Ahogy a bírók akarták: Németország a világbajnok

2007.02.06. 13:46
A huszadik férfi kézilabda-világbajnokság döntőjében a rendező Németország mindössze egyszer volt hátrányban Lengyelországgal szemben. A németek jobb kapusteljesítményüknek köszönhetik a sikert, és hogy a fontos pillanatokban a lengyelek hibáztak, most a bírók is csak udvariasan toltak rajtuk. Németország 1978 után lett ismét a világ legjobbja, ezzel Kína mellett elsőként résztvevője a 2008-as pekingi olimpiának.

A jelenlegi erőviszonyok ismeretében némileg meglepő volt, hogy Németország a férfi kézilabda-világbajnokság döntőjébe jutott, hiszen a megfiatalított csapatnál a vert mezőnyben voltak sokkal erősebbek, akár a horvátok, akár a spanyolok.

Három kapitány is kiborult a bírói nyomás miatt

Nem véletlenül háborodott fel a bírói nyomás miatt előbb a szlovén, aztán a spanyol, majd az elődöntőben a francia kapitány, hiszen a sorozatban a németek ellen szenvedő alanyai voltak a nyomásnak. Nem volt olyan pédátlan, mint amit Dél-Kora kapott a 2002-es futball-vb-n, de a cél egyértelműnek látszott: a döntőbe kellett vinni a németeket, mert akkor valamennyi szponzor és tévétársaság elégedett lesz. Emellett a rekordbevétel is garantált a nemzetközi szövetségnek.

A szlovén és a spanyol szakvezetőre pénzbüntetés is várhat, a francia Onesta ugyanakkor csak nagyon finoman szidta a bírókat, pedig oka lett volna rá bőven. A második hosszabbítás utolsó percében szabályos góljukat nem adták meg, majd egy másodperccel a vége előtt egy hetest sem kaptak meg, így nem tudtak ismét egyenlíteni.

Szemet hunytak a brutális védekezés felett a bírók

A döntőben kissé visszafogottabbak voltak a játékvezetők, de nem lehetett szó nélkül elmenni amellett, hogy a védekező specialista Roggischt levegőben lévő játékos kétkezes ütésért, látványos mezhúzásért, valamint karfeszítésért sem állították ki az első félidőben. Egy magyar játékos biztosan nem úszta volna meg ennyivel az ilyen tisztátlan védekezést. Udvariasan, de azért érezhetően segítették a francia bírók a németeket.

Azokat a németek, akik a csoportban kétgólos vereséget szenvedtek Bogdan Wenta csapatától, így most csakis a visszavágás lebegett a szemük előtt. Már az első támadásnál szembetűnő volt, hogy nagyon elszántak, hiszen úgy védekeztek az első lengyel támadásnál, hogy Lijewski saját beállóját találta fejen, amikor tizenkét méterről lövésre vállalkozott.

Hét gól is volt a két csapat között

A németek lerohanásból, Jansen révén szereztek vezetést, ám ezek után fordítottak Bielecki vezérletével a lengyelek, 3-2-re vezettek a hatodik percben. Innen azonban a németek helyenként brutális védekezésükkel 8-3-ra elmentek. Hens átlövéseivel, a miniirányító Kraus gyorsaságával nem tudtak mihez kezdeni a lengyelek.

A félidőre az öt gól négyre apadt - 17-13 -, a második elején pedig hétre nőtt.(21-14) Ekkor azonban váratlan fordulat állt a játékba, mert ugyan kettős előnybe kerültek a németek, őket zavarta meg a helyzet. Két gólt is kaptak, a lengyeleknél Szmal egyre jobban védett, és 22-21-re módosult az eredmény. A jobbszélső Juraciknak ekkor több esélye is volt arra, hogy egyenlítsen, de a sérült Fritz helyére a kapuba küldött Bitter nagyszerűen védett.

A holtpontról Hens lendítette tovább a németeket két pontos jobbkezes bombával, a hajrára pedig a lengyelek szétestek, már nem tudták feltartóztatni a hazai rohamokat. Végül 29-24 lett az eredmény.

A dánok jobban akarták az érmet

A bronzmeccs első félidejének közepén a franciák tétlenül szemlélték a dánok erőteljes játékát. Ekkor hétgólos előnybe kerültek a meccsre jobban hangolódó, az érmet jobban akaró északiak, ezt pedig megőrizték, igaz a franciák nagyon igyekeztek, többször is megközelítették riválisukat, de végül a hétgólos különbség megmaradt: 34-27.