Fazekas a második legjobb kapus a vb-n

2009.01.24. 14:05 Módosítva: 2015.05.21. 02:12
A kézilabda világbajnokság csoportkörének statisztikái között találunk jókat, de a góllövőlistán sehol nem vagyunk. Megnéztük, következő ellenfeleinkkel mire mehetünk a számok alapján. A vb-favorit horvátokkal fél kilenckor kezdünk.

Ha a csapat játéka nem is éri el a remélt szintet, egyéni sikerek vannak a horvátországi kézilabda-világbajnokságon. Fazekas Nándor, a magyar válogatott kapusa a legtöbb kapura tartó lövésből a legtöbb védést mutatta be, 44 százalékos védési hatékonyságával a második legjobb kapus a vb-n.

A kapusok rangsora

1. Per Sandström (SWE) 53%, 55 lövés / 29 védés, 4 mérkőzés
2. FAZEKAS NÁNDOR (HUN) 44%, 99/44, 5
3. Carsten Lichtlein (GER) 43%, 63/27, 5
4. Johan Sjöstrand (SWE) 42%, 95/40, 4
5. Richard Stochl (SVK) 42%, 131/55, 4

(Forrás: kezilabda.com)

A heteseket is jól védi a magyar kapus, ebben a kategóriában a hatodik helyen áll, 5 büntetőből kettőt védett ki a Gummersbach kapusa. Ezt a listát a tunéziai Makrem Missaoui vezeti, de a magyar kapust megelőzi a már nyolc hárított büntetőnél járó német Johann Bitter is.

K EPA20090119137

A góllövők rangsora azonban már árulkodó, miért nem sikerül előnyt teremteni kapusaink (Puljezevicsre sem lehet panaszunk, a szerb származású bravúrkapus hozza, amit vártunk tőle) kiváló formájából.

A góllövőlistán a legjobb magyar Nagy László, a barcelonai jobbátlövő 20 gólja a 35. helyre elég, a listát – ugyanerről a posztról – a macedón Kiril Lazarov vezeti 53 góllal (18 hetesből esett).

A gólpasszt adók listáján már sokkal jobban szerepel a legjobb magyar, szintén Nagy László, aki 14 passzal holtversenyben a 12. helyen áll. Ennek köszönhetően a kanadai listán (gól + gólpassz) is ő csapatunk legjobbja, 34 pontja a 18. helyhez elég. Ha az egyik irányítónk tartana ennyi gólpassznál, talán nem látnánk ennyire borúsan a válogatott jelenlegi helyzetét.

A magyar góllövőlista

1. Nagy László 20 gól, 63%, 0 hetes
2. Ilyés Ferenc 19 gól, 50%, 0 hetes
3. Császár Gábor 17 gól, 61%, 11/8 hetes
4. Gál Gyula 16 gól, 64%, 0 hetes
5. Iváncsik Gergő 15 gól, 68%, 1/0 hetes
6. Iváncsik Tamás 15 gól, 58%, 0 hetes
8. Nikola Eklemovic 11 gól, 44%, 0 hetes

(Forrás: kézilabda.com)

A csapatstatisztikákból kiderül, hogy a magyar válogatott következő ellenfeleinél kevesebbet lő kapura, de közel azonos pontossággal, mint a svédek, a horvátok és a koreaiak. Kilenc méterről a csoportkör után mi lövünk a leghatékonyabban az említett négy csapat közül. Figyelemre méltó a gyors indulások utáni statisztikánk is: 15 akcióból csak hármat zártunk góllal, ez meglepően kevés.

A szélsőink néhány bizonytalan megmozdulását leszámítva pontosan lőnek, következő ellenfeleink mindegyikénél jobbak 61 százalékos teljesítményükkel. A számok alapján minden esélyünk megvan arra, hogy szoros meccset játszunk először szombat este 20.30-tól a házigazdával, majd Dél-Koreával és Svédországgal is. (Várhatóan 14 ezer szurkoló biztatja a házigazdát.)

A horvátok csak az első meccsen voltak halványabbak, akkor egy góllal múlták felül Koreát, a kieső spanyolokat tízzel verték.

Zárában tomboltak a nacionalisták

Nacionalista szurkolók okoztak több ízben botrányt a horvátországi férfi kézilabda-világbajnokság egyik rendező városában, Zárában (Zadar). Szombatra virradóra ismeretlen tettesek összevertek egy macedón szurkolót, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Egy másik hotel előtt ugyancsak ismeretlen elkövetők komoly károkat okoztak egy szerb rendszámú autóban.

A tengerparti település polgármestere pénteken eltávolíttatta a vb-országok zászlóit, mert köztük volt a szerb lobogó is. Korábban horvát szélsőségesek kinyilvánították, hogy "nem látják szívesen" a szerb szurkolókat. A dpa jelentésében hozzáteszi: Zára a horvát nacionalizmus egyik központjának számít.