Mocsai Lajos megint kapitány lehet

2008.09.16. 13:25
A férfi kézilabda-válogatottat a rutinos Mocsai Lajos, a nőket az eddigi két másodedző, Konkoly Csaba vagy Imre Vilmos irányíthatja. A szakemberek hajlanak rá, a szövetségnek csak a klubjukkal kell megegyezni. Szerdán döntenek a kinevezésekről.

Nagy valószínűséggel szerdán megválasztják a magyar női és férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitányait. Amennyiben a szövetség (MKSZ) elnöksége soron következő ülésén meg tud állapodni az érintett klubokkal, férfiaknál az MKB Veszprém legendás mestere, Mocsai Lajos, a nőknél pedig a bajnok Győri Audi ETO KC-nál dolgozó Konkoly Csaba, vagy a dunaferres Imre Vilmos lehet a befutó.

Előzetesen egyik jelölt sem kívánt érdemben nyilatkozni. Az MTI-nek elmondták, most kizárólag a klubmunkára összpontosítanak, de nem rajtuk múlik a megállapodás, ebben csak munkaadó klubjuk és a szövetség tud egyezségre jutni.

Az 54 esztendős Mocsai eddig kétszer volt szövetségi kapitány. Világbajnoki második volt a férfiakkal 1986-ban és a nőkkel 2003-ban. A nőkkel 2000-ben olimpiai második és Európa-bajnok volt, a Vasas női együttesével 1982-ben BEK-et nyert, az európai szövetség (EHF) 2002-ben életműdíjjal tüntette ki.

A női válogatott élére két fiatal tréner aspirál, akik az eddigi kapitány, a folytatást nem vállaló Hajdu János segítői voltak. A 38 éves Konkoly Csaba tavaly augusztusban vette át a Győr vezetését, amelytől viharos körülmények között távozott az addig vezetőedző, Róth Kálmán. Az ETO a fiatal trénerrel is bajnok lett, százszázalékos mérleggel, és a magyar kupában is diadalmaskodott.

A 40 esztendős Imre Vilmos előbb a Dunaferr férfi csapatát irányította, majd átkerült a női vonalra, és a gárda az NB I-ben második lett.

A férfiak eddigi kapitánya, Skaliczky László és a női együttesnél ténykedő Hajdu János megbízatása lejárt. A férfiak nem jutottak ki a pekingi olimpiára, de ott lesznek a jövő évi horvátországi világbajnokságon.

A nők Pekingben negyedikek lettek, de Hajdu már akkor jelezte: nem vállalja a folytatást, kizárólag az MKSZ szakmai igazgatójaként dolgozik tovább. Az ősztől a férfiaknak Eb-selejtezőjük lesz, a nőkre októberben a dániai világkupa és a decemberi macedóniai Eb vár.