Mocsai Lajos felrázta a veszprémieket

2008.09.07. 08:00
Az MKB Veszprém és az Osiguranje Zagreb játssza a II. Balatoni Kézilabda Fesztivál döntőjét. A kupát tavaly elvitték a horvátok, de a szombati elődöntőkben biztatóbban játszott a magyar bajnokcsapat.

Először Császár Gábor dán alakulata, a Viborg találkozott Lino Cervar mester klubcsapatával, a Zagrebbel. Bár az olimpiát eléggé elszúrták déli szomszédaink, abban biztosak lehetünk, hogy a zágrábi vb-döntőben diadalmaskodni szeretnének. Emiatt hívták haza Balicot, akit most megleshettünk az alakuló Zagrebben. Magabiztosan, kissé nagyképűen kezdtek Dzombáék. Vezettek is az első játékrészben, de leszakítani egy percre se tudták a dánokat, akiknél különösen Karlson és Meinby volt elemében. Az Osiguranjénél a régi veszprémi kedvencek villogtak, mármint Dzomba és Lazarov.

Eredmények

RK Croatia Osiguranje Zagreb–HK Viborg 29-27 (17-14)

MKB Veszprém–Dunaferr SE 44-34 (19-15)

Balatonfüredi KC–Gyönygösi KKK 30-31 (18-16)

A horvátok a szoros első félidő ellenére nem kapcsoltak nagyobb sebességre, és ez meg is bosszulta magát. A 36. percben kiegyenlített a Viborg, sőt egészen a 48. percig ők vezettek egy góllal, vagy döntetlen volt az eredmény. Aztán három gyors kiállítás – szorosan egymás után – megfogta az északiak lendületét, és Duvnjak három góljával fordítottak Balicék. Bár az utolsó percig nyitott volt a találkozó, negyven másodpeccel a vége előtt kettőre növelte az előnyét a horvát csapat, és ezzel már nem tudtak mit kezdeni a lelkes dánok. Cervar csapatának sokkal, de sokkal többet kell mutatni,a és nem csupán a vasárnapi döntőben, hanem a BL-ben és főleg a vb-n, ha komolyak a szándékaik.

A magyar elődöntőben úgy indult a meccs, hogy itt is megszorongatják az esélyest. A Dunaferr nekirontott a Veszprémnek, a 20. percig bátor és főleg gyors játékkal ők vezettek, de még hét perccel a félidő vége előtt is csak egy góllal tudtak fordítani az MKB sztárjai. Aztán a maradék hét elég lett egy megnyugtató négyeshez.

Mocsai Lajosnak Lino Cervarnál sikeresebben sikerült felráznia és felfrissítenie a csapatát a szünetben, mert a második játékrészben már pillanatnyi kétsége sem lehetett senkinek a végeredmény felől. Előbb hatra hízott a veszprémi fór, majd nyolcra, és tíz perccel a vége előtt már megvolt a tízes a két csapat között. Villogtak az MKB új szerzeményei és a cserék. Bagaric és Markocic versenyfutását az újonc horvát nyerte 6-5-re, de lendületes volt Korazia és Gulyás is, és Sesum nem csupán gólerősebb volt Eklemovicnál, jobban is mozgatta a csapatot. Az utolsó tíz percre beállt a fiatal kapustehetség, Iván Pesic is, akinek Peric drukkolt a legjobban. A dunaújvárosiak becsületére legyen mondva, az MKB nagyarányú vezetésénél sem adták fel, beszálltak a gólparádéba, egészen 34-ig jutottak. Szombaton ez nekik kevés volt az MKB ellen, de a hazai mezőnyben bárki mással szemben elegendő lehet. Azért ehhez a 34 kapott gólhoz Mocsai mesternek is lesz pár keresetlen szava.

A további program

Vasárnap délelőtt a Viborg és a Dunaferr csap össze a 3. helyért, 12:45-kor az m1 élő közvetítésében az MKB és a Zagreb találkozik a torna serlegéért. Tavaly a horvátok vihették haza a kupát, most a Veszprém igyekszik a megyén belül tartani. 15:15-kor pedig a BKC és a Gyöngyös játszik visszavágót.

Az előmérkőzésen a hazai balatonfürediek csaptak össze a Gyöngyös csapatával. A gyöngyösieket fűtötte a visszavágás vágya, hiszen tavasszal kétszer is a fürediek győztek, ráadásul a bajnokság utolsó mérkőzésén nagyon. Most sikerült a visszavágás, mert egy tíz másodperccel a vége előtt emberelőnyből dobott góllal jobbnak bizonyultak. Mindkét oldalon több új játékos mutatkozott be, Gyöngyösre szerződött Perger, Habuczki, Bendó és Szabó Péter – nagy csaták hősei –, valamint a szlovák válogatott irányító Jozef Hanták. Füreden meg többek között Pásztor, Kis Ákos és Frey János jelentette az erősítést. A Gyöngyös gyors és pontos kontrákkal húzott el, a hazaiak csak a félidő vége előtt tudtak felzárkózni és fordítani. A szünet után is kiegyensúlyozott játék folyt a pályán. Egy-egy góllal felváltva vezettek a csapatok, de a végjátékból az ezúttal szerencsésebb gyöngyösiek jöttek ki jobban.