Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Brutális csoportba is kerülhetnek Görbiczék

2008.05.28. 16:46 Módosítva: 2008.05.28. 21:07
A magyar női kézilabda-válogatott a harmadik legerősebb kalapba került a pekingi olimpia sorsolása előtt. A minimális elvárás a legjobb hatba kerülés, de Hajdu János kapitány az éremszerzést sem tartja lehetetlennek. Ehhez legalább három vagy négy bravúrgyőzelemre lesz szükség.

A kalapok beosztása

Első kalap: Oroszország, Norvégia
Második kalap: Németország, Románia
Harmadik kalap: Franciaország, MAGYARORSZÁG
Negyedik kalap: Dél-Korea, Kína
Ötödik kalap: Angola, Svédország
Hatodik kalap: Kazahsztán, Brazília

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) közzétette, hogy a pekingi olimpiára kijutó női válogatottak melyik kalapba kerülnek a sorsolásnál.

A világbajnokságon kudarcot vallott és nyolcadik helyen végzett magyar csapatot a harmadik csoportba osztották, a június 16-ai sorsolás előtt annyi biztos, hogy Franciaországgal biztosan nem mérkőzik a csoportmeccseken. A franciák verték ki a legutóbbi olimpián a mieinket, ez az egyenes kieséses szakaszban megint bekövetkezhet.

A jelenlegi erőviszonyok alapján a két legerősebb válogatotté az első kalap. Az oroszok és a norvégok játszották a vb-döntőt és az Eb-döntőt egyaránt. A második kalapba kerültek a németek és a románok – a vb-n ők játszották a bronzmeccset –, utóbbi csapatot a magyarok legyőzték a vb-n, előbbivel döntetlen harcoltak ki.

A korábbi eredmények szerint erősebb csapatok közül a magyar egyik ellen sem esélytelen, de az oroszokkal azért lenne szerencsésebb egy csoportba kerülni, mert a negyeddöntőben semmiképpen sem találkozhatna a két társulat. A tavalyi vb-n az oroszok egy góllal bizonyultak jobbnak.

A negyedik kalapból nem könnyű a választás, mert Kína ugyan gyengébbnek látszik, de ha öt vagy tízezer ember fogja biztatni őket, megtáltosodhatnak. Nem mellékesen néhány éve leigazolták azt az edzőt, aki Koreával olimpiai bajnoki címet szerzett.

A gyengébbnek mondott csapatok közül jó lenne elkerülni Angolát, a svédek első látásra egyszerűbben verhetőek. A hatodikból Kazahsztán lenne jobb, mert a válogatottja soha nem jutott volna ki, ha nem hazai pályán rendezi a selejtezőt, és a bírók nem tolják őket. A brazilok viszont sokat fejlődtek, nincsenek rossz játékosaik.

Hajdu János szövetségi kapitány előzetesen az első hatba szeretne kerülni, de mint emlékeztetett rá, Görbiczék bárkit képesek legyőzni, és azon fáradozik, hogy a mondat másik fele, miszerint bárkitől is képesek kikapni, ne legyen igaz Pekingben.

Athénban a könnyebbik csoportot nem tudta megnyerni a magyar csapat, a 2003-as vb-n a legnehezebből is elsőként jutott tovább, vagyis igazán soha nem tudható, melyik a jobb.