Jön a klubvilágbajnokság Veszprémben

2008.09.18. 10:32
A hét végén rendezik Európa négy kupagyőztese részvételével a Bajnokok Tornáját az új veszprémi Arénában. Az MKB Veszprém mellett pályára lép a BM Ciudad Real, a THW Kiel és a HSG Nordhorn. A kétnapos villámtorna valamennyi mérkőzését közvetíti magyarországon is fogható televíziós csatorna.

A Bajnokok Ligája győztese, második helyezettje, a KEK és az EHF-kupa győztese minden évben megmérkőzik a Bajnokok Kupájáért. Az elmúlt 12 évben nyolcszor spanyol, háromszor német, egyszer szlovén csapat vihette haza a trófeát. A most pályára lépők közül a Ciudad Real kétszeres védője a trófeának, legutóbb 2006-ban, Kölnben diadalmaskodott. A Kiel éppenséggel tavaly vitte haza a kupát.

Idén a spanyolok jöhetnek a tornára a legszebb eredményekkel. Ők a BL legutóbbi kiírásának a győztesei – éppen a Kiel ellenében –, és Spanyolországban is begyűjtöttek mindent, amit lehetett. Bajnokok és a spanyol, valamint az Asobal-kupa védői. A Kielnek nem sikerült megvédenie BL-elsőségét, így idén másodikként szerezték meg a jogot a részvételre. Azonban a tavalyi szezonban a Bajnokok Kupája mellett övék lett a német kupa és a német bajnoki cím is. Az MKB Veszprém KEK-győztesként és magyar bajnokként csatlakozhat a résztvevőkhöz, míg a legkevesebb címmel a Nordhorn büszkélkedhet, ők az EHF-kupa győztesei.

Számos világsztár látogat a csapatokkal Veszprémbe, még akkor is, ha az egyik legnagyobb ász, a friss olimpiai bajnok Karabatic sérülése miatt nem lehet a játéktéren. Mind a két német gárdában és a spanyoloknál is szerepelnek a nemzetközi kézilabdázás valamennyi nagy nemzetéből származó játékosok, köztük magyar nemzetiségűek is. A délvidéki Sterbik Árpád a Ciudad kapujában állhat, a felvidéki Szűcs Csaba a Nordhorn jobblövőjeként játszik. Csak ízelítőül pár jól csengő név: Entrerrios, Jerome, Stefansson és Rutenka a spanyol bajnoknál; Omeyer, Zeitz, Wessig és Lundrström a Kielnél; Gentzel, Myrhol, Glandorf és Sprem a Nordhornnál; no és Peric, Perez és Eklemovic Veszprémben.

A program

A tornát szombaton 16:00-kor a Veszprém-Nordhorn mérkőzés nyitja (az M1 és az Eurosport közvetíti), majd 18:00-kor megismétlődik a BL-finálé a Ciudad és a Kiel között (az Eurosport és a Sport1 adja). Vasárnap 13:00-kor a bromzmeccs lesz (Eurosport és Sport1), 15:00-kor a döntő, amelyet az Eurosport mellett az M1 közvetít.

Mocsai Lajos csapatának három tiszta napja marad a Nordhorn elleni felkészülésre, mivel a Komló elleni bajnokit már kedden abszolválták, 45:22-re nyertek. Kell is ez a három nap, hogy tovább gyorsuljon az MKB. A Komló ellen jó ütemű, 75 támadásos meccset vívtak a veszprémiek. A gyorsaság fontos, mivel a Nordhorn a skandináv iskolán edződött csapat, a keretében öt északival. Góljaik közel ötven százalékát lerohanásokból szerzik, sokat a kapott gólok utáni gyors középkezdésekből. Vagyis nemcsak az elrontott lövések, a dobott gólok után sem lehet nagyon cserélni ellenük. Mocsai mester saját csapatának felpörgetése mellett az elsietett – 1-3 passzos – támadások helyett a kiérlelt 4-6 passzos végjáték szükségességére és a Nordhorn belső négyesének megbontására hívta fel a figyelmet. Amikor a hét végi tervezett helyezésről faggatták, azt mondta, most csak a Nordhorn ellen készülnek, a továbbiakról szombaton fél hat tájban fog nyilatkozni. Abban biztosak vagyunk, hogy Veszprémben nem fognak megelégedni a torna megrendezésével és a sima részvétellel. Minimum a döntőbe vágynak, ahol már bármi megtörténhet.

A Veszprémet szeptember 6. óta négy meccsen láttuk a helyszínen, ebből – hazai ellenfelek ellen – háromszor magabiztosan nyertek, és a Zagreb ellen is csak a kilencedik sorozat hétméteresében maradtak alul. A játékuk meccsről meccsre javult. Ennek ellenére rájuk fér ez a három nap extra felkészülés, amikor csak a Nordhorn áll a célkeresztben. (Mocsai Lajost ismerve azért formálódik a várható vasárnapi ellenfél elleni taktika is.)

Hatezer fanatikus kell

Nagy megméretés lesz a torna a veszprémi drukkerek számára is. A Március 15. utcai régi csarnokot joggal félték az ellenfelek. Kétezerötszáz, néha – a tűzoltók szemhunyása mellett – még ennél is több fanatikus hazai drukker a nyolcadik veszprémi játékost jelentette. Most hatezres csarnokba kell hasonló hangulatot varázsolni, ami nem lesz könnyű. Eddig két bajnokit rendeztek ott. A szomszédvár ellen jó fél ház volt, és háromezer ember kevés ide. Ráadásul a hazai bajnokik nem nagyon hozzák tűzbe a veszprémieket. A Füred elleni meccsen a Füredfanatics lelkes csapata adta a hangulatot. A Komló ellen már hangoltak a veszprémi dobosok, de az alig ezerfős publikumban a lelkesedést az a kétosztálynyi kisiskolás biztosította, akik cérnavékony hangjukon megállás nélkül buzdították a kedvenceiket. Csak remélni lehet, hogy a hét végén ezek a kissrácok látni fogják, mi is az az igazi veszprémi aréna. A veszprémi szervezőknek érdemes lenne megfontolniuk, hogy az iskolások jelképes árért bemehessenek az üres helyekre. Egy ilyen szép csarnokhoz fel kell nevelni a jövő fanatikus közönségét is.