Ödön
1 °C
11 °C

Jön a klubvilágbajnokság Veszprémben

2008.09.18. 10:32
A hét végén rendezik Európa négy kupagyőztese részvételével a Bajnokok Tornáját az új veszprémi Arénában. Az MKB Veszprém mellett pályára lép a BM Ciudad Real, a THW Kiel és a HSG Nordhorn. A kétnapos villámtorna valamennyi mérkőzését közvetíti magyarországon is fogható televíziós csatorna.

A Bajnokok Ligája győztese, második helyezettje, a KEK és az EHF-kupa győztese minden évben megmérkőzik a Bajnokok Kupájáért. Az elmúlt 12 évben nyolcszor spanyol, háromszor német, egyszer szlovén csapat vihette haza a trófeát. A most pályára lépők közül a Ciudad Real kétszeres védője a trófeának, legutóbb 2006-ban, Kölnben diadalmaskodott. A Kiel éppenséggel tavaly vitte haza a kupát.

Idén a spanyolok jöhetnek a tornára a legszebb eredményekkel. Ők a BL legutóbbi kiírásának a győztesei – éppen a Kiel ellenében –, és Spanyolországban is begyűjtöttek mindent, amit lehetett. Bajnokok és a spanyol, valamint az Asobal-kupa védői. A Kielnek nem sikerült megvédenie BL-elsőségét, így idén másodikként szerezték meg a jogot a részvételre. Azonban a tavalyi szezonban a Bajnokok Kupája mellett övék lett a német kupa és a német bajnoki cím is. Az MKB Veszprém KEK-győztesként és magyar bajnokként csatlakozhat a résztvevőkhöz, míg a legkevesebb címmel a Nordhorn büszkélkedhet, ők az EHF-kupa győztesei.

Számos világsztár látogat a csapatokkal Veszprémbe, még akkor is, ha az egyik legnagyobb ász, a friss olimpiai bajnok Karabatic sérülése miatt nem lehet a játéktéren. Mind a két német gárdában és a spanyoloknál is szerepelnek a nemzetközi kézilabdázás valamennyi nagy nemzetéből származó játékosok, köztük magyar nemzetiségűek is. A délvidéki Sterbik Árpád a Ciudad kapujában állhat, a felvidéki Szűcs Csaba a Nordhorn jobblövőjeként játszik. Csak ízelítőül pár jól csengő név: Entrerrios, Jerome, Stefansson és Rutenka a spanyol bajnoknál; Omeyer, Zeitz, Wessig és Lundrström a Kielnél; Gentzel, Myrhol, Glandorf és Sprem a Nordhornnál; no és Peric, Perez és Eklemovic Veszprémben.

A program

A tornát szombaton 16:00-kor a Veszprém-Nordhorn mérkőzés nyitja (az M1 és az Eurosport közvetíti), majd 18:00-kor megismétlődik a BL-finálé a Ciudad és a Kiel között (az Eurosport és a Sport1 adja). Vasárnap 13:00-kor a bromzmeccs lesz (Eurosport és Sport1), 15:00-kor a döntő, amelyet az Eurosport mellett az M1 közvetít.

Mocsai Lajos csapatának három tiszta napja marad a Nordhorn elleni felkészülésre, mivel a Komló elleni bajnokit már kedden abszolválták, 45:22-re nyertek. Kell is ez a három nap, hogy tovább gyorsuljon az MKB. A Komló ellen jó ütemű, 75 támadásos meccset vívtak a veszprémiek. A gyorsaság fontos, mivel a Nordhorn a skandináv iskolán edződött csapat, a keretében öt északival. Góljaik közel ötven százalékát lerohanásokból szerzik, sokat a kapott gólok utáni gyors középkezdésekből. Vagyis nemcsak az elrontott lövések, a dobott gólok után sem lehet nagyon cserélni ellenük. Mocsai mester saját csapatának felpörgetése mellett az elsietett – 1-3 passzos – támadások helyett a kiérlelt 4-6 passzos végjáték szükségességére és a Nordhorn belső négyesének megbontására hívta fel a figyelmet. Amikor a hét végi tervezett helyezésről faggatták, azt mondta, most csak a Nordhorn ellen készülnek, a továbbiakról szombaton fél hat tájban fog nyilatkozni. Abban biztosak vagyunk, hogy Veszprémben nem fognak megelégedni a torna megrendezésével és a sima részvétellel. Minimum a döntőbe vágynak, ahol már bármi megtörténhet.

A Veszprémet szeptember 6. óta négy meccsen láttuk a helyszínen, ebből – hazai ellenfelek ellen – háromszor magabiztosan nyertek, és a Zagreb ellen is csak a kilencedik sorozat hétméteresében maradtak alul. A játékuk meccsről meccsre javult. Ennek ellenére rájuk fér ez a három nap extra felkészülés, amikor csak a Nordhorn áll a célkeresztben. (Mocsai Lajost ismerve azért formálódik a várható vasárnapi ellenfél elleni taktika is.)

Hatezer fanatikus kell

Nagy megméretés lesz a torna a veszprémi drukkerek számára is. A Március 15. utcai régi csarnokot joggal félték az ellenfelek. Kétezerötszáz, néha – a tűzoltók szemhunyása mellett – még ennél is több fanatikus hazai drukker a nyolcadik veszprémi játékost jelentette. Most hatezres csarnokba kell hasonló hangulatot varázsolni, ami nem lesz könnyű. Eddig két bajnokit rendeztek ott. A szomszédvár ellen jó fél ház volt, és háromezer ember kevés ide. Ráadásul a hazai bajnokik nem nagyon hozzák tűzbe a veszprémieket. A Füred elleni meccsen a Füredfanatics lelkes csapata adta a hangulatot. A Komló ellen már hangoltak a veszprémi dobosok, de az alig ezerfős publikumban a lelkesedést az a kétosztálynyi kisiskolás biztosította, akik cérnavékony hangjukon megállás nélkül buzdították a kedvenceiket. Csak remélni lehet, hogy a hét végén ezek a kissrácok látni fogják, mi is az az igazi veszprémi aréna. A veszprémi szervezőknek érdemes lenne megfontolniuk, hogy az iskolások jelképes árért bemehessenek az üres helyekre. Egy ilyen szép csarnokhoz fel kell nevelni a jövő fanatikus közönségét is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?