Szenvedni fogunk, mint a kutya

2008.10.19. 12:33 Módosítva: 2008.10.19. 17:16
A magyar férfi kézilabda bajnok, az MKB-Veszprém a kellemetlen, hazardírozó védekezést bemutató izlandi Haukar ellen készül. Úgy látszik, egy szélsője lesz, mert a szlovén Korazija sérülése rendbejött. Mocsai Lajos tudja, hogyan lehet ronggyá verni az ellenfelet, az edzésen ezt szuggerálta a játékosaiba.

„Neked idegenvezetői vizsgád is van, Gyula?” – kérdezte Mocsai Lajos beállójától, Gáltól a reykjaviki városnézés kellős közepén, amikor a buszsofőr körülbelül az ötödik padkát találta el a mikrobusszal.

Gál persze rögtön mondta: volt már annyiszor a szigeten, hogy pontosan tudja, merre van a főutca, de valamiért a sofőr mégsem arra kanyarodott, pedig ott is tapasztalhattuk volna, mint a városban másfelé, lehet, hogy itt válság van, erről cikkeznek, de ebből semmi sem látszik. Legfeljebb a bevásárlóközpontokban kevesebben vannak, a kocsmák ugyanúgy tömöttek, és szertartásszerűen isszák meg a viking kürtökből a „local heroe”-t, a köményes, ánizsos, durva alkoholtartalmú nemzeti italt.

A délutáni edzésen aztán már keményebb hangot ütött meg a harmincegyedik házassági évfordulóját a napokban ünneplő mester.

A Bajnokok Ligájában eddig a legeredményesebb Marko Vujinra rászólt, ne hülyéskedjen, fogja meg a labdát, mert kemény meccs vár rájuk vasárnap délután. „Hazárdírozó védekezés lesz, a nyakatokon fognak lógni, üldöznek, szokatlan lesz a kiszorítás, ne totyorogjatok” – mondta. Az MKB-Veszprém egy éve negyvenöt percig kiegyenlített meccset játszott az akkori izlandi bajnokkal, a Valurral, az utolsó negyedórában őrölte fel ellenállását.

Az olimpiai ezüstérmes válogatottból nem játszik senki a Haukar Hafnarfjördur csapatában, a sportág nemzeti kincs az országban, nagyon komoly utánpótlásmunka folyik. A mostani fiatalok tisztes, hatgólos vereséget szenvedtek a német Flensburg otthonában, hazai pályán pedig mindekire veszélyesek. Az ukrán Zaporizzsját le is győzték, pedig mínusz hét gólban is voltak.

„Nagyon kellemetlen ellenfél, erős az irányítójuk, az átlövőjük, a beállót is gyakran megjátsszák, nagyon figyeljetek erre, különben szenvedni fogunk, mint a kutya” – harsogta az edző, aki bátorságot kért. Egyúttal meg is nyugodott kissé, mert egyetlen hadra fogható szélsője, David Korazija nem sérült meg úgy, hogy ne tudná vállalni a vasárnapi fellépést. A két Iváncsik, Gergő és Tamás el sem utazott a csapattal, előbbi hamarosan felépül kéztöréséből, utóbbinak az ujja fordult ki. Egy hete ellopták a reptéren az útlevelét, azért nem utazhatott Ukrajnába. Akkor a montenegrói Zsarko Markovics ugrott be helyette, ezúttal is rá vár a feladat.

Mocsai beállt középre, hogy érzékeltesse, milyen típusú irányítója lesz az izlandiaknak, aki alighogy megfogja a labdát, szinte azonnal passzol, és véletlenül sem abba az irányba, amerre néz.

„Ha meg tudjuk csinálni, amiket kérek, akkor ronggyá verhetjük őket. A félmagas lövésnek nincs értelme” – nyugtatta nagyvonalúan csapatát, majd az Indexnek elárulta, kétnapi videózás után adta a tanácsokat, ennyit készült az izlandi bajnok stílusából. Mocsaira amúgy is jellemző az alaposság, a Balatonfüred elleni első bajnokira is ugyanígy felkészült, nehogy kellemetlen meglepetés érje. Úgy véli, nem szabad a játékosoknak azt hinniük, hogy önerőből is hozzák a meccset, mert akkor érheti furcsa meglepetés őket.

„Ott kell támadni, ahol gyengébbek” – mondta Zsarko Sesum, már az öltözőbe menet.

Mocsai szerint az átszállással több mint félnapi utazás megviselte csapatát, de vasárnapra még dinamikusabbak lesznek, és egy újabb győzelemmel, hat ponttal lényegében már tovább is jutottak, mert a visszavágót hazai pályán hozni kell, és ukránokat is le kell győzni Veszprémben.

Fischer, Yoko, Björk

Az ukrán Zaporozzsjéban kézenfekvőnek látszott, hogy egy régi autót, Zaporozsecet mutatunk a csapattagoknak, most jóval nehezebb feladat elé állítottuk őket, hiszen Izlandhoz kötődő dologgal nehezebb előhozakodni. Ezért személyek mellett döntöttünk. Az egyik képen a halála előtt már csapzott, hosszú hajú és szakállú sakkzseni, Bobby Fischer volt, akinek sírkertje pár hónap alatt is jelentős turistatömegeket vonzott. Sokan próbálkoztak, de az ősz Fischer csak rásegítéssel, „telefonos segítséggel” jutott a játékosok eszébe.

Az Ukrajnában Zápor Jóskával jól teljesítő Gál Gyula sem tudott erről, de Yoko Ono világítótorony-emlékművéről igen. John Lennon özvegye férje hatvanhetedik születésnapján avatta fel az Imagine Peace-tornyot.

Egy nem túl felismerhető fotón a sziget nagyasszonya, Björk gyorsan lelepleződött, mert Ivan Bagarics - miközben nem túl ízletes spárgalevest evett - kapásból rávágta. Jöhetett neki a báránysült.