Csak a Veszprém vagy a Szeged nyerhet

2008.09.09. 13:44 Módosítva: 2008.09.09. 14:27
Kezdődik a férfi kézilabda-bajnokság, várhatóan idén is a Veszprém és a Szeged küzd meg a bajnoki címért. A KEK-győztes és bajnoki címvédő veszprémiek erősebbnek tűnnek, de így volt ez 2007-ben is, amikor mégis a Szeged lett a befutó.

A 2008/09-es férfi kézilabda-bajnokság nem sokban különbözhet az eddigiektől, idén is az MKB Veszprém és a Pick Szeged versenyfutása várható a bajnoki címért, és meglepetés lenne, ha nem a két klasszisgárda csapna össze a magyar kupáért is. Az erősen kétpólusú bajnokságban kijöhet egy-két nagy eredmény a remek fiatalokkal és rutinos játékosokkal rendelkező Dunaferrből is, amely tavaly is méltó ellenfele volt a bajnoki elődöntőben a szegedieknek.

Ki nyeri a bajnokságot?

Mindezek ellenére komoly fejlődés jelei tapasztalhatók a közvetlen élmezőny mögött következő csapatoknál. Ahogy Mocsai Lajos, az MKB Veszprém ténere elmondta, az egész magyar kézilabda érdeke, hogy ezek a csapatok (Balatonfüred, PLER, Debrecen) minél erősebbek legyenek. Ennek a folyamatnak a mesteredző szerint már idén is látni fogjuk az eredményét.

2007-ben a Szeged diadalmaskodott a bajnokságban, a kupát pedig a veszprémiek szerezték meg, a legutóbbi szezonban pedig kicserélték trófeáikat a csapatok. A Szegeden megrendezett – komoly viharokat gerjesztő – kupadöntőt a Pick nyerte, a bajnoki döntő pedig ötmeccsesre nyúlt, de a pályaelőnyt élvező MKB otthonában egyszer sem adott esélyt ellenfelének, és megérdemelten szerezte vissza a címet.

Jelentős sikereket arattak csapataink a nemzetközi kupákban is. A veszprémiek roppant nehéz BL-csoportjukból nem jutottak tovább, de a tavaszra remekül összeállt csapat KEK-győzelemig menetelt. A Pick Szeged tökéletes teljesítménnyel jutott túl az első Bajnokok Ligája-csoportkörön, majd a másodikban is helytállt, sőt Vladan Matic csapata hihetetlen bravúrt bemutatva otthonában győzte le a Barcelonát.

Az első forduló párosításai

Szeptember 9.
Dunaferr SE-Csurgói KK
Szeptember 10.
PLER KC-Mezőkövesdi KC
Komlói BSK-Százhalombattai KE
Pick Szeged-Gyöngyösi FKK
MKB Veszprém-Balatonfüredi KC
DKSE-Airport- Kecskeméti Delfin KC
Tatabánya Carbonex-Győrhő ETO KC


A Pick Szeged csapata nem vett részt a balatonfüredi tornán, ehelyett a szegediek pénteken lejátszották első bajnoki mérkőzésüket:
Mezőkövesdi KC-Pick Szeged 22-32

Idén más szempontból is felcserélődtek a szerepek, a bajnoki címvédőként erősebb kalapból kisorsolt veszprémiek könnyű BL-csoportba kerültek (igaz, keresztbe-kasul kénytelenek lesznek beutazni a kontinenst), míg a Pick az egyik legnehezebb kvartettbe kapott besorolást. A negyedik helyezett PLER-KC és a bronzérmes Dunaferr a KEK-ben, a DKSE-Airport Debrecen és a Komlói BSK az EHF-kupában indul.

Tavaly elképesztően izgalmas, néha már a sportszerűség kereteit is átlépő rivalizálás folyt az MKB Veszprém és a Pick Szeged között, amely a kupadöntőn bemutatott szegedi erőkézilabda után ért csúcspontjára. Több játékos kapott hosszabb-rövidebb eltiltást, ami nem csoda, hiszen a két csapat rangadói olyan küzdelmet hoztak, hogy az oda nem illő jelenetek miatt a Magyar Televízió bejelentette, nem közvetíti a sportszerűtlen elemekkel gazdagon színesített párharcot.

Az MKB Veszprém keretében jelentős változások nem történtek, a francia Dunkerque csapatához távozott Tatai Péter helyére a fiatal, tehetséges Ivan Pesic érkezett a kapuba, rajta kívül a balszélső David Korazija és a jobbátlövő Marko Bagaric került a veszprémiekhez, de egyikük sem első számú játékos lesz saját posztján. A rutinos Pásztor István a Balatonfüredhez igazolt, Putics Barnát a német Tusem Essen csapata vette kölcsön.

Az KEK-győztes MKB magja együtt maradt, és idén is félelmetesen erősnek tűnik Mocsai Lajos mesteredző csapata: a világsztár kapus Dejan Peric előtt rutinos, összeszokott és kellően masszív fal védekezik, támadásban pedig előállt az a helyzet, hogy minden posztra két közel azonos képességű játékos pályázik, ráadásul a csapat nagyszerű elegyét alkotja a rutinos játékosoknak és a fiatal tehetségeknek.

Mocsai Lajos: Ugyanolyan erősek leszünk

Mocsai Lajos szerint jól sikerült a csapat megerősítése a nyáron, Pesic személyében ígéretes tehetség került Veszprémbe, Korazija Iváncsik Gergő tehermentesítését oldhajta meg sikerrel, Bagaric pedig az egy évre kölcsönadott Putics Barna helyét veszi át. Pászor Istvánt nagyra becsüli a mesteredző, de megérti a döntését, hogy Balatonfüredre igazolt.

"A remek magyar játékosokkal megerősített Szegeddel várhatóan idén is kemény, de sportszerű küzdelmet vívunk a bajnokságban, mindkét csapat erős, jó kerettel készül a szezonra, mely igen megerőltetőnek ígérkezik, hiszen a válogatott mérkőzésekkel együtt nagyjából 70 mérkőzés vár a játékosokra. Célunk, hogy megvédjük bajnoki címünket, és visszahódítsuk a magyar kupát a Szegedtől."

Mocsai úgy véli, a legtöbben kicsit lebecsülik a Veszprém BL-csoportját, pedig az izlandi és az ukrán csapat is országuk válogatottjának gerincét adja, a Flensburg pedig a világ egyik legerősebb gárdája. Ennek ellenére a továbbjutást mindenképpen meg kell szereznie a KEK-címvédőnek.

"Erős, jó csapatunk van, amelynek nincs félnivalója senkitől, de nem szabad elfelejteni, hogy egy-egy kulcsjátékos sérülése mindig benne van a pakliban. A csoportunkból tovább tudunk jutni, a második csoportkör pedig egyértelműen sorsolásfüggő lesz."

Veszprémben átadták a régóta várt, ultramodern arénát, amelyben már méltó körülmények között fogadhatja ellenfeleit az Európa-hírű csapat, amely idén is méltónak ígérkezik a klub hagyományaihoz. Mocsai Lajos keretének igazából nincs gyenge pontja, így nemcsak a nagyszerű hazai eredmények megismétlésében bízhatnak a csapat szurkolói, hanem remek európai kupaszereplésben is.

A szegedieknél nagyobb volt a mozgás, a Pick két magyar válogatott átlövőt is igazolt: Laluska Balázs az Ademar Leóntól, Katzirz Dávid az Essentől igazolt Szegedre. Rajtuk kívül Ferenczi Botond tért vissza Székelyudvarhelyről (Őt azonnal el is cserélték Vancsicsra), és a Szeged lecsapott a Barcelonától elengedett fiatal klasszisra, Petar Nenadicsra. A nagyszerű képességű irányító egyelőre sérült, lábadozására rámehet a szezon fele. Távozott Szegedről a védelem oszlopa, Ratko Djurkovics, valamint Bendó Csaba, Sutka Norbert és Bajusz Sándor.

Bár kétségkívül remekül erősített a trónkövetelő, kérdőjelek akadnak a csapatnál, amelyek közül a legfontosabb a beálló posztja. Mezei visszavonulása óta nincs támadásban és védekezésben is bevethető beállós a Picknél, és ezt idén is csak az utolsó pillanatban, a szinte ismeretlen Mario Bjelis leigazolásával próbálta megoldani a klub. Hiányozni fog a falból Djurkovic, igaz, őt pótolhatja Katzirz a hármas védő posztján.

Nagy célok a Szegednél

Rea Attila, a Pick Szeged menedzsere kérdésünkre elmondta, úgy érzi, idén is nagy küzdelemre fogják tudni késztetni a veszprémieket, bár egy kicsivel még ő is erősebbnek tartja az MKB játékosállományát. Rea szerint az igazolások remekül sikerültek, két magyar válogatott és egy fiatal klasszis érkezett középre, beállóban pedig nagyon meggyőző a rutinos Bjelis.

"Petar Nenadics várhatóan csak decemberben csatlakozik hozzánk, egy biztos, türelmesen ki fogjuk várni, amíg teljesen felépül, nem fogjuk erőltetni a visszatérését. A játékos jó ütemben gyógyul, az orvosok bizakodóak. Laluska Balázs szívbillentyű-zavarokkal küzd, a napokban várjuk az orvosok véleményét a visszatérésével kapcsolatban. Puljezevics a bokáját fájlalja, de neki várhatóan nem kell fontos meccseket kihagynia."

A szegediek mindenekelőtt kupagyőzelmük megvédésében reménykednek, de nagyon szeretnék a bajnoki címet is visszahódítani a Veszprémtől. Rea szerint a két csapat közel azonos játékerőt képvisel, közöttük a pillanatnyi forma és a kapusteljesítmény dönt majd.

"A BL-ben borzasztó nehéz csoportba kerültünk, mégsem tartjuk esélytelennek magunkat. Az alapállás, hogy az otthoni mérkőzéseinket hozni kell, és a lengyel bajnokot idegenben is meg kell vernünk, nyolc ponttal pedig már tovább lehet jutni. Tudjuk, hogy a Zagreb és a Löwen erősebb nálunk, de bízunk benne, hogy meg tudjuk lepni őket."

Támadásban nem lesznek gondjaik a szegedieknek: Andjelkovic immár nincs egyedül az irányító posztján, és a tavaly gyengélkedő balátlövőposztra is magyar válogatott játékos érkezett. A szélsőkkel és a kapusokkal a legutóbbi szezonban sem volt semmi probléma, így ha az érkezők beépítését gyorsan megoldja Vladan Matic edző, idén is biztosak lehetünk benne, hogy a tavalyi szezonhoz hasonló izgalmakat hoz a magyar bajnokság.

Emlékeztető 2007/08

Bajnok: MKB Veszprém, 2. Pick Szeged, 3. Dunaferr.

Bajnoki döntő:
1. mérkőzés: MKB Veszprém - Pick Szeged 32-24
2. mérkőzés: Pick Szeged-MKB Veszprém 35-30
3. mérkőzés: MKB Veszprém-Pick Szeged 33-26
4. mérkőzés: Pick Szeged-MKB Veszprém 33-32 (büntetőkkel)
5. mérkőzés: MKB Veszprém-Pick Szeged 34-24

Kupagyőztes: Pick Szeged
Döntő: Pick Szeged-MKB Veszprém 27-22