'Csalással nyerték a kézi-vb-t a németek'

2007.02.06. 15:00
A világbajnoki negyedik helyezett francia férfi kézilabda-válogatott kapitánya, Claude Onesta csütörtökön türtőztette magát, hétfőn azonban kipakolt. A németek elleni vereség után csak finoman kritizálta az őket sújtó bírókat, most viszont már nyíltan kijelentette: csalás történt. A nemzetközi szövetség elfogulatlannak ítélte a bíráskodást a kifogásolt meccsen.

"Csalással nyerte meg Németország a kézilabda-világbajnokságot" - állította a vébén negyedik franciák szövetségi kapitány. Erre , amire német kollégája, Heiner Brand azzal válaszolt, hogy csapata az olimpiát is meg fogja nyerni.

Onesta nem bírta magában tartani sérelmeit

Két nappal a németországi vb után csupán némi üröm a házigazdák örömében a francia edző által hangoztatott vád. Szinte valamennyi keddi német napilap ismertette Claude Onesta előző napi nyilatkozatát, amelyben az edző egyebek között azt állította: az egész világ tudja, hogy a nemzetközi szövetséget (IHF) a németek irányítják. Ők diktálják a törvényeket, és mindent keresztül visznek, amit akarnak. "Az egész egy hatalmas maffia" - sommázta a vádat Onesta.


Klikk!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elődöntőben a házigazdák rendkívüli küzdelemben, kétszeres hosszabbítás után egy góllal verték a franciákat. Mégpedig úgy, hogy röviddel a mérkőzés lefújása előtt egy vitatott hétméterest kaptak, a franciáknak viszont nem adtak meg egy szabályosnak tűnő gólt, és egy hetest. Akkor Onesta higgadt maradt, csak óvatosan kritizált. Attól tartott, hogy a szlovén és a spanyol kollégája sorsára jut, akiket megbüntetett az IHF vezérkara.

Olimpiát is akarnak nyerni

A IHF természetesen tiltakozott a bírálatok ellen, és utalt arra is, hogy egy általa kinevezett bírói testület teljes mértékben szabályosnak és elfogulatlannak nyilvánította a német-francia elődöntő legutolsó perceiben történteket.

Heiner Brand német szövetségi kapitány kedden visszautasította az említett állításokat és elfogadhatatlan vádaskodásokról beszélt. Szavaiból egyértelműen kitűnt, hogy azok egyáltalán nem szegték kedvét, és közölte, hogy továbbra is vállalja a munkát. "A legközelebbi célunk az olimpia" - hangoztatta a világhírű és világbajnok játékosból lett immár világhírű és világbajnok edző, hozzátéve, hogy - mint fogalmazott - az olimpiai aranynál nem is lehet nagyobb álom.

Brand újra előhozakodott a tervével

Az ötvennégy éves edző szerződése egyébként az olimpia után jár le. Brand utalt arra, hogy kész a hosszabbításra, ehhez ugyanakkor feltételeket szabott. A válogatott edzője már korábban is utalt arra, hogy sokallja a Bundesligában játszó külföldiek számát, és ezt most újólag megerősítette. Szerinte legkevesebb négy német játékos kell legyen egy csapatban. Javaslatát a vb előtt lesöpörték az asztalról, ő pedig ezt megalázásnak vélte, de a világbajnokság előtt nem panaszkodott, csakis a feladatával törődött.

Hogyan érhet pótselejtezőt a kilencedik hely?

A kilencedik helyen végzett magyar válogatott izgulhat a héten, mert egyelőre nyitott kérdés, hogy a jövő májusi selejtezőtornák két eddig még fennmaradó helyét miként töltik be. A napokban viszont kiderülhet.


Harc a kilencedik helyért

Erre a selejtezőre eddig a vb-ről hatan szereztek jogot: Lengyelország, Dánia, Franciaország, Horvátország, Oroszország, Spanyolország. Mivel a földrészek legjobbjai azonnal kijutnak, így a második helyezettek még kapnak egy esélyt; Európából, Pánamerikából, Ázsiából, Afrikából.

Van azonban még így is két fennmaradó hely, amit ha a világbajnokságról töltenek fel, akkor a magyar csapat kedvező helyzetben lesz, hiszen jogot szerez az indulásra. A csoportbeosztást később készítik el, hiszen ha a hat felsorolt európai ország közül bármelyik megnyeri a jövő januári, norvégiai Eb-t, akkor automatikusan kijut Pekingbe. Így a nyolcadik Izland előbb lép, Magyarország ezzel még kedvezőbb helyzetbe kerül, hiszen a "várólistán" az élre ugrik.