Norvégia verhetetlen és Európa-bajnok

2008.12.14. 18:47
A női kézilabda Eb döntőjében Norvégia teljesen felesleges bírói segítséggel lelépte a spanyolokat, a második félidőben - ahogy korábban szinte mindenkin - a címvédő átrohant ellenfelén, és zsinórban harmadszor nyerte meg az Európa-bajnokságot. Norvégia egyelőre mindenki számára verhetetlen.

Valószínűleg a világ jelenlegi legjobb kézilabda-válogatottjai annyira képesek csak megszorítani Norvégiát, amennyire a spanyoloknak sikerült az Európa-bajnokság döntőjében. Ez nem volt sok, egy félidőn keresztül teljesen nyílt volt ugyan a döntő, de a második játékrészben a norvégok pontosan úgy, ahogy a többi ellenfelükön is, átrohantak a meglepetéscsapaton, és simán nyertek.

Helyosztók, az Európa-bajnokság végeredménye

A harmadik helyért: Oroszország-Németország 24-21 (17-11)

A döntőben: Norvégia-Spanyolország 34-21 (13-12)

1. Norvégia
2. Spanyolország 3. Oroszország 4. Németország 5. Románia 6. Horvátország 7. Macedónia 8. Magyarország 9. Svédország 10. Ukrajna 11. Dánia 12. Fehéroroszország 13. Szerbia 14. Franciaország 15. Ausztria 16. Portugália

Az Európa-bajnok norvég válogatott játékosai:
Kari Aalvik Grimsbö, Ragnhild Aamodt, Hieid Löke, Tonje Nöstvold, Karoline Dyhre Breivang, Kristine Lunde, Kari Mette Johansen, Terese Pedersen, Marit Malm Frafjord, Tonje Larsen, Tine Kristiansen, Katrine Lunde-Haraldsen, Linn Sulland, Linn Kristin Riegelhuth, Isabel Blanco, Camilla Herrem

Norvégia női kézilabdázóihoz hasonló fölényt nehéz a csapatsportok között találnunk, az olimpiai bajnoki címet is könnyedén begyűjtő északiak ellen jelenleg a világ egyetlen csapatának sincs esélye, hacsak nem nyújt 100 százalékos teljesítményt, erre pedig a női csapatok közül csak nagyon kevés képes. Az ellenfelek számára pech, hogy egy ezek közül Norvégia.

Az a kézilabda, amit ők játszanak, egyelőre nagyon messze van az üldözőktől, a döntőben is bemutatót tartottak abból, merre kellene vennie az irányt a többi válogatottnak: lábbal gyorsan és határozottan védekeznek, és végig olyan tempót diktálnak, amivel nincs hajrá, ami ne az övék lenne. Ehhez jön még a megbízható kapusteljesítmény, és néhány olyan világsztár, akik rosszabb napjukon is képesek a csapatuk hasznára lenni.

Különdíjasok, All-star csapat

A torna gólkirálynőjeKristin-Linn Riegelhuth (51 gól - Görbicz Anita a 4. helyen végzett 39 góllal)
A torna legjobb védőjátékosa: Nagyesda Muravjeva (orosz)
A torna legértékesebb játékosa: Kristine Lunde (norvég)

Az All-Star csapat:

Kapus: Katrine Haraldsen (norvég)

Balszélső: Valentina Ardean-Elisei (román)

Balátlövő: Tonje Larsen (norvég)

Irányító: Kristine Lunde (norvég)

Beálló: Begona Fernandez (spanyol)

Jobbátlövő: Grit Jurak (német)

Jobbszélső: Kristin-Linn Riegelhuth

Spanyolország nem véletlenül jutott a döntőbe, hiszen az olimpiát kihagyó csapat volt az egyetlen, amely meg tudta szorítani a norvégokat (az első fordulóban döntetlent harcoltak ki ellenük), és a döntőben is nagyon jól kezdtek. Határozott védekezésükkel, és lelkes játékukkal vezetni is tudtak, de Norvégia egyetlen percig sem tűnt idegesnek.

A játékvezetők teljesen felesleges támogatását is élvező északiak a második játékrészben megrázták magukat, és az utolsó tíz percre úgy döntötték el a mérkőzést, hogy a spanyolok szinte nem is tudtak gólt szerezni. A különbség az arany- és ezüstérmes között bántóan nagy volt a döntő második játékrészében, az erejükkel teljesen elkészült spanyolok körülbelül annyira voltak ellenfelei Norvégiának, mint a magyar válogatott, még a végeredmény is hasonló lett.

Norvégia zsinórban harmadik Európa-bajnoki címét szerezte, macedóniai sikerével megelőzte az örökranglistán Dániát, és már nemcsak a pályán egyeduralkodó, de a statisztikák szerint is. A macedóniai tarolás teljességéről a különdíjasok tettek: a gólkirály, a legértékesebb játékos egyaránt norvég, és az All-Star-csapatban is négyen képviselik Norvégiát.

A harmadik helyért rendezett mérkőzés sem hozott komoly izgalmakat, az oroszok könnyedén győzték le Németországot. Az olimpiai ezüstérmes, új csapatával is meglehetősen erősnek tűnő Oroszország már a szünetben hat góllal vezetett a már az elődöntőben is nagyon fáradtan mozgó németek ellen, akik hiába küzdöttek nagyon, nem tudták szorossá tenni a kisdöntőt.