Ne ragozzuk túl ezt a 9 gólt

2008.09.21. 11:30 Módosítva: 2008.09.21. 11:44
A férfi kézilabdázók szuperkupájában a Veszprém fölényes győzelmet aratott az EHF-Kupa-győztes Nordhorn felett, így vasárnap a BL-győztes Ciudad Reallal találkozik. Amit Mocsai Lajos elméletben eltervezett, a pályán viszont láthatta, de egyetértett játékosával abban, hogy nem kell túlértékelni a sikert.

Az első húsz percet leszámítva úgy jutott a Bajnokok Trófeája nevű torna - szuperkupának is nyugodtan tekinthető - döntőjébe a magyar bajnok, egyben KEK-győztes MKB-Veszprém, hogy csak a gólarány volt kérdéses.

Pedig a harmadik számú nemzetközi kupa győztese, a német bajnokságban jelenleg negyedik Nordhorn nem kis nevekkel érkezett, de nem tudta a lépést tartani a magyarokkal. Végül 39-30-ra nyertek a veszprémiek, új csarnokukban eddigi legfontosabb győzelmüket aratva.

A csapat egyik legrutinosabb tagja, Gál Gyula nagyon higgadtan és mértékadóan nyilatkozott a siker után. “Végre egy komoly ellenféllel játszottunk a kimerítő és fárasztó alapozás után, de nem kell túlragozni ezt a sikert. Semmit sem fog érni, ha vasárnap nem tudjuk megismételni ezt a játékot. Kétszáz százalék kell majd a Ciudad Real ellen, és remélem meg is lesz” - mondta.

Mocsai Lajos vezetőedző is kiemelte, ilyen szintű ellenféllel szemben ritkaság ekkora arányú győzelmet aratni. “Az ellenfél védekezésének gyenge pontjait nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is kihasználtuk. Attraktív volt a támadójátékunk, húsz vagy huszonöt percig korrekt küzdelmet láthattunk, utána fölénybe kerültünk. A rendezetlen védelemmel szemben jól játszottunk” - magyarázta a férfi kapitányi poszt fő várományosa.

Abból nem vont le következtetést, hogy a BL-sorozatban mire lehet elég az ilyen szintű játék, mert csapata vélhetően nem játszik majd mindig ilyen eufórikus hangulatban, Izlandon és Ukrajnában nagy csaták várnak rájuk.

Elismerte, nagyon kemény felkészülésen van túl csapata - igénybe vették a sporttudományos módszereket is -, mert a játékosokkal külön hangsúlyt fektetett annak gyakorlására, ami gyengébben megy nekik.

“Az csak megtisztelő, ha a játékosok azt mondják, ilyen kemény edzéseket még nem kaptak. Megpróbáltuk felhozni azt a játék- vagy taktikai elemet egy-egy játékosnál, amelyiket eddig nem tudott jól. Személy szerint nem részletezem, mindenkit feltérképeztünk. Valószínűleg ez mondatta velük, hogy hajtós volt az elmúlt időszak.”

A Veszprém lényegében sort cserélt a második félidőre, de bárki is volt a pályán, élvezte a játékot, az egyszerű labdákra is vetődtek, még az is jól esett nekik. Ilyen erőben alighanem bírni fogják a BL-sorozatot is.

Árpi és Béla

A négy résztvevős torna két csapatában is volt egy nagy visszatérő, hiszen a Ciudad kapuját Sterbik Árpád védte, míg a Nordhorn beálló pozíciójában a norvég Myrhol tűnt fel. A veszprémi közönség végigtapsolta a spanyollá lett Sterbiket, legalább négyszer vagy ötször hallhatta keresztnevét, lelkesen integetett feléjük. A norvég Myrhol pedig újra hallhatta, hogy ő volt az egyik leghíresebb Béla. Még Gál nevezte így el annak idején, a szurkolók pedig nem felejtették el.