Négy magyar női kézicsapat folytathatja a kupákban

2007.02.25. 20:35
Sikerült a bravúr, Dániában győzött a női kézilabda Bajnokok Ligájában az FTC, ezzel jogot szerzett arra, hogy a KEK-ben folytassa a kupaküzdelmeket. A Győr simán verte a Toljattit, az EHF-kupában a Dunaferr a Kiskunhalast kettős győzelemmel ütötte ki, a Debrecen a Meztet múlta felül.

Egy sima és egy bravúrgyőzelmet arattak a magyar női kézilabdacsapatok a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában. Ez a Győrnek negyeddöntőt, a Ferencvárosnak a kupaszezon folytatását, a KEK-részvételt érte.

Papírforma Győrben, meglepetés Dániában

A Győri Audi ETO KC a tétnélküli csoportmérkőzésen gond nélkül győzte le 39-28-ra a vendég orosz Lada Toljattit. a női kézilabda Bajnokok Ligájában. Az már a találkozó előtt biztos volt, hogy a Győr a második, a Toljatti pedig az első helyen jut tovább a negyeddöntőbe. A magyar bajnokot legfeljebb az fűthette, hogy visszavágjon a január 20-án elszenvedett 31-29-es vereségért. Az oroszok félvállról vették az összecsapást, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 16. percben már úgy vezetett 10-4-re a Győr, hogy közben három büntetőt is kihagyott. A folytatásban sem volt okuk izgulni a győri szurkolóknak.

A másik BL-résztvevő, a Ferencváros számára nagyobb volt a tét és nehezebb is a feladat. Az FTC-nek a dán Slagelse otthonában kellett nyernie ahhoz, hogy a csoportja harmadik helyén végezzen, és ezzel az európai kupaporondon maradjon, a KEK-ben folytathassa a szereplését.

Eleinte remekül tartották magukat a vendégek, olykor vezettek is. A dán gárda - mivel számára nem volt tét, másodikként már korábban továbblépett - nem tudott megfelelően összpontosítani, és ezt remekül használta ki az FTC. Együtt haladt a két csapat, és a szünetet - a dudaszó pillanatában szerzett találattal - a magyarok várták minimális előnnyel.

A folytatásban is jól játszott az FTC, és a 41. percben 20-16-ra ellépett, mert a fiatalok nem ijedtek meg a világsztárokkal teletűzdelt riválistól. Kirsner is igazi vezéregyéniség volt a pályán, többször eredményesnek bizonyult, és sokszor tudott labdát lopni. A Slagelsén még az időkérés sem segített - igaz, felzárkózott két gólra -, a Fradi nem várt, érett, taktikus és fegyelmezett játékkal diadalmaskodott a dán együttes otthonában, és így az európai porondon maradhat.

Mivel a Szkopjével teljes meccsnull volt (31-28 Budapesten és Szkopjéban is a hazai csapat javára), így az összesített gólkülönbség döntött a két együttes között, és ez a magyaroknak kedvezett.

EHF-kupa: Dunaferr és DVSC

A három, még versenyben lévő magyar csapat közül kettő jutott a női EHF-kupa negyeddöntőjébe. Igaz, erre csak kettőnek is volt lehetősége, mert a Dunaferr és a Kiskunhalas egymással mérkőzött a legjobb 16 között. Az újvárosiakhoz a Debrecen csatlakozott.

A két csapat Kiskunhalason játszotta a vasárnapi visszavágót, és mivel a vendégek az első összecsapáson 31-20-ra nyertek, így nem volt igazán tétje a visszavágónak. A Dunaferr ezúttal is irányította a játékot, aztán a Kiskunhalas rövid időre átvette a vezetést, de még a szünet előtt jött az újabb fordulat.

A folytatásban a dunaújváros már 26-20-ra is vezetett, aztán a hajrában kiengedett, és a Kiskunhalas majdnem egyenlített. A Dunaferr azonban így is kettős győzelemmel jutott tovább.

A negyeddöntő másik magyarja a Debrecen-Aquaticum lesz, mert a nyolcaddöntő visszavágóján 20-17-re győzte le a vendég francia Metzt. A kétgólos hátrányból (23-25) nekivágó Debrecen 5-0-ás rohammal indított, aztán sorozatban négy gólt kapott, és ez is jelezte: a Metz nem tört meg. A hazaiak ettől nem veszítették el kedvüket, és 9-5-re elléptek. Állandósult a 3-4 gólos különbség, majd a szünet előtti hajrából is jobban jött ki a DVSC, noha ekkor emberhátrányban szerepelt.

A folytatásban, a második játékrész közepéig tartotta négy-őtgólos előnyét a hazai gárda, utána a franciaák felzárkóztak és többször is két gólra csökkent a debreceni előny. A hajrát azonban jobban bírta a magyar együttes és végül három góllal nyert.

A negyeddöntő sorsolását kedden rendezik Bécsben.

Női kézilabdakupák

Női Bajnokok Ligája, 6. forduló
B csoport: Győri Audi ETO KC-Lada Toljatti (orosz) 39-28 (18-12)
A negyeddöntő sorsolását kedden tartják Bécsben. Biztos, hogy a Győr csoportgyőztest kap ellenfélnek és otthon kezd majd március 17-én 16:15 órakor.
D csoport
Slagelse (dán) - Budapest Bank-FTC 27-28 (13-14)
Kometal Szkopje (macedón) - Hypo Niederösterreich (osztrák) 23-22 (9-11)

A végeredmény: 1. Hypo NÖ 10 pont, 2. Slagelse 6, 3. FTC 4 (177-188), 4. Szkopje 4 (143-162) Az első két helyezett a BL-negyeddöntőjében folytatja, az FTC átkerült a KEK negyeddöntőjébe, míg a Szkopje búcsúzott az európai porondtól.

Női EHF-kupa, nyolcaddöntő, visszavágók
Kiskunhalas-Dunaferr 27-28 (12-14)
Továbbjutott: a Dunaferr, kettős győzelemmel.
Debrecen-Aquaticum - Metz (francia) 20-17 (12-7)
Továbbjutott: a Debrecen, 43-42-es összesítéssel.