kiállítják. Jön viszont Nagy László és szép gólpasszt ad Tombornak, 11-11. Nagy László talpról lőtt gólja újabb egyenlítést jelentett 12-12-nél. Az emberhátrányt 2-1-re sikerült megnyerni.

Diaz első góljával vesszük vissza a vezetést (13-12), majd a jobbszélről Brumen egyenlít.

Kivédekezett emberhátrány után Császár gólja már 15-13-at eredményez. A balátlövő Kozlina lő nagy gólt, ezzel egy közte, gólnélküli magyar támadás után a szlovénok három kísérletét is hárítjuk. (15-14)

Négy perccel a vége előtt Császár újabb találatával már 16-14-es a magyar vezetés.

A védekezésünk aerre a meccsre sem állt össze, a szélső Brumen újabb gólt szerez, 16-15. Jovicic lőhetett büntetőt, nem hibázott, 16-16. Császár elrontott lövése után az utolsó szlovén támadás csak egy időntúli hetesre elég, marad a 16-16.

Második félidő

A magyar csapat folytatta a mérkőzést 16-16-ról. Elrontott támadásokkal indult a félidő, majd Gál maradt fent a szlovén kapu előtt és a gyorsan visszaszerzet labdából már a vezetést szerezte meg, amit Tombor szintén indításból növelt: 18-16. Brumen hatodik góljával egy találat a két csapat közötti különbség, 18-17.

Már Császár is hatgólos, hetesből, Jovicic szintén büntetőből zárkózik, sőt egy lefordulás végén szép mozdulattal egyenlít: 19-19. Előbb Kozlina átlövésből, majd Gál Gyula beállóból eredményes, 20-20.

Tombort állítják ki, emberhátrányban a magyar csapat és Ilyés Ferenc révén így is megvan a vezetés. Csak rövid ideig, mert Brumen is betalál, 21-21.

Nagy László szépen tör be, a majd Kozlina lő gólt középről, 22-22. Vadkerti a szélről kihasználja az emberelőnyünket húsz perccel a befejezés előtt.


Klikk!

Egy szép csel után Diaz második gólja kétgólos vezetést hoz 24-22. Császár hetesével elhúzóban a magyar csapat, de emberelőnyben is gólt kapunk, 25-23.

Most nem két-, hanem háromgólos előnyt sikerült leadnunk, a tarthatatlan szélső, Brumen után Rutenka első gólját lövi: 25-25.

Szép góllal vezetünk, Ilyés passza után Tombor csapja be a kapust, 26-25. majd a jól védőú Fazekas Nándor kétszer is hárít. Diaz ezútal is húzóemberré lép elő, 27-25. Rutenka talpról zákóztat szokás szerint, de Diaz szép betörése ismét kétgólos magyar vezetést jelent, 28-26.

Akárcsak az oroszok ellen, most is egy szélső okoz gondot, most Brumen állítja megoldhatatlan feladat elé a magyar védelmet (28-27).

Császár büntetőből, Kozlina talpról, Gál beállóból talál be, így tartunk 30-28-nál, nyolc perccel a vége előtt.

Emberhátrányban kapunk két gólt, egyet szélről, egyet leindításból, ezzel 30-30.

Brument megint otthagyják a magyar védők, de a beállt Puljezevics megfogta lövését, majd kiegészülünk és Ilyés szép betörésből vezetést szerez, 31-30. Aztán persze Brumenhez kerül a labda: 31-31.

Puljezevics véd, Diaz lép be határozottan és 32-31, három perccel a vége előtt. Lubej hozza a megszokott szlovén egyenlítést, 32-32. Tombor lefordulásból szerzi meg a vezetést egy perccel a vége előtt. A szlovénok támadhattak a blokk és Puljezevics hárított, Diaz betört, 34-32. Brumen tizenkettedik góljával 34-33. Három másodperccel a vége előtt miénk a labda, a szlovénok letámadnak és Skaliczki László időt kér.

Sikerül kijátszani a labdát, marad a 34-33, Magyarország a kilencedik a németországi világbajnokságon.