Hajdu János megint szövetségi kapitány

2008.09.30. 14:44 Módosítva: 2008.09.30. 15:00
Mocsai Lajos az utolsó pillanatban visszalépett, így a kézilabda-szövetség elnöksége Hajdu Jánost nevezte ki a férfi válogatott kapitányi posztjára. Az olimpián még a női válogatottat vezető szakember megbízatása az Eb-selejtezők végéig szól. Egy hónap múlva tétmeccset játszunk.

Meglepetésre Hajdu János lett a magyar férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya. A keddi elnökségi ülés előtt szinte biztosra vették az érintettek, hogy az MKB Veszprém mesteredzőjét, Mocsai Lajost nevezik ki. Hajdu megbízatása 2009. június 30-ig, az Európa-bajnoki selejtezősorozat végéig szól.

Az új szövetségi kapitány megválasztása sürgetővé vált, hiszen Skaliczky Lászlónak augusztus 31-én lejárt a szerződése, és hamarosan komoly tétmeccseken kell bizonyítania a magyar válogatottnak, október 29-én Európa-bajnoki selejtezőt játszik a csapat Görögország ellen. Hajdu, aki Skaliczky előtt már irányította a férfiválogatottat, legutóbb a női csapat szakvezetőjeként tevékenykedett, az együttessel negyedik helyen zárt a pekingi olimpián.

A sportági szövetség elnöksége két hete már megpróbált kapitányt választani, akkor Mocsai Lajos, a Veszprém trénere tűnt befutónak, de – előterjesztés híján – végül csak a női válogatott szövetségi kapitányának kérdésében született döntés; a megbízatást Imre Vilmos, a Dunaferr edzője nyerte el.

D KOS20080815060

A férfi válogatottnak változatlanul nem volt kapitánya, mert Mocsai Lajos hiába jelezte, hogy szívesen vállalná a feladatot, a mesteredző szövetségi szerepvállalása több kérdést is felvetett. A Veszprémnek, az alkalmazásában álló szakember klubjának több dologban kellett egyeztetnie az elnökséggel, de nem segítette a helyzet gyors megoldását a Szeged és a Veszprém közötti megállapodás sem, miszerint nem adnak szövetségi kapitányt.

Hajdu János a kinevezése után az MTI-nek elmondta, Mocsai Lajos küldött egy levelet a szövetség vezetőségének, amelyben jelezte, nem tudja vállalni felkérése esetén a feladatot. Sokan úgy vélik, a szegediek ellenkezése váltotta ki Mocsai döntését, és nem a veszprémi klub nem tudott megegyezni a szövetséggel.

Hajdu János mint szövetségi kapitány

Hajdu János volt már a férfi és a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is, legutóbb éppen a nőkkel ért el sikernek mondható negyedik helyet a pekingi olimpián. A kapitány személyét a sikeres olimpia ellenére több támadás érte. A férfiak miatt korábban még többet bírálták, mivel két selejtezőt is elbukott vezetésével a válogatott. 1999-ben a leköszönő Vass Sándor helyét vette át, de sem a norvégok elleni vb-selejtezőn, sem a svájciak elleni Eb-selejtezőn nem sikerült továbbjutnia a csapatnak, holott mindkét mérkőzésnek favoritként futhatott neki.

"Nem tűzoltásról van szó – mondta Hajdu. – A női válogatott éléről azért távoztam, mert van egy nagyon fiatal stáb, annak kell folytatnia a munkát a londoni olimpiáig. A férfiaknál más a helyzet, náluk januárban világbajnokság lesz, és már októberben indul a jövő júniusig tartó Eb-selejtezősorozat. Nagyon szerettem volna, ha Mocsai elvállalja a posztot, de az élet másként hozta. Szóltak a szövetségben, hogy segíteni kell" – magyarázta az edző, aki a szövetségben továbbra is ellátja a szakmai igazgatói teendőket.

"Jeleztem a szövetségnek, hogy most a veszprémi munkámra szeretnék koncentrálni, és mellette még tanári állásom is van. Jobb a válogatott számára, ha nyugalomban készülhet. Hajdu János kezében jó helyen van a csapat" – nyilatkozta Mocsai Lajos az MTI-nek. A szakember visszalépésének konkrét okai a következő napokban derülhetnek ki.