Még Angola is megverte kéziseinket

2007.12.16. 13:00
Sorozatban negyedik meccsét veszítette el és 8. lett a női kézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott. A meglepetéscsapat Angola verte a szövetségi kapitány szerint is szétesett csapatot.

A minimális elvárást, a hetedik helyet sem teljesítette a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi vébén. Az elődöntőbe jutás elbukása után Franciaország ellen nem igazán nagy kedvvel, csak helyenként játszott jól a magyar csapat, így vasárnap reggel csak a hetedik helyért játszhatott Angolával. Az afrikai csapat egyébként már azzal története legjobb eredményét érte el, hogy a kontinensről elsőként a legjobb nyolcba jutott.

Szamoránsky Piroska és Tóth Tímea révén a magyaroknak sikerült 3-3 után ellépni, negyedóra elteltével már 10-6 volt az állás. Az afrikaiak sokat cseréltek, de ezzel csak azt érték el, hogy nem nőtt tovább a hátrányuk.

Németh András szövetségi kapitány együttese a biztos vezetés tudatában kicsit elkényelmesedett, nem összpontosított eléggé, a védekezés ezúttal sem működött (16-15). A góllövőlista első helyéért harcoló Görbicz Anita a szünet előtt ismét belelendült, és újra távolodott egymástól a két válogatott.

A fordulást követően felváltva estek a találatok, és szinte minden támadás eredményes volt. Aztán Trindade emberelőnyben belelendült, és a 37. percben egyenlített (24-24). Azonos létszámban fej fej mellett haladt a két együttes, védekezés híján sok gól esett, Angola nem tudott fordítani.

Öt és fél perccel a vége előtt - a sokat vállaló Marcelina Kiala révén - először a meccs folyamán fordított az afrikai csapat, amely újabb emberelőnye alatt 36-34-re ellépett. Aztán Kirsner és Vérten is betalált (36-36), de Görbicz ziccert rontott, és az utolsó percben Angola vezetett. Maradt tíz másodperc, és emberelőnybe került a magyar csapat, amely időt kért. Az utolsó kombinációból azonban nem született gólt, így Angola története során először - öt vereség után - legyőzte a magyar együttest.

Elrugaszkodtak a valóságtól

"Tegnap is alakultak úgy a dolgok a csapat életében, amelyek ide vezettek - nyilatkozott zaklatottan a szövetségi kapitány, Németh András a Sport Televíziónak a helyszínen. Arról is beszélt, hogy játékosai nem alkottak közösséget, egymást hibáztatták. - Csapaton belül villongások vannak: mindenki azt gondolja, hogy ő megcsinálta, amit kellett, mások nem. Teljesen el vannak rugaszkodva a valóságtól. A játékosok nem beszélnek egymással arról, hogy mi a problémájuk, azt mondják, hogy azért nem szólnak a másikhoz, mert az sem szólt még hozzá. Felháborító, hogy a magyar csapat kijön meccset nézni és a játékosok a barátjukkal ölelkeznek."

Németh szerint a nyár óta folyamatosan zuhant a közösség és ő ezt nem tudta kezelni. A mérkőzésről azt mondta, a csapat védekezése gyalázatos volt, a kapusteljesítmény sem volt az igazi, Pálingernek csupán egy-két védése volt. Saját szerepéről a riporteri kérdésre azt mondta: "Ennek megvan a fóruma, és ez nem ez."

Németh az MTI-nek szintén a csapatszellem hiányáról és arról beszélt, hogy a papíron gyengébb ellenfelekkel nem bírt el ezen a vébén csapata: "Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült teljesíteni a célkitűzést, és a legjobb hét között végezni. A játékosok nem tudtak egymásért küzdeni, nem voltunk igazi csapat. Így aztán az a szégyen is megesett velünk, hogy Angolától kikaptunk. Pedig a legjobb négy között szereplőkkel - akikkel találkoztunk a vb-n - jó a mérlegünk: legyőztük a románokat, döntetlent játszottunk a németekkel, és egy góllal kaptunk ki az oroszoktól. Csak éppen a papíron nálunk gyengébbek ellen nem ment, mert képtelenek voltunk a pályán harcolni. Sok tanulságot hozott ez a torna. Egy-két poszt lyukas volt, nem volt megfelelő ember, míg a húzóemberek hosszú tornán nem tudnak végig remekelni. Fájó, hogy csak a nyolcadikok lettünk."

Női kézilabda-világbajnokság, Franciaország

7. helyért: Magyarország-Angola 36-37 (20-17)
Párizs, Bercy-csarnok, 2000 néző, v: Din, Dinu (román)
gólszerzők: Görbicz 13/8, Szamoránsky 6, Vérten 5, Ferling 3, Tóth 3, Szucsánszki 2, Kovacsicz 2, Kirsner 1, Szűcs 1, illetve M. Kiala 9, Almeida 8, Bengue 5/1, L. Kiala 5, Trindade 3, Eduardo 2, Fernandes 2, Bernardo 2, Calandula 1
hétméteresek: 8/8, illetve 1/1 kiállítások: 6, illetve 12 perc