15 milliót ér az arany a női kézi-Eb-n

2008.11.25. 15:29
A magyar női kézilabda-válogatott a legdurvább csoportba került a macedóniai Európa-bajnokságon, ennek ellenére a hazai vezetés a legjobb hat között szeretné látni Pálingeréket. Imre Vilmos kapitány belekezdett a fiatalításba, öt újonc lesz a keretben, de meghatározó játékot ezúttal is az olimpián negyedik játékosoktól várhatunk.

Imre Vilmos, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte tizenhat fős keretét a december 2. és 14. közötti macedóniai Európa-bajnokságra. Öt játékos - Pastrovics Melinda, Balogh Barbara, Vincze Melinda, Bulath Anita és Sopronyi Anett - első nagy nemzetközi tornáján szerepelhet.

Az olimpiai negyedik helyezett csapat sorrendben a román, a dán és a francia együttessel mérkőzik, az első három jut az Eb középdöntőjébe. A mérkőzések közt mindig kap egy nap pihenőt a csapat, vagyis az első meccsünk szerdán lesz, a második pénteken, a harmadik vasárnap. A csoportból három nemzet jut tovább a középdöntőbe, ott vélhetően az olimpiai bajnok norvégokkal, a spanyolokkal és az ukránokkal kell mérkőzni.

Sinka László, a magyar szövetség főtitkára elmondta: az elnökség a legjobb hat közé várja a válogatottat. Az első helyezés 15 millió, a második 12 millió, a harmadik 10 millió, a negyedik 7 millió, az ötödik 5 millió, a hatodik helyezés pedig 4 millió forintot ér.

„Már a csoportból is nehéz lesz a továbbjutás, hihetetlenül erős a mezőny. Reméljük, hogy a macedón szervezők felnőnek a feladathoz, és nem lesz gond a rendezéssel" - jegyezte meg Sinka.

Mostanában kevésszer fordult elő, hogy egy ilyen szintű tornát két város két csarnokában rendeznek meg. A főváros Szkopje mellett Ohridban játszanak a csapatok. Sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán megrendezik-e a tornát, több ország rögtön kinyilvánította rendezési hajlandóságát.

A mieink sorsolása azért kifejezetten nehéz, mert a dánok nem jutottak ki az olimpiára, ebből adódóan nagyon készülnek a versenyre. A románok elleni jövő szerdai nyitómeccs pikantériája, hogy az olimpián a magyarok a nagy terveket szövögető ellenfelet simán verték a negyeddöntőben. A kapitányt kirúgták utána, már új szakember készíti fel a játékosanyag alapján nagyon erős válogatottat. A franciákkal mindig komoly csatát kell vívniuk a magyaroknak, váltakozó sikerrel, a tavalyi vb-n, igaz, hazai pályán, legyőztek bennünket.

Az Eb-ről a két finalista kijut a jövő évi kínai vb-re, az aranyérmes pedig automatikusan indulhat a 2010-es norvég-dán közös rendezésű kontinensviadalon.

Imre Vilmos kiemelte, a felkészülés közepén jár a csapat, elsősorban a védőtaktikán kell még csiszolni. A védelemben a Szűcs, Hornyák, Tomori hármasnak kell jól együttműködnie.

A kapuban Pálinger jelenlétével - megváltoztatta korábbi döntését - nagyon erősek leszünk, mindkét szélről ugyanezt lehet állítani, és mivel Sopronyi Anett is bekerült a csapatbn, újra lesz balkezes átlövő is. Az irányítóposzton Görbicz helye megkérdőjelezhetetlen, nyilván most is vezére lesz a társulatnak.

A csapat névsora:

Kapusok: Pálinger Katalin (Győri Audi ETO KC), Herr Orsolya (Győr), Pastrovics Melinda (DVSC-Aquaticum)

Bal szélsők: Vérten Orsolya (Győr), Vincze Melinda (Dunaferr)

Bal átlövők: Szűcs Gabriella (Oltchim Valcea), Bulath Anita (Podravka Koprivnica)

Irányítók: Görbicz Anita (Győr), Szucsánszki Zita (Budapest Bank-FTC)

Jobb átlövő: Tomori Zsuzsanna (Győr), Hornyák Ágnes (Győr), Sopronyi Anett (Tajtavill-Nyíradony)

Jobb szélső: Kovacsicz Mónika (Viborg), Bódi Bernadett (Randers)

Beállós: Szamoránsky Piroska (FTC), Balogh Barbara (Dunaferr)