Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Skaliczki László marad a férfi kézisek kapitánya

2007.02.20. 14:21
A csalódást okozó vb-szereplés után a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége megerősítette tisztségében a férfi csapat kapitányát, Skaliczki Lászlót. A kilencedik hely nem jelent részvételt az olimpiai kvalifikációs tornán, ám az elnökség úgy gondolja, Skaliczkival sikerülhet a jó szereplés az Eb-n, mi több, a pekingi olimpián is.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége kedden egyhangúlag megerősítette posztján Skaliczki Lászlót, a férfiválogatott szövetségi kapitányát. Kiss István, az MKSZ elnöke a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szövetség előbb egyeztetett a válogatott játékosokat adó négy magyar klub vezetőivel, majd ezt követően tárgyalta és fogadta el a szakvezető minden részletre kiterjedő, önkritikus beszámolóját a januári világbajnokságról.

Rosszkor jöttek a vereségek

A sportvezető kiemelte, hogy a németországi vb előtt az 1-7. hely valamelyikének megszerzését tűzték ki célul, amit nem sikerült teljesíteni, ám a megszerzett kilencedik helyet sem értékelte tragédiaként az elnökség. Azt már ugyanis a tornát megelőzően tudni lehetett, hogy nagyon nehéz az elvárásoknak megfelelni, amik azonban ezzel együtt sem lehettek szerényebbek, a hetedik pozíció ért még ugyanis olimpiai kvalifikációs tornán való indulási jogot. Elmondta, a szereplés nem nevezhető rossznak, hiszen öt győzelemmel és három vereséggel zárt a csapat, igaz, a vereségek rosszkor jöttek. A 2003-as vb-n négy győzelemmel és öt vereséggel hatodik helyen zárt a társulat, igaz akkor a legfontosabb meccseket megnyerte.

A klubokkal történt egyeztetésen az egyesületi képviselők teljes támogatásukról biztosították a válogatottat, jelezték, minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a nemzeti együttes Litvánia ellenében kiharcolja a részvételi lehetőséget a jövő évi Európa-bajnokságra, és kijusson a 2008-as nyári játékokra.

Megbízható védekezés

A szövetség ugyanakkor egy cselekvési terv kidolgozását vállalta, amely segítségével javítani lehet majd a válogatott háttértámogatását, az infrastrukturális feltételeket. A cél többek között az orvosi és terapeuta bázis jelenleginél átfogóbbá, hatékonyabbá tétele - hogy a mainál gyorsabb legyen például a sérülések rehabilitációja -, továbbá a megfelelő biztosítások rendszerének megteremtése. A játékosok közül többen tökéletes kezelést kaptak Németországban - elismerően szóltak erről -, Sinka László főtitkár nem véletlenül kérte a kieli orvoscsoportot, hogy tartson a magyarokkal a mannheimi középdöntőkre is.

Az eredeti, a pekingi olimpia végéig szóló szerződésében most megerősített szakvezető beszámolójában a pozitívumokat és a negatívumokat egyaránt kiemelte. Skaliczki jónak értékelte - többek között - a válogatott fizikai és technikai állapotát a vb rajtján, és szintén kiemelte a megbízhatóan működő felállt falas védekezést is.

A sorozatmérkőzések hiánya

Negatívumként említette, hogy az ilyen tempójú és hőfokú sorozatmérkőzésekhez még nem szokott fiatal játékosok teljesítménye hullámzott, a vb előre haladtával pedig egyre lassabban születtek meg a döntések, amik a sűrűsödő hibákhoz vezettek. Az átlövésekkel kapcsolatban szintén hiányérzete volt a kapitánynak, mint ahogy a szélsők megjátszásával kapcsolatban is. A kapitéány szakmai beszélgetéseken azt is bevallotta, a jövőben nagyobb, de még megengedhető nyomást kell gyakorolnia a bírókra, hiszen ez a végjátékban kulcsfontosságú lehet.